Nyheter
3 juli 2019 15:40

”Jag såg transportens tak flyga av i backspegeln”

UppdateradHästen Hobbe överlevde mirakulöst när transporten han färdades i totaldemolerades i en allvarlig trafikolycka i Vagnhärad på söndagseftermiddagen. "De närmaste dagarna får utvisa hur kritiskt läget är", säger hästens ägare Linda Eklund.

”Jag såg transportens tak flyga av i backspegeln”
Hästtransporten blev totalförstörd. Foto: Privat

Hästens ägare Linda Eklund var tillsammans med Hobbe och sin mamma på väg till en tävling när olyckan inträffade i korsningen mellan väg 218 och Kalkbruksvägen i Vagnhärad på söndagseftermiddagen.

När jag stannat och kommer ut ur bilen står Hobbe chockad vid sidan av transporten. Linda Eklund.

– Jag skulle svänga vänster ut på huvudleden. Jag ser en bil komma i höger körfält, men den var långt bort och blinkade tydligt höger varför jag påbörjar min vänstersväng ut på samma väg, säger Linda Eklund.

– När jag kommit över med bilen inser jag att bilen på huvudleden fortsätter rakt fram trots att den blinkar.

Våldsam smäll

Linda Eklund tryckte gaspedalen i botten, men det var för sent. Bilen på huvudleden körde rakt in i sidan på transporten i 70 kilometer i timmen. Smällen blev våldsam och transporten slets av från bilens dragkrok.
– Jag såg transportens tak flyga av i backspegeln och när jag stannat och kommer ut ur bilen står Hobbe chockad vid sidan av transporten. Hela väggen har exploderat, men på något mirakulöst sätt har han överlevt och står på alla fyra benen mitt på vägbanan, säger Linda Eklund.

Hobbe stod brett i transporten, men hade sitt huvud uppbundet på vänstersidan, den sida som bilen rammade.
– Han har fått en hel del sårskador som sytts av veterinär nu under kvällen. Självklart är han mörbultad, men han gick på transporten utan att blinka både till veterinären och hem igen. De närmaste dagarna får utvisa hur kritiskt läget är, i den här akuta fasen är det svårt att veta om han fått några inre skador, säger Linda Eklund.

Föraren polisanmäld

Föraren av den andra bilen klarade sig utan allvarliga skador, men har polisanmälts av Linda Eklund.
– Föraren följde med bärgningsbilen när de bärgade bilvraket men avvek sedan därifrån utan att uppge några uppgifter så jag har därför polisanmält honom för smitning, säger Linda Eklund.

Uppdatering onsdag

Ridsport har på onsdagen varit i kontakt med föraren av bilen som körde in i transporten. Han nekar till att ha smitit från olycksplatsen och menar att han blev tillsagd av räddningsledaren – som var ansvarigt befäl då ingen polis fanns på plats de första timmarna – att åka med bärgaren och sedan uppsöka sjukhus, vilket han gjorde. Mannen ska även ha lämnat sina uppgifter till räddningsledaren. Föraren klarade sig utan allvarligare skador och säger att han främst är glad för att ingen blev värre skadad efter omständigheterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden