Veterinärt
6 februari 13:22
Ridsportplus

”Jag pluggade inför examen i ett år”

ExamineringVeterinär Eva Olsson har tagit en unik examen, genom International Society of Equine Locomotor Pathology. Ridsport har pratat med Eva om vad examineringen egentligen innebär.

”Jag pluggade inför examen i ett år”
Eva Olsson har tagit en unik examen. Foto: Tomas Arlemo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där veterinär Eva Olsson, ortoped som nyligen examinerats  av ISELP.

Du har tagit en unik examen – varför?
– Det jag jobbar med är väldigt spännande för det finns otroligt mycket att lära sig, man blir aldrig fullärd. Vi kommer hela tiden på nya saker om vad vi kan göra för att hjälpa hästarna. Veterinärutbildningen är jättebra, men den är en grund, vi måste hela tiden hänga med. Och rent personligt är det en utmaning att ta sig an.

Vad handlar utbildningen om?
– Det är en vidareutbildning för ortopeder som jobbar med hältutredningar. Det är åtta delar baserade på anatomiska områden och vi går väldigt detaljerat igenom anatomi, diagnostik och olika behandlingar. Det är ISELP, International Society of Equine Locomotor Pathology, som ger utbildningen.

Jag har förstått att det bara finns fyra examinerade i hela Sverige – varför tror du att det är så?
– Det är ganska många som går utbildningen i Sverige, sedan tror jag det är många som skyggar undan för examen. Det krävs en del utöver det jobb som redan kräver mycket. Samtidigt är det en väldigt nyttig process med examen, för man lär sig otroligt mycket på pluggandet. Jag pluggade inför examen i ett år, bland annat genom att samla fall jag behandlat och redovisa dem.

Fick du någon aha-upplevelse?
– Massor. Men för mig är det nog mer som en personlig reflektion om vilket otroligt hjälpmedel ultraljudet är för oss. Ultraljud är lätt att göra, icke-invasivt och oftast krävs ingen sedering. Man kan undersöka inte bara senor, som de flesta kanske tänker på, utan även muskler, ligament, nerver, benytor och ledbrosk – allt utom hur det ser ut inuti benet.

Till sist – vad gör egentligen en ortoped?
– Vi jobbar med hältor och management, det vill säga friskvård. Det handlar om rörelseapparaten och hälta är den vanligaste anledningen till att hästägare söker vård för sina djur.

Fakta

Eva Olsson

  • Bor: I Uppsala.
  • Gör: Veterinär på Mälaren Hästklinik.
  • Familj: Sambon Marcus och hundarna Bosse och Svante.
  • Ålder: 36 år.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden