Hoppning
16 september 05:50
Ridsportplus

”Jag vill att han ska fortsätta göra allt med spetsade öron”

På väg uppEmma Stadling rider som femteryttare med hästen Calleth You Cometh I vid det internationella meetinget med de ungas Nations Cup-final i belgiska Opglabbeek. Det har resulterat i två topplaceringar i hård konkurrens. "Det är det största vi har gjort, både han och jag", säger Emma, som är rädd om självförtroendet hos sin hjärtehäst.

”Jag vill att han ska fortsätta göra allt med spetsade öron”
Emma Stadling och Calleth You Cometh I. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Emma Stadling har inte hoppat stort med ponny eller som junior, men med hjärtehästen Calleth You Cometh I (SWB val f-11 e Cabachon-Burggraaf, uppf Backa Horse Invest AB, äg Christine Stadling) har hon klättrat snabbt det senaste året. Inför 2023 klev hon in i YR-landslagets utvecklingsgrupp och just nu befinner hon sig på sitt första stora internationella meeting med finalen i de ungas Nations Cup-final i belgiska Opglabbeek.

På torsdagen tog det svenska YR-laget hem segern i kvalet och därmed en finalbiljett till söndagens final. Som femteryttare startade Emma Stadling i den individuella 1,45-klassen över samma bana och blev trea. På fredagen slog hon och ”Calle” sedan till med en femteplats i YR-ryttarnas Grand Prix, och Emma Stadling kunde inte ha varit nöjdare.
– Det har gått över förväntan måste jag säga. Det är det största vi har gjort, både han och jag, vilket känns extra roligt, säger 21-åringen.

Det är det största vi har gjort, både han och jag, vilket känns extra roligt.

Emma Stadling

– Dels var det stort och tekniskt, dels har jag aldrig gått rakt in i 1,45 det första jag har gjort. Dessutom är det andra gången vi är utomlands och tävlar. Vi har varit i Drammen, men jag är orutinerad på den här nivån och med allt runt omkring. När allt är en erfarenhet är det kul att man också lyckas leverera, säger Emma om den första 1,45-placeringen.

Hon var nöjd redan efter den prestationen, och efter fredagens topplacering är hon överlycklig. De var tidigt ut i klassen och Emma hade inte hunnit se någon innan. Med en bra plan och känslan av att de krigade tillsammans blev det ytterligare ett ärevarv.

Är rädd om självförtroendet

Hon har haft Calleth You Cometh I i drygt tre år och skyndat långsamt. SWB-valacken är lite speciell och Emma har varit noga med att skapa en stabil grund. Sakta men säkert har hon byggt hans självförtroende. Första året hoppade de bara 1,30-klasser, sedan testade de lite i 1,40 för att därefter gå ner igen.
– Han är jättemodig men samtidigt väldigt försiktig och vi har tagit det lugnt. Det är först i år som vi har börjat göra lite större grejer och han gör det med sådan lätthet, säger Emma.

Jag vill att han ska fortsätta ha självförtroende och tycka att det är kul.

– Han är så himla glad och krigar verkligen inne på banan, och jag vill ha kvar det. Jag vill att han ska fortsätta ha självförtroende och tycka att det är kul. Vi tävlar ganska lite och hoppar inte så mycket hemma – och han gör allt med spetsade öron. Trots att det är det största han har gjort. Jag är väldigt tacksam för den här hästen, säger Emma.

Jämföra med andra

Själv använder hon sig av mental träning genom mentala coachen Maria Sundin sedan fyra år tillbaka. Maria har lärt känna sin adept väl och vet precis vad hon ska säga för att få Emma på rätt köl. Numera hörs de främst inför större tävlingar.

Be96ee9896f2452387f68413c60fdaa9
Emma Stadling och Calleth You Cometh I med landslagsledaren Henrik Lannér och vännen och groomen Josephine Olsson.

– Egentligen handlar det inte om att jag har haft det jobbigt med något, jag har bara hört att det är bättre att börja träna innan man får problem. Då har man verktygen för att hantera det, förklarar Emma.

Du kan inte påverka vad någon annan gör, du kan bara påverka din egen prestation.

Främst handlar det om att fokusera på det man själv kan påverka, och inte jämföra sig med andra.
– Du kan inte påverka vad någon annan gör, du kan bara påverka din egen prestation. Om du jämför dig med andra kommer det lätt en dipp i självförtroendet. När du kommer till insikt om det, inser du också att det är mycket bättre att lägga all den energin på att jobba med dig själv och hästarna. Du kan bara göra det bästa du kan.

I maj ingick Emma och Calleth You Cometh I i det svenska YR-laget som tog hem segern i nationshoppningen i norska Drammen, och i augusti var de femma i YRSM på Sundbyholm. De låg trea inför SM-finalen, men lite för mycket tryck mot första hindret gjorde att ”tåget gick”, förklarar Emma, och de slutade femma.

De var även med och tog ett NM-brons i lag och var åtta och bästa svenska ekipage individuellt på NM i somras, vilket var deras första internationella mästerskap. Med mindre än ett halvår kvar som young rider siktar Emma på Lövsta Future Challenge.

Polisstudier kombinerat med elitsatsning

När Emma tog studenten för två år sedan flyttade hon in som arbetande elev hos tränaren och landslagsledaren Henrik Lannér. En bra lösning där hon bor i en lägenhet på gården i Skåne, där även young ridern och landslagsryttaren Josephine Olsson bor med sina hästar sedan en tid. Den senare rider inte i Belgien utan är med som groom åt Emma.
– Världens bästa groom, en riktig toppgroom, säger Emma om sin vän.

I början satsade Emma på att driva egen hästverksamhet, men sedan början av året läser hon till polis på distans i Malmö. Just nu går hon andra terminen samtidigt som hon satsar med Calle och producerar sina två lovande 7-åringar, Four Roses (SWB sto f-16 e Action Blue-Lasirko, uppf Lotta och Mats Hansson, äg Stadling Showjumping), ”Märta”, och Centario (SWB val f-16 e Contendro I-As de Thurin, uppf Ebba Höggårdh, äg Stadling Showjumping), ”Calle Junior”.

– Det är både teoretiskt och praktiskt, och väldigt varierande. Alla som är där vill samma sak och det är bra sammanhållning. Att träffa människor som inte är hästmänniskor ger också lite andra perspektiv, säger Emma om polisutbildningen.

Att ta klivet upp på seniornivå känns inte oöverstigligt, Emma tror att Calle har vad som krävs. Förhoppningen är att få till ett bra mellansteg via de U25-klasser som erbjuds, bland annat genom Lövsta men även utomlands.
– Så får vi se om vi kan göra något bra där. Han gör detta väldigt lätt med bra självförtroende, och han har absolut mer att ge. Det känns inte alls stort eller svårt.

Torsdagens 1,45-runda ser du här under.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden