Hoppning
12 augusti 18:30
Ridsportplus

Mathilda Hansson bärgade juniorguldet: ”Gjorde min grej”

SM på SundbyholmMathilda Hansson pallade för trycket och tog hem JSM-guldet med sin Hello HX. Helt enkelt har det dock inte varit från start med det lilla heta stoet, men tack vare tränaren Pether Markne har det gått vägen. "Nu är de som handen i handsken", säger han.

Mathilda Hansson bärgade juniorguldet: ”Gjorde min grej”
Mathilda Hansson och Hello HX fick rida ärevarv på Sundbyholm. Notera tränaren Pether Markne i bakgrunden. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Liksom i lördagens övriga SM-finaler blev det även omkastningar i JSM-finalen på Sundbyholm. Alicia Feretti, som låg i delad ledning med Mathilda Hansson, inledde fint med en storhoppande och mycket villig Intermezzo i spöregnet, som dessvärre hoppade henne ur sadeln.

Med en välriden nollrunda blev det därmed Mathilda Hansson och hennes lilla heta sto Hello HX (KWPN sto f-12 e Affelay-N-Aldato, uppf Stal Hendrix, äg Majo Yard AB) som drog det längsta strået och bärgade JSM-guldet.
– Det känns helt otroligt, jag är så glad, säger Mathilda Hansson.

Silvret gick till Linn Arvidsson med familjeuppfödningen Glenmorangie efter omhoppning mot Ebba Danielsson som tog hem bronset med Kalie S.

Med och gick banan med Mathilda var tränaren Pether Markne.
– Vi känner ju min häst väldigt bra och tillsammans försökte vi anpassa planen så mycket som möjligt efter henne. Sedan försökte jag bara göra min egen grej och hålla mig lugn, säger Mathilda och berömmer sin häst.

Hon är väldigt het, men hon har ett gott hjärta och är väldigt försiktig.

Mathilda Hansson om sin Hello HX

– Det är en rätt så liten häst med väldigt mycket blod. Hon är väldigt het, men hon har ett gott hjärta och är väldigt försiktig.

Jsmmedaljorerna623812r-1
JSM-medaljörerna Linn Arvidsson, Mathilda Hansson och Ebba Danielsson. Foto: Roland Thunholm

Hur har resan med henne varit?
– Det har inte alltid varit så lätt, det har varit svårt också. Hon är speciell och har sina egna åsikter. Det har absolut inte varit en självklar väg hela vägen, men nu det senaste har vi verkligen blivit ett team, säger Mathilda.

En styrka att klara pressen

Pether Markne är väldigt nöjd med sin adept.
– Turen förföljer den skickliga säger jag. Jag har följt Mathilda i snart två år, jag är där flera dagar i veckan och vi jobbar extremt mycket med detaljer, dressyrarbete och att försöka förstå varje häst tidig ålder.

Hon är snart 14 och rider så jäkla bra, hon har koll på läget hela tiden.

Pether Markne om sin adept

– Sedan att man får lyckas i skarpt läge så här betyder mycket, hon var också väldigt duktig på ponny-EM i sommar, de vann ju silver i lag och hon gick ut sist. Man stärks mentalt av sådana erfarenheter, så att man kan gå in där och göra sin grej som hon gjorde idag, utan att det blir för stor press. Hon kan styra över det, och det är jag väldigt glad över, säger Pether Markne.

– Hon är snart 14 och rider så jäkla bra, hon har koll på läget hela tiden.

Hello HX köptes från uppfödaren Stal Hendrix i Holland för knappt två år sedan, och det var som Mathilda säger ingen lätt resa från start.

Vad kan man säga om hästen?
– Hästen är väldigt ”competitive”, det är en snabb häst. I början när Mathilda fick den hade hon inte riktigt kunskapen att hantera den. Den var lite för het och de kom lite i otakt med varandra. Sedan gjorde man ett omtag och där hjälpte jag till med att förstå vad det handlade om och göra upp en ny plan, berättar Pether Markne som i samband med detta kom in som tränare.

Mathildahansson1230812rt-1
”Hon har det som krävs”, säger tränaren Pether Markne om sin elev Mathilda. Foto: Roland Thunholm

– Efter det har det blivit som handen i handsken och de har vunnit ett par Grand Prixer på children. Där måste man vara både snabb och felfri rakt igenom.

Satsar dubbelt

Fortsatt mästerskapssatsning är det som gäller för Mathilda Hansson, dessutom både på ponny och häst. Efter lagsilvret på ponny-EM tidigare i sommar är blott 14-åriga Mathilda inte redo att släppa taget om ponnytiden utan kör dubbla spår.
– Jag vill fortsätta på ponny, jag har ju min fantastiska ponny Helga TH.O. och jag känner att jag inte är klar med henne än.

Med på tåget är Pether Markne och han fortsätter att ösa lovord över sin elev:
– Jag tror stenhårt på Mathilda, jag tror att hon har ”det” – och det som krävs för att lyckas hela vägen. Sedan är det som hennes föräldrar också säger, det är början på ett maratonlopp det här. Det är en lång, lång väg att gå till femstjärnigt. Men vi tar det ett pinnhack i taget och försöker lära oss häst, helt enkelt.

Resultat JSM-finalen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden