Dressyr
20 maj 2018 09:39

Jacob Nörby Sörensen på väg ut internationellt

IntervjuEn gång till och det blir tradition att Gunnarlundas danske beridare dominerar i någon av de högsta klasserna på Björbäcks vårmeeting. När det inte är Grand Prix så rider Jacob unghästar med stor framgång.

Jacob Nörby Sörensen på väg ut internationellt
Den begåvade Møgelbjergs Romeo och Jacob Nörby Sörensen. Foto: Kim C Lundin

Till vardags arbetar Jacob Nörby Sörensen Gunnarlunda, idag lika delar hästförmedling och hingststation, som drivs av äkta paret Patricia Florin och Bjarke Laustsen. Redan förra året slog Jacob till och segrade i Björbäck som ligger nästgårds till Gunnarlunda med få mil emellan.

Boing Boing Jacob Nörby Sörensen
Boing Boing och Jacob Nörby Sörensen Foto: Kim C Lundin

I Björbäck red han två hästar till topp i Intermediaire II genom att bli etta och tvåa med 12-årige Boing Boing och 8-årige Møgelbjergs Romeo.
– Det är i början på säsongen och det har verkligen gått bra. I Willands hade jag en jättefin runda med Boing Boing också i Intermediaire II så där vann vi med.
– Nu åker vi till Equitour i Aalborg med båda hästarna i veckan som kommer. Med Romeo har vi diskuterat fram och tillbaka om det är för tidigt för honom med den här nivån, han är bara 8 år men väldigt väl framme. Vi provade i Lövsta Future Challenge i Lidköping, det gick jättebra, lite missar men en bra debut med mycket kvalité i det svåra. Jag tyckte det var ungefär så i den här rundan också, förklarar Jacob.

Møgelbjergs Romeo Jacob Nörby Sörensen
Møgelbjergs Romeo och Jacob Nörby Sörensen Foto: Kim C Lundin

Hur tror du Romeo klarar en miljö som Equitour, det är lite större än gröna Björbäck?
– Bara bra faktiskt, han är så avslappnad i olika miljöer. Jag får ge en eloge till Sverige med alla fina tävlingsplatser. Han har inte tävlat mycket i sitt unga liv men har gjort en del stora tävlingar. Här finns så fina tävlingsplatser med Falsterbo, Elmia och Breeders. Det är nog inte i så många länder som unga hästar har en chans att vänja sig vid.

Ni driver ett hästförmedlingsstall vilket ofta innebär att det inte alltid finns möjlighet att behålla fina hästar, de säljs. Hur ligger det till med Romeo?
– Jag vill gärna ha kvar den här eftersom Chupa Chup [reds anm förra årets vinnare i Björbäck] sålts vidare. Sen har jag en till i Zack Zack som är tänkta att ta över. Men visst ska de förr eller senare säljas så är det.

Vem är egentligen bäst av Romeo och Boing Boing, det skiljde inte mycket i procent?
– Det är fyra års skillnad i ålder på dem och det märks framförallt i deras styrka och hur de orkar. Med Boing Boing har det varit en lång resa för att få honom redo, stark i kroppen och mer avslappnad inför miljön. nu går det äntligen att få honom att länga ut halsen lite mer men det har tagit tid. Han är en atletisk häst som behövt tid, Romeo kommer att ha en lättare resa.

Hur många unghästar matchar du till Falsterbo och Elmia?
– Jag har redan sex unghästar kvalade och klara till 5-7-årsklasserna. Sedan satsar vi med två stycken till 4-årsklassen med kvalet i Klippan alldeles strax. Det är ett sto vi köpte i Tyskland förra året och vår godkände hingst Rockey.

Hur stort är egentligen verksamheten på Gunnarlunda idag?
– Vi har runt 80 hästar under ryttare, Bjarke och Patricia rider. Vi har tre till beridare med Olivia Åhman, Johanna Forsell och Camilla Hulth så vi har att göra.

Hur ser du på det här med unghäst-VM, som dansk medborgare får du inte starta för Sverige?
– Det är inte så svårt egentligen för de flesta av våra hästar som är aktuella är inte SWB-registrerade ändå. Vi räknar därför med kval och annat i Danmark först och främst.

Boing Boing Jacob Nörby Sörensen
Boing Boing och Jacob Nörby Sörensen Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden