Hoppning
20 januari 2020 18:21
Ridsportplus

Irma Karlsson: ”Jag saknar att vara på större tävlingar”

Längtar tillbakaSkadeproblem och personliga omständigheter gjorde att hon inte riktigt kunde fullfölja fjolårsplanen som hon ville. Nu längtar Irma Karlsson efter att synas i de stora sammanhangen igen – med nygammal tränare och yngre förmågor som är på väg upp.

Irma Karlsson: ”Jag saknar att vara på större tävlingar”
Irma Karlsson och Chacconu. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid den här tiden förra året var Irma Karlsson och Ida van de Bisschop på väg mot världscupfinal i Göteborg och hon var även i storslag med Chacconu. Världscupfinalen tog dock en ände med förskräckelse när det känsliga stoet inte riktigt ville vara med på noterna.

Irma tog nya tag och längre fram på året började hon träna i Tyskland i perioder. Men framgångsrubrikerna som många är vana att se har uteblivit och när landslaget för 2020 presenterades i oktober hade Irma flyttats ner till B-truppen.

Folk tror att man slutar rida när man inte syns där i toppen, men egentligen gör jag samma sak som innan.

Ridsport har pratat med Irma som senast i helgen startade med tre hästar i holländska Kronenberg. Bland annat red hon 11-åriga valacken Mansini Ltd som haft fina framgångar med Billdalsryttaren Josephine Karlsson, och därefter tävlades av Jacob Hellström under förra året. Även Chacconu fick lufta vingarna tillsammans med Chacco Stara.

– Vi har hela tiden varit ute och tävlat på tre- och fyrstjärniga tävlingar – samtidigt som vi har haft en liten paus. Hösten har varit lite skadedrabbad och det är även lite andra anledningar som har gjort att jag inte har kunnat fullfölja min plan, säger Irma.

”Hästen måste vara med i matchen”

Ida van de Bisschop har inte startat sedan i juni och Chacconu har inte heller varit i storform. Han fick dock lufta vingarna i helgen tillsammans med Chacco Stara.

– Jag har kvar samma hästar som tidigare, förstahästarna är fortfarande Ida och Chacconu men vi har haft lite problem med skador. Jag har också en del yngre hästar som har blivit äldre och är på väg upp, säger Irma som har tio hästar i stallet, varav åtta egna.
– Folk tror att man slutar rida när man inte syns där i toppen, men egentligen gör jag samma sak som innan – jag rider varje dag och jag tävlar.

Dressyr
Irma Karlsson och Ida van de Bisschop på Gothenburg Horse Show förra året. Arkivbild: Roland Thunholm

Basen är sedan tre år skånska Sjöbo, men tränaren är ny, eller snarare nygammal, sedan några månader tillbaka. Irma tränade länge för Agnetha Lindelöw, men under förra året började hon träna för en tysk tränare. Det slutade hon dock med och numera tränar hon för Lennart Lindelöw, som hon tidigare tränat för vid några tillfällen när hon hade sin bas hos Lindelöws.
– Grundprinciperna och grundidéerna är desamma som när jag tränade för Agnetha och det passar mig väldigt bra. Det handlar om att göra ridningen enkel, att man rider hästen till bjudning, är ganska lätt i sitsen och att hästen är med i matchen.

Lennart Lindelöw kommer ner till Skåne några gånger i månaden och ibland är han även med på tävling – ett upplägg som Irma trivs bra med. De har även bra kontakt däremellan. Lennart Lindelöw äger även Mansini Ltd.

Sambo med hunden

När Ridsport pratade med Irma i somras hade hon en tysk särbo som dock inte längre finns med i bilden.
– Det har inte påverkat, jag hade tagit de besluten jag har gjort ändå, hoppas jag i alla fall. Nu har jag bara min hund som sambo, säger Irma.

Planen är att göra någon mer tävling innan det är dags för MET Oliva och en månad i Spanien i mars. Men först hoppas Irma på start i Scandinavium.
– Det vill jag väldigt gärna om jag får, det vill jag inte missa. Jag saknar att vara på större tävlingar.

Var befinner du dig i livet just nu?
– Jag skulle säga att jag är i en utvecklingsfas på massor av olika plan. Det känns bra och det ska bli ett roligt år. Jag har fortfarande lika bra hästar och hoppas att vi är ännu bättre än vi var innan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden