Hoppning
15 augusti 2021 19:31
Ridsportplus

”Jag vill bara bli bättre och bättre”

YRSMSelma Hammarström och Seed galopperade genom YR-mästerskapet utan att vara i en enda bom. Efter guldvinsten hyllar hon både sin häst och tränaren Shane Carey. Läs intervjuerna med hela medaljtrion här.

”Jag vill bara bli bättre och bättre”
Selma Hammarström och Seed var oslagbara. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inte så lätt att hålla isär alla framgångsrika ryttare med efternamnet Hammarström – under första varvet på ärevarvet fick guldmedaljören heta Ellen i förnamn. Lillasyster Ellen Hammarström tog mycket riktigt hem ett guld tidigare i veckan på ponny, men i YR-finalen var det Selma Hammarström som stod för guldritten.

Hon hyllar sin guldhäst Seed (HANN val f-06 e Stolzenberg-Glueckspilz, uppf Helmut Haberman, äg Mitt Hjärta Hästsport) som hon har haft i två år.
– Jag är så stolt över honom och vi har haft så roligt tillsammans. Han har verkligen lärt mig att hoppa på riktigt, säger Selma Hammarström.

Toppryttaren Shane Carey tränar samtliga mästerskapssyskonen Hammarström. Något som Ridsport har skrivit om tidigare.
– Vi hade en väldig tur som kom in i hans system. Han är väldigt duktig och han tränar inte så många andra på det sättet, sa Selma Hammarström.

Shane Carey kommer hem till familjen Hammarströms anläggning i skånska Vellinge minst en gång i veckan, berättar hon.
– Och vi får åka dit och träna och rida så mycket vi vill.

Selma Hammarström-seed 5 210815 Rt
Selma Hammarström och Seed strålade ikapp i Mantorp. Foto: Roland Thunholm

Selma Hammarström har ett SM-guld sedan tidigare – i fälttävlan. Nu är hon dock helt omskolad till hoppning. På frågan om hon har tagit med sig något från sin fälttävlanstid till hoppningen svarar hon:
– Alla timmar man har i sadeln är ju en fördel. Men jag vet inte. Jag tycker att jag har lärt mig mer det senaste året än vad jag någonsin har gjort.

Svaret på vad målet är härnäst kommer utan tvekan.
– Jag vill bara hem och rida och bli bättre och bättre hela tiden.

Sm-medaljörer Yr 1 210815 Rt
Medaljtrion i YR-finalen med guld-Selma i mitten. Foto: Roland Thunholm

Silvermedaljören Filippa Enmark knep YR-guldet inomhus i fjol. Med sin King Kong van’t Valissenhof (BWP val f-10 e Fantomas de Muze-Codexco, uppf Willy Voeten, äg Filippa Enmark) var hon snubblande nära guldet, men fick ett nedslag. Likt Selma Hammarström tränar även hon för en toppryttare, Py Jägerdén.
– Det är jag väldigt tacksam över. Hon gör mer än att bara stå på framhoppningen och gå banan med mig. Hon är superduktig och har en stor del i att jag har fått den här medaljen idag, sa Filippa Enmark.

Erik Dahnelius, som tog hem bronset, var väldigt glad.
– Det kändes väldigt bra, det var jättekul. Det var min 1,50-debut, sa han.

Bronshästen Fay (KWPN sto f-10 e Tangelo Van De Zuuthoeve-Concorde, uppf K.K. Dijkstra, äg Fredrik Dahnelius) har han haft sedan i slutet av förra året. Tanke var egentligen inte att debutera 1,50 på SM.
– Vi hade lite problem i början av utesäsongen, så vi var lite sent på det, sa Erik Dahnelius.

Resultat YRSM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden