Hoppning
15 september 2023 19:13

Svenska GP-framgångar och blågula finalbiljetter i de ungas Nations Cup

NationshoppningDe ungas Nations Cup-final har börjat bra för de svenska lagen med tre finalbiljetter av fyra möjliga och en lagseger i kvalet. Dessutom har det levererats fina rundor individuellt med flera blågula toppnoteringar – både i de individuella NC-klasserna och i fredagens Grand Prix-klasser. Läs om framgångarna här.

Mathilda Hansson och Hello HX tog hem GP-segern i childrenklassen i Opglabbeek. Här syns de vid JSM i augusti. Foto: Roland Thunholm

FEI Jumping Nations Cup Youth Series, de unga ryttarnas Nations Cup, är i gång i belgiska Opglabbeek med blågula gula lag i alla kategorier. Under torsdagen reds kvalen till finalen mot klockan och de svenska ryttarna stod för fina insatser. Juniorer, young rider och ponny fick alla finalbiljetter till söndag, där medaljstriden avgörs bland de sex bästa lagen från respektive kval.

Bäst gick det för det svenska YR-laget som tog hem kvalsegern med fyra fel och snabbast totaltid. I laget red Beata Hermelin/Obsession Night, Philip Svitzer/Alida Nike, Mathilda Bohlin/Domino van de Zuuthoeve och Kajsa Björe/Lincourt Luidam. Tvåa var Danmark och trea Frankrike. Till YR-final gick även USA, Storbritannien och Belgien. Totalt var det elva YR-lag som deltog.

Dessutom placerade sig femteryttaren Emma Stadling som trea av 25 startande med Calleth You Cometh I (SWB val f-11 e Cabachon-Burggraaf, uppf Backa Horse Invest AB, äg Christine Stadling) i den individuella 1,45-klassen över samma bana som Nations Cup-kvalet.

Starka juniorinsatser

Det svenska juniorlaget red in på sjätteplatsen med totalt 12 fel. Linn Arvidsson/Glenmorangie, SM-silvermedaljörerna från Sundbyholm, stod för lagets enda nollrunda. Vann gjorde Irland, följt av Nederländerna och USA. Till final gick även Tyskland och Danmark. Tolv juniorlag deltog.

Femteryttaren Fanny Fridén placerade sig i sin tur på första plats med Unbreakable (DWB sto f-14 e Untouchable-Colman, uppf Dorit Trier Kjøller, äg Ulrika Johansson) i den individuella 1,40-klassen över samma bana som Nations Cup-kvalet. Ekipaget var fyra i JSM i augusti. Klassen bjöd på 36 startande och ekipaget var ett av sex felfria ekipage. Dessutom blev Liam Nilsson trea med sin andra häst Ulla Bella Hästak, i laget rider han Zäta C. Ebba Danielsson kammade i sin tur hem tredjeplatsen med Kalmerette, som hon rider vid sidan av sin laghäst T-Gavoli Z.

Hård childrenkonkurrens

Det svenska ponnylaget red in på totalt 20 fel och blev femma av sju lag. Till final gick även Belgien, Irland, Nederländerna och Storbritannien.

På childrensidan hade de fyra högst placerade lagen noll fel, medan placering fem till och med sju slogs om de sista två finalplatserna med fyra fel och snabbast tid. Där drog Danmark nitlotten och Sverige red i mål på åtta fel med en felfri ryttare och tre fyrafelsrundor. Frankrike, Italien, Schweiz, Irland, Belgien och Nederländerna tog hand om finalbiljetterna i childrenkvalet som bjöd på elva deltagande lag.

I söndagens final nollställs resultaten för alla utom ponnylaget, då det var färre än åtta lag som deltog i kvalet. Det innebär att det svenska ponnylaget har med sig 20 fel till finalen.

Fler svenska GP-framgångar

Flera av de svenska ryttarna levererade dessutom fina Grand Prix-rundor på fredagen. Ida Selin gjorde en stark upphämtning efter de två nedslagen i kvalet och red in på sjunde plats av 64 startande med Indian Gold.

Regerande svenska juniormästaren Mathilda Hansson fick in en fullträff och tog hem segern i childrenryttarnas Grand Prix tillsammans med sin kvicka lilla guldhäst Hello HX (KWPN sto f-12 e Affelay N-Aldato, uppf Stal Hendrix, äg Majo Yard AB). Klassen bjöd på 54 startande och åtta dubbelnollor.

Dessutom blev det ännu en topplacering för Emma Stadling och Calleth You Cometh I i YR-ryttarnas Grand Prix som bjöd på 43 startande. Ekipaget var ett av tio till omhoppning och red in på femteplatsen över den maffiga 1,45-banan.