Ponny
13 augusti 2023 20:50
Ridsportplus

Victoria Jensen vann SM-guld för D-ponny: ”Hon kan bli lite dramatisk”

SM på SundbyholmVictoria Jensen tog sin andra SM-medalj efter en sista duell med sin Inez HX på Sundbyholm på söndagen. Nu av den ädlaste valören. Men Victoria älskar inte bara hästar, hon hyser också en stor kärlek till vatten. Läs intervjun här.

Victoria Jensen vann SM-guld för D-ponny: ”Hon kan bli lite dramatisk”
Victoria Jensen och Inez HX på väg mot SM-guld. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blev två rafflande omhoppningar när D-ponnyekipagen gjorde upp om helgens sista SM-medaljer på Sundbyholm på söndagen. Först gick den om bronset där tre ekipage gjorde upp. Det hela slutade med att Viggo Bergstrand tog sin andra medalj för dagen, denna gång tillsammans med Gaoth Mhara Lad (CPBS val f-11 e I Love You Melody-Loughwell Paddy, uppf Mr. Michael Barrett, äg Valla Egendom Förvaltnings AB).

  Sedan var det dags för omhoppning om guld och silver, efter att Ellen Hammarström snöpligt fått med sig sista hindret i grundomgången. Annars hade hon och hennes dubbla silverponny från EM, Ocean Des As (SF val f-02 e Vert et Rouge-El Fif, uppf Marie-Noelle Decorruee Fulop, äg Mitt Hjärta Hästsport), tagit guld utan omhoppning.

  Det blev återigen silver för duon medan Victoria Jensen klev in och fångade guldet efter en felfri runda med sin Inez HX (KWPN sto f-13 e Entertainer-Calvaro Z, uppf Stal Hendrix, äg Håkan Jensen).

  Det var Victorias andra medalj för dagen, klassen innan tog hon SM-silver med sin C-ponny Epona de Saint Lo. Att det skulle gå så bra var inget hon hade räknat med.
  – Verkligen inte, men jag gjorde såklart mitt bästa och hoppades att det skulle räcka. Man vill ju alltid vinna, säger Victoria Jensen.

  Hon är ganska känslig och har mycket blod, och det kan bli lite dramatiskt i hanteringen.

  Victoria Jensen om sin Inez HX

  Hon har haft Inez HX, som egentligen var tänkt att bli häst, i drygt ett år. Resan har inte varit helt enkel.
  – Det var lite svårt i början. Hon är ganska känslig och har mycket blod, och det kan bli lite dramatiskt i hanteringen. Men nu har vi lärt känna henne lite mer och lärt oss att hantera det, säger Victoria.

  D-ponny-medaljörerna 2 230813 Rt
  D-ponnymedaljörerna. Foto: Roland Thunholm

  Förutom att undvika ”fladdrande grejer” är knepet att hålla sig lugn och vara tydlig och bestämd – men inte för bestämd.
  – Jag får inte kämpa emot henne, för då blir hon bara sur.

  SM-vinnare i annan sport

  Victorias bästa ponny är D’Angelo der Lenn, som hon har ridit nationshoppningar och tagit mästerskapsmedaljer med. Han har dessvärre varit skadad, men är på väg tillbaka. Under tiden har de andra ponnyerna fått kliva fram.
  – Det har gjort att jag har jobbat mycket med de två andra, samtidigt som jag har kunnat lägga mer tid på simningen, säger Victoria.

  Som om det inte var nog med att rida och tävla tre ponnyer, är Victoria även elitsimmare. Nyligen deltog hon i ungdoms-SM och tog två guld och ett silver i lagkapp med Simklubben Neptun.
  – Jag simmar fem pass i veckan och rider mina ponnyer tre eller fyra gånger, säger Victoria som har stor hjälp av medryttare och sin groom Maja Ljungberg för att hinna med allt.

  Hur började du simma?
  – Det var pappa som tog ut mig för att simma, så jag skulle överleva om jag ramlade av en båt och sedan har det spårat ur därifrån, förklarar Victoria.
  – Det är kul att ha en andra sport när det inte går bra med ridningen och tvärtom.

  Har du någon hjälp av simningen i ridningen och vice versa?
  – I ridningen blir jag inte andfådd eller trött när jag rider många hästar, eftersom jag tränar så mycket simning. I ridningen är det mycket mentalt innan man ska köra, och det hjälper mig i simningen när andra blir stressade. Du måste hålla dig cool i ridningen och det är bra även för simningen.

  Resultatlista SM-final D-ponny

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden