Avelsnyheter
14 oktober 17:41
Ridsportplus

”Jag blev rätt starstruck när Rolf-Göran ringde”

Lyckad försäljningHobbyuppfödaren Regina Ericson trodde nästan inte det var sant när det ringde från Tyskland och en välkänd röst från tv hördes i andra änden. "Det är kul att visa att man kan lyckas även som en uppfödare med små medel", säger uppfödaren vars föl ropades hem av Rolf-Göran Bengtsson på årets elitfölauktion.

”Jag blev rätt starstruck när Rolf-Göran ringde”
Regina Ericson är stolt uppfödare till Taycan E, som nyligen sålts till Stall Bengtsson. Bilden är från årets fölbedömning där hingsten belönades med hela 90 procent. Foto: Charlotte Ericson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Uppfödaren Regina Ericson driver tillsammans med maken Kjell Ericson Ekesjö gård utanför Runtuna i Södermanland. På gården finns ett avelssto och fyra inackorderingar och kanske också en blivande världsstjärna i hingsten Taycan E (e C-Future-Cardento, uppf Regina Ericson).

Förutsättningarna för den lille hingsten lär i alla fall bli de bästa. Under helgens elitfölauktion ropades han nämligen in av Stall Bengtsson, landslagsryttaren Rolf-Göran Bengtsson tillsammans med Ros-Marie Karlsson.

– Det är ju förstås jättekul detta, att få sälja sina uppfödningar till en toppryttare som Rolf-Göran Bengtsson. Jag är en vanlig hobbyuppfödare med ett enda sto i min verksamhet. Corint är 21 år och Taycan är hennes fjärde föl. Det är kul att man kan få lyckas med små medel och i mitt fall väldigt få avelsston, säger en glad och stolt Regina Ericson när Ridsport når henne på torsdagen.

Överraskande samtal

Under själva auktionen handlade känslorna mest om frustration, engagemanget hos budgivarna liksom priserna var låga.

– Det var jättedåligt med bud i början, det var först i slutet som det tog fart, i alla fall lite. Nu blev ju inte priset särskilt högt, men för oss känns utgången i sig som en rejäl bonus,

Att det var just Rolf-Göran Bengtsson som låg bakom det vinnande budet insåg Regina Ericson dock inte förrän i måndags.

– Jag visste att det var en köpare i Tyskland som ropat hem honom, men det var inte förrän det ringde från Tyskland och jag i andra änden hörde en bekant röst som jag kände igen från tv, jag blev helt starstruck när jag förstod att det verkligen var Rolf-Göran Bengtsson i telefonen, berättar Regina Ericson.

– Han var väldigt trevlig och ville ringa för att tala om att det var han som köpt. Han ville också höra lite om stoet och så pratade vi leveranstid. Taycan stannar här på gården till december, sedan flyttar han ner till deras gård i Tyskland.

Taycan E Med Corint Och Charlotte
Taycan E med sin mamma Corint och Regina Ericsons dotter Charlotte. – Jag och min dotter gör detta tillsammans och hon har stor del i framgången med vår uppfödning, säger Regina Ericson. Foto: Privat

Utstakad avelsplan

Corint köptes av Regina Ericson och hennes numera utflugna dotter Charlotte Ericson när stoet var 15 år.

– Vi köpte Corint för att ha henne som promenadhäst. När barnen flyttade hemifrån och inte längre hade tid att rida bestämde vi oss för att betäcka henne. Hon har ju en väldigt fin om än äldre stam med både Cardento och Utrillo och därför har vi valt att använda unga hingstar på henne, säger Regina Ericson.

Draget har hittills varit lyckosamt. Corint har utöver Taycan lämnat Cayman E (e. Crusader Ice) som såldes på SWB:s Elitfölauktion 2019.

-Hon har två avkommor efter Crusader Ice och en efter Cabachon. Den gemensamma nämnaren på hingstarna är att de alla har Casall bakom sig och det intresserade så klart Rolf-Göran en hel del.

Corint själv har meriter upp till 1,35 i hoppning och är i år betäckt med Cannobio (f 2017 e. Casall-Lasino).

– Corint hade alla gånger haft kapacitet att komma längre, men matchningen av henne gjordes aldrig. Nu är det avelsboxen som gäller något eller några år till. Hon är en fantastisk mamma, är väldigt lätt att få dräktig och har haft okomplicerade fölningar så det är ett nöje att vara uppfödare med ett sådant sto.

Blir du inte sugen på att utöka verksamheten efter den här försäljningen?

-Ha, ha, vi får väl se. Vi har som sagt bara ett litet stall, där vi själva äger en häst och hyr ut resterande fyra boxar till inackorderingar som visserligen är på väg att flytta till egen gård. Tiden får utvisa om det blir så att vi lägger ner helt efter Corint eller gasar på och fyller upp med fler avelsston, säger Regina Ericson.

Fakta

Prestationsstoet Corint

Corint har tävlat i 135 hoppning. Hon är efter välkände Cardento, som ju knappast behöver någon närmare presentation med OS, VM och åtskilliga segrar i Grand Prix på meritlistan. Corint har lämnat Cayman E (e. Crusader Ice) som såldes på SWBs Elitfölauktion 2019.

Mormodern Melinda (e. Utrillo) har lämnat flera avkommor som belönats med diplom som unghästar och höga betyg för sina hoppegenskaper. De båda döttrarna Felicia (e. Feliciano) och Alva (e. Alcatraz) har tävlat i 135-140 hoppning. Felini (e. Feliciano) och Rocca (e. Roderik) har tävlat i 130-klasser och Amelia (e. Alcatraz) har deltagit i Breeders Trophy.

Mormors mor Toga (e. Diedron) har lämnat Mirco (e. Irco Marco) som har placeringar i medelsvår hoppning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden