Hoppning
11 augusti 2023 22:52
Ridsportplus

Alicia Feretti har guldläge: ”Vi kommer att fajtas tillsammans”

SM på SundbyholmNär Alicia Feretti tog över tyglarna på mormors uppfödning Intermezzo hade hon inga förhoppningar om några stordåd. ”Han var jättesvår”, säger hon. Drygt ett år senare har duon tävlat på Sveriges stora arenor och nu har de guldläge inför lördagens JSM-final.

Alicia Feretti har guldläge: ”Vi kommer att fajtas tillsammans”
Alicia Feretti och Intermezzo har blivit ett sammansvetsat team. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Alicia Feretti och Intermezzo (SWB val f-12 e Kannan-Quiletto, uppf/äg Susanne Feretti), till vardags kallad ”Messi”, kom till junior-SM på Sundbyholm med målet att ta sig till final. Det har de gjort med råge – inför lördagens JSM-final ligger ekipaget i delad ledning med guldvittring.

  Framhoppningen kändes väldigt bra inför första rundan och fuxvalacken var i sitt esse när duon fick startsignal.
  – Han hoppade otroligt bra inne på banan och det kändes väldigt säkert. Att rida felfritt var ändå minimum och vad jag hade förväntat mig, säger Alicia Feretti.
  – Dag två var det lite svårare, men jag kände att banan passade oss ganska bra och vi kämpade på. Han hoppade väldigt fint igen och så blev det en felfri runda till.

  Vad var det med banan som passade dig och Messi?
  – Jag gillar när hindren kommer ganska fort och man måste tänka snabbt. Det känns verkligen att man fajtas tillsammans hela banan och det passar oss väldigt bra, säger Alicia.

  Klickade inte direkt

  Intermezzo är uppfödd av Alicias mormor Susanne Feretti och reds först av Sara-Li Vestberg. 2017 tog de sig till unghäst-VM där Intermezzo blev bästa 5-åriga SWB-häst med endast en bom ner på tre dagar. Därefter utbildades fuxvalacken vidare av Py Jägerdén, som tävlat honom upp till 1,50 internationellt.

  Han kunde inte hoppa rakt eller gå en 10-meters- eller 20-metersvolt utan att gå över i korsgalopp.

  Alicia Feretti om första känslan på Messi

  För ett och ett halvt år sedan tog Alicia över tyglarna, men det klickade inte direkt.
  – Han var jättesvår, säger hon.
  – Han kunde inte hoppa rakt eller gå en 10-meters- eller 20-metersvolt utan att gå över i korsgalopp. ”Det här kommer aldrig att gå”, tänkte jag. Men vi har utvecklats tillsammans. Jag gillar de här lite större hästarna som man får jobba lite med, där du inte bara kan lägga i en krona och åka.

  Första starten tillsammans gjorde de i maj förra året, då de debuterade i 1,20. Sedan dröjde det inte länge innan de red felfritt i 1,40 och kvalade till både Arena Youth Tour på Friends i vintras och Torstensons ungdoms-GP i Falsterbo för några veckor sedan. I våras debuterade de 1,45 på Sundbyholm och nu har de alltså chans på SM-medalj på samma ställe. Inte illa med tanke på den tveksamma starten.

  – Han är ganska tung och inte så smidig alla gånger. Han har inte jättelätt för sig i markarbetet, men ju högre det blir, desto enklare är det. Men det är inte alltid jättelätt att styra runt, säger Alicia.

  Tackar Wallyson och Sara-Li

  Raketresan hade dock inte varit möjlig utan Wallyson (SWB val f-04 e Quite Easy-Caletto II, uppf Barbro och Dag Andersson, äg Alicia Feretti), som dessförinnan tagit upp Alicia till ungdoms-GP över 1,40-hinder.
  – Han var den som tog upp mig till de här stora klasserna, innan det red jag 1,20 till 1,30. Jag har fått all rutin på honom och det var därför det gick ganska fort med Messi, förklarar Alicia.

  Vi kan ha en bra dialog kring hur hästarna känns och hur man ska lägga upp det. Det är en väldig trygghet att ha henne vid sin sida.

  Alicia Feretti om tränaren Sara-Li Vestberg

  Förutom mormor Susanne, mamma Camilla Feretti och 14-åriga lillasystern Cornelia Feretti, som också rider, består teamet på Sundbyholm av tränaren, tillika Messis UVM-ryttare, Sara-Li Vestberg. Sara-Li har tränat Alicia sedan Alicia var tio år gammal och började tävla med C-ponnyn Tequila.
  – Sara-Li är väldigt pedagogisk och man får väldigt bra självförtroende när man tränar för henne. Vi kan ha en bra dialog kring hur hästarna känns och hur man ska lägga upp det. Det är en väldig trygghet att ha henne vid sin sida. Hon känner mig och hästarna utan och innan, och vi får alltid de bästa förutsättningarna, säger Alicia.

  35875518113903809450210891571218637944096099n
  Alicia Feretti, sex år gammal, med en några månader gammal Messi. Foto: Privat

  Magisk träning

  Familjen Ferettis bas finns hemma på gården i Flen där Alicia bor med sina föräldrar och lillasyster sida vid sida med mormor och morfar. Just nu finns det sex hästar i stallet, varav tre är egna uppfödningar. Förutom Messi rider Alicia även familjeuppfödningen Fernando (SWB val f-14 e Contant Q-Quiletto, uppf/äg Susanne Feretti).
  – Han är av en lite finare modell än Messi, med otroligt fina gångarter, och han hoppar suveränt. Utseendemässigt har han allting gratis, han tycker också att han kan allt själv och ger en jättehärlig känsla, men han är lite oförsiktig, säger Alicia.

  För mindre än en vecka sedan fyllde Alicia 18 år och med ett år kvar till studenten hägrar framtidsplanerna.
  – När jag har gått ut skolan vill jag flytta utomlands och jobba i stall i Belgien eller Holland för att utvecklas som ryttare och få massor av kunskap.

  Han är allt jag strävar efter.

  Alicia Feretti om förebilden Marlon Modolo Zanotelli

  Alicia har redan fått känna på det livet genom mostern Cecilia Feretti, som är stallchef på välkända Ashford Farm i Belgien. Där flockas världsryttarna för att provrida framtida hoppstjärnor och där träffades Marlon Modolo Zanotelli och Angelica Augustsson Zanotelli. Den svensk-brasilianska duon samarbetar fortfarande med Ashford Farm och vid ett tillfälle fick Alicia chansen att träna för Marlon. ”Jag ska försöka ge dig så mycket jag kan, även om det bara är en träning”, sa han till Alicia.

  – Han är så pedagogisk och han sitter på så mycket kunskap. Det är det bästa jag har gjort, det var helt magiskt, säger Alicia lyriskt.

  Av naturliga skäl är Marlon en stor förebild.
  – Han är allt jag strävar efter. Det finns knappt inget att klaga på när han rider runt med sina hästar, det är som en ”walk in the park”.

  Tuff moster

  Vid sidan av Sara-Li Vestberg spelar Cecilia Feretti, som tidigare jobbat som beridare, också en viktig roll som tränare.
  – Hon rider inte så mycket själv längre, men hon är otroligt duktig och hon ser alla världsryttare rida varje dag. Hon är lite hårdare än vad Sara-Li är och kan säga åt mig att ”nu är det detta som gäller”.

  – Eftersom hon jobbar med världsryttare ser hon lite andra saker. Hon ser vad som krävs, och hon kan hjälpa mig mycket med smådetaljer. Hon har hjälpt mig hur mycket som helst på marken, det är därför jag har kunnat hoppa så högt som jag har gjort, säger Alicia.

  Stark mentalt

  På lördagen gäller det, men Alicia är iskall inför JSM-finalen.
  – Det kommer att bli väldigt spännande – jag utgår från ett medaljläge och det är mycket press. Men jag får bara göra det bästa jag kan och ge Messi de bästa förutsättningarna. Vi får fajtas tillsammans så får vi se hur långt det håller.

  På läktaren kommer det nog att vara desto mer nerver bland de övriga Feretti-kvinnorna när Alicia går ut som sista startande.
  – Mamma och mormor blir mest nervösa. Själv blir jag aldrig nervös när jag rider, jag vet vad jag ska göra och jag vet vad jag står för när det gäller hur jag tänker kring mina hästar. Det är faktiskt inte mycket som kan rubba mig mentalt, säger Alicia.

  Själv blir jag aldrig nervös när jag rider, jag vet vad jag ska göra och jag vet vad jag står för när det gäller hur jag tänker kring mina hästar.

  Alicia Feretti

  Mormor Susanne är väldigt stolt över prestationen hittills.
  – Alicia var med när vi inseminerade och Messi blev till. Det är en fantastisk resa att få följa sitt barnbarn tillsammans med sin egen uppfödning. Messi är stor men har ett otroligt hjärta. Han kräver mycket markarbete, men Alicia är väldigt duktig på det och han fortsätter att utvecklas väldigt fint. Alicia är riktigt nördig och lämnar inga detaljer åt slumpen. Hon lägger ner ett otroligt jobb, berättar Susanne.

  Från att ha varit med när fröet till Messi såddes väntar förhoppningsvis stordåd för Alicia och hennes stora, snälla fuxvalack efter SM. Nästa år blir Alicia young rider och målet för detta året är att rida fler 1,45 med sikte mot mästerskap.

  Vad är ditt första minne av Messi?
  – Det var när han kom ut med sina långa ben och var så otroligt klumpig. Han såg ut som en älgunge, och vi undrade vad det skulle bli av honom. Snart upptäckte vi att han hade ett hjärta av guld, och att han är världens snällaste individ, säger Alicia.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden