Ponny
29 november 2019 11:13
Ridsportplus

Internationell banbyggare: ”Sverige borde ändra sina avstånd för ponny”

UtvecklingMark McGowan, som nyligen byggde ponny-SM i Södertälje, tycker att Sverige ligger efter resten av Europa när det gäller avstånd i kombinationer. Det leder till aggressiv ridning och ledsna ponnyer säger skotten som bland annat byggt i tre ponny-EM.

Internationell banbyggare: ”Sverige borde ändra sina avstånd för ponny”
- Jag menar att i modern sport måste vi gå framåt, och vi ska ha moderna avstånd. Sverige ligger efter resten av Europa, säger den internationelle banbyggaren Mark McGovan som nyligen byggde banorna på ponny-SM i Södertälje. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mark McGowan, internationell banbyggare från Skottland, var för första gången och byggde bana i Sverige för två år sedan.

– En steward gav mig en lista på avstånd och sa ”använd de här”. Men avstånden i kombinationer var för korta, att be en ponny gå på de avstånden ligger inte i linje med vad resten av Europa gör, säger Mark McGowan.

Han säger att alla ryttare var nöjda med de längre avstånd som han använde.

– Det är upp till tränare, föräldrar och ryttare att göra det här problemet känt för förbundet, säger Mark McGowan.

Svenska mått ger fel ridstil

Nyligen var han i Södertälje och byggde banorna under ponny-SM. Samma sak där – en lista fanns med vad banbyggaren menar helt felaktiga avstånd.

– Jag skulle aldrig be mina ponnyer att gå på de avstånden.

Banbyggaren menar att det här leder till att ryttarna måste rida aggressivt med mycket hand och press.

– Avstånden gör så att barnen inte kan rida bra i kombinationer. Jag hade en ponny med långt steg och det hade varit fruktansvärt för honom att gå på de här avstånden, säger McGowan och fortsätter:

– Vi uppmuntrar barnen att rida framåt, men här måste man nästan rida baklänges in i dubbel- och trippelkombinationer. Vi får ledsna ponnyer.

Halkar efter

Mark McGowan säger att han bygger på sitt sätt både i Europa och USA, och att det är Sverige som skiljer ut sig.

– Jag har varit domare i 25 år och bygger mycket för ponny, bland annat har jag byggt tre ponny-EM, så jag baserar mina åsikter på erfarenhet och kunskap. Jag menar att i modern sport måste vi gå framåt, och vi ska ha moderna avstånd. Sverige ligger efter resten av Europa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden