Hoppning
12 augusti 16:14
Ridsportplus

YR-guld till Kajsa Björe: ”Han är livets häst”

SM på SundbyholmKajsa Björe och Lincourt Luidam har inte hängt ihop så länge men ändå tagit sig hela vägen till EM. Där fick de inte riktigt visa vad de gick för. På lördagen fick Kajsa lite revansch på sig själv när hon tog hem YRSM-guldet med sin stjärnhäst.

YR-guld till Kajsa Björe: ”Han är livets häst”
"Det har gått så himla bra snabbt och nu blev det full pott", säger Kajsa Björe om det nyvunna YRSM-guldet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Senast Kajsa Björe tog individuellt SM-guld var 2013, då med B-ponnyn Hollandse Ijsselhoeves Nora. Därefter har det blivit guld i lag-SM men inget personligt – fram tills nu. Som ledare inför YRSM-finalen på Sundbyholm gick hon ut sist tillsammans med sin Lincourt Luidam (val f-12 e Luidam-Cavalier Royale, uppf John McLaughlin, äg MÄLAB) medan speakern talade om vad hon hade råd med för att inte förlora guldet.

”Jag har inte råd med någonting, jag har inte råd med någonting”, var det enda som flög genom Kajsa Björes huvud när hon hörde orden från domartornet. ”Jag måste rida felfritt.”
– Jag vet att om man slappnar av och tänker att man har råd med ett nedslag, då kommer det fler. Det enda jag tänkte på var att göra det så bra jag kunde och hålla en bra galopp från början, säger Kajsa som var iskall och säkrade guldet med en felfri runda till publikens jubel.

Det enda jag tänkte på var att göra det så bra jag kunde och hålla en bra galopp från början.

Kajsa Björe inför första hindret

Silvret gick till Grevlundas beridare Mathilda Bohlin med Domino van de Zuuthoeve (SBS val f-09 e Tangelo van de Zuuthoeve-Kannan, uppf De Heer René, äg Svedberga Hästcenter HB) medan Philip Svitzer tog hand om bronset med Alida Nike (SWB sto f-10 e Ustinov-N-Aldato, uppf Stall Nytorp, äg Lena Svitzer).

Sundbyholm

Photo: Roland Thunholm
Code: 718 95
YRSM-medaljörerna Mathilda Bohlin, Kajsa Björe och Philip Svitzer. Foto: Roland Thunholm

Viktigt för självförtroendet

Lincourt Luidam kom till Kajsas stall i oktober i fjol och första starten tillsammans gjorde de i januari. Därefter marscherade de raskt hela vägen till EM tidigare i sommar, men där fick de inte riktigt visa vad de gick för.
– Hon har haft hästen relativt kort tid och det var bara bonus att hon blev uttagen till EM – och där fick hon inte riktigt till alla bitar som hon önskade. När man har med sig det hem i bagaget och nu har fått två fina rundor, då skulle jag verkligen vilja att hon fick rulla bollen hela vägen in i mål den här gången, sa mamma Lotta Björe till Ridsport inför lördagens YRSM-final.

– Det skulle betyda oerhört mycket för självförtroendet och självkänslan om det skulle gå bra idag.

Hon har inte hoppat de här stora klasserna på tre år kanske, och det är inte så lätt. Och hästen är inte så erfaren, även om han är elva år så har han inte gått så många stora hoppningar.

Mamma Lotta Björe inför YRSM-finalen

Trots att Kajsa Björe är oerhört rutinerad är det som för alla ryttare en färskvara att hoppa de stora klasserna. Och de senaste åren har det handlat mycket om att bygga underifrån för familjen Björe.
– Hon har inte hoppat de här stora klasserna på tre år kanske, och det är inte så lätt. Och hästen är inte så erfaren, även om han är elva år så har han inte gått så många stora hoppningar. Tjejer är så hårda mot sig själva och det hade varit skönt på många sätt och vis om hon fick ta hem det här idag, fortsatte Lotta Björe.

– Hon skyller heller aldrig på hästen, utan hon vänder på varenda sten. Hon är så petig att det nästan går lite till överdrift. Om det fick gå bra idag kanske hon kan släppa lite på det där.

Kajsa Björe 2 230812 Rt
En vinst som betyder väldigt mycket. Foto: Roland Thunholm

Lycklig upplösning

När bollen satt i målet där den skulle, var Lotta Björe fortfarande skakig av anspänningen, men oerhört rörd och glad.
– Det är jätteskönt att det är över – det här betydde så otroligt mycket på väldigt många sätt. Hästen har gjort en fantastisk utveckling och Kajsa har hittat mer och mer hur han vill bli riden, säger hon medan folk flockas runt Kajsa för att krama om henne efter prestationen.

Hästen har gjort en fantastisk utveckling och Kajsa har hittat mer och mer hur han vill bli riden.

Lotta Björe

– Men jag kände när jag var därute och såg de där småponnyerna och ryttarna som red fram (på banan bredvid, red anm), då önskade jag att jag kunde få vara mamma till en av dem och få gå in på den lilla banan och hoppa en meter eller 80 centimeter. Så kände jag, säger Lotta Björe och tar sig för ansiktet med darrande händer.

Kajsa själv är förstås också väldigt glad över sitt guld efter att luften gick ur henne under EM.
– Det var väldigt svårt där och jag hade höga förväntningar eftersom det hade gått så bra innan med två felfria 1,50. Men vi hade väldigt lite erfarenhet i ryggen och det var väldigt skönt att få sätta det här, även om det inte är jämförbart med EM. Att få de här fina rundorna i tre klasser på rad känns otroligt bra.

Det var väldigt skönt att få sätta det här, även om det inte är jämförbart med EM.

Kajsa Björe som kände att hon fick revansch på sig själv

Härnäst blir det förmodligen nationshoppningsfinal och därefter satsar Kajsa på att rida 1,50-touren i ATG Riders League med Lincourt Luidam.

Framtiden ligger framför Kajsa Björe och hennes häst som är säkrad via ägargruppen MÄLAB.
– Det är fyra delägare och ingen vill sälja. Dessutom äger vi den största andelen, säger Lotta Björe.

– Jag tror verkligen att han är en ”once in a lifetime”-häst, säger Kajsa Björe.

Resultatlista YRSM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden