Hoppning, Ponny
12 augusti 2021 15:36
Ridsportplus

”Jag har verkligen vuxit i min ridning”

SM-guldEllen Hammarström tackade sina tränare och sitt team efter torsdagens SM-guld med Ocean Des As. "Det går inte ens att jämföra med hur jag red innan vi träffade Shane", säger hon.

”Jag har verkligen vuxit i min ridning”
Ellen Hammarström, glad svensk mästare på Ocean Des As. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hon gjorde det. Dessutom på dagen tre år efter att storebror Ingemar Hammarström tog EM-guld med Ocean Des As, alias ”Olle”. Ellen Hammarström fick sin guldmedalj i kategori D efter morgonens snöpliga avsittning i kategori B.

  – Jag kom in i kombinationen som att Minnie inte backar av, men det gör hon ju. Jag red henne som att det var Olle och då blir det som det blir. Men jag är klar med B-ponny nu, jag ska gå över till C, D och stor häst, säger den glada vinnaren, som nu siktar på EM nästa år med guldponnyn.

  Ellen-hammarström-ocean-des-as-1-210812-rt

  Ellen säger själv att hon har vuxit mycket som ryttare, både tack vare fler timmar i sadeln och topptränaren Shane Carey. Dessutom har hon även haft stor hjälp av tränaren Matilda Öling och storebror Ingemar Hammarström.

  – Jag har verkligen vuxit i min ridning. Jag vet inte vad som har hänt, men jag har ett så bra team runt mig. Jag har väldigt mycket träningar och jag rider fyra hästar hemma varje dag. Om jag behöver träna på något så sitter det inom två veckor. Tränar jag på något varje dag i sex månader, då behöver jag aldrig mer behöva tänka på det. Då sitter det här, säger Ellen och sätter handen mot huvudet.

  Vad har Shane betytt för dig?
  – Han har hjälpt mig med träningen inför SM och han har hjälpt mig med allting. Det går inte ens att jämföra med hur jag red innan vi träffade Shane, säger Ellen och syftar på syskonen Selma och Ingemar som också drillas av den irländske toppryttaren.

  – Matilda har också hjälpt mig att rida helt perfekt hela helgen när Shane inte har varit här. Jätteduktig är hon.
  – Ingemar har också hjälpt mig mycket, han är den som har hjälpt mig mest med att rida Olle.

  Ellen-hammarström-ocean-es-as-6-210812-rt
  Ellen Hammarström har ett helt team runt sig, som hjälpt henne till framgångarna mad Ocean Des As. Foto: Roland Thunholm

  Är Shane sträng?
  – Nej, han är helt perfekt. Han är sträng när han behöver. Oftast behöver han inte vara sträng, för när man väl har fått in det känner man att ”det här är skitenkelt”. Mycket enklare än hur jag red innan.

  Vad är det Shane har lärt dig?
  – Han har hjälpt mig väldigt mycket med att jag måste sitta här uppe, säger Ellen och rätar på sig samtidigt som hon håller upp handen i ett låtsat högre tygeltag framför sig.

  – Jag måste upp med händerna och hjälpa Olle när vi kommer nära. Du såg där i slutet när jag rev sista (i grunden, reds anm). Hade jag kommit galopperandes mer utifrån så hade jag klarat det hur bra som helst. Men jag kom alldeles för nära, och han knockar frambommen då. Det går inte. Hans språngkurva kommer efter hindret.

  Mamma måste ha varit ett nervvrak när du red?
  – Ja, jag kommer bara få höra på filmen hur hon bara … , säger Ellen och gör ett högt flämtande ljud.
  – Så gör hon i varje video. Hon är jättenervös.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden