Dressyr
15 februari 2015 15:12
Ridsportplus

”Jag kunde inte sova”

Orden är Paulinda Fribergs och handlar om lyckoruset efter Grand Prix resultatet i Neumünster på lördagen. Hennes kür-sensation har ännu inte sjunkit in i hennes medvetande men Paulinda har en sak klar för sig. "Vilken otrolig häst jag har", är hennes första mening.

”Jag kunde inte sova”
En riktig liten kämpe, en gummiboll - Paulinda Fribergs Di Lapponia T kan bli riktigt het när det vill sig. Här i Odense i höstas. Kim Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Världscupkvalet i Neumünster är precis över när Ridsport når Paulinda Friberg på telefon för en kommentar. Resultatet blev en åttonde plats på nya rekordet 76,60 procent, nära tre procent bättre än i Hagen i april 2014. Placeringen kanske inte imponerar på alla men resultatet är ett härligt kvitto på att de som ekipage befinner sig i en uppåtgående spiral av allt bättre resultat.

– Jag har inte tagit in det än för jag har skött om min häst, svampat och borstat, smort sadel, träns och stövlar. Så är det när man är sin egen groom men jag får nog luta mig lite mot boxen och hålla i gallret nu när du läst upp siffrorna för mig, säger en rätt trött och glad Paulinda Friberg.

– I natt blev det inte så mycket sömn, jag vaknade hela tiden och såg 72,60 procent framför ögonen. Jag har träningsvärk i mungiporna så mycket jag har lett, jag hade makalös känsla i lördagens GP, berättar hon.
– Efter den här ritten var jag faktiskt lite besviken, det gick bra förutom att hon blir spänd och vill takta i skritten men käsnlan var inte i närheten av igår. Så jag hade inga förväntningar på resultatet, jag var lite chockad när jag hörde totalen faktiskt, menar hon.

– Di Lapponia T har varit så bra, min häst är helt enkelt fantastisk. Det är så roligt att få bra poäng för küren för den har jag snickrat ihop helt själv. Nu ska jag gå och äta och sitta ner en stund innan vi kör hem, jag har några mil framför mig, då är det bra att inte somna utan vara ännu gladare.

Det är lätt att tro att ryttarna som satsar internationellt har tävlingsplanen klar men icke. I skrivande stund är det 16 dagar tills det är vet-check i Göteborg för nästa världscupkval men Paulinda och en del andra svenska ryttare vet fortfarande inte om de får rida. 
– Jag hoppas såklart, jag vill jättegärna rida i Scandinavium igen, självklart, men det är inte lätt att planera utan besked. Det handlar ju både om Lapponia och om mitt jobb, jag hoppas jag får besked nu efter helgen.

Med två deltävlingar kvar i Världscupen finns det fortfarande chans för Malin Hamilton och Paulinda Friberg att avancera i tabellen – om de får chansen att rida. Tinne Vilhelmson Silfvén har tidigare meddelat att världscupfinalen inte passar hennes planering med Don Auriello. Patrik Kittel har inte satsat på olika deltävlingar än, inte heller Jeanna Högberg. Spetstruppen har i viss mån möjlighet att välja tävlingar. 

Trots att världscupfinalen går i Las Vegas, Nevada, med en lång flygresa och karantän är det en attraktiv tävling för ryttare utan stora egna medel att tävla för. Arrangören står för den dyra flygfrakten av hästen och uppehälle med mera för ryttaren, det är inte gratis helt och hållet men mindre kostsamt än vad man kan tro. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden