Sport
24 mars 2019 11:20
Ridsportplus

Jana Wannius om kommande stegen mot eventuellt VM i Sverige

VM 2022Italien har uttryckt intresse för att arrangera VM i de allra flesta grenarna år 2022. Bland konkurrenterna finns som bekant Falsterbo Hors Show, som anmält intresse för att arrangera VM i dressyr och paradressyr. I dagarna går processen vidare – läs mer om hur.

Jana Wannius om kommande stegen mot eventuellt VM i Sverige
Kostnaden för bland annat stallar, tält, toaletter och duschar beräknas till cirka sex miljoner kronor, enligt Jana Wannius. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur många som skickat in intresseanmälan till FEI är inte känt, men en talesperson för FEI säger till Ridsport att det kommit intresseanmälningar om att arrangera ett samlat VM, arrangera VM i ett antal grenar, samt någon eller några grenar.

Italiens Ridsportförbund tillhör mellangruppen. Förbundet berättar på sin hemsida att de är intresserade av att arrangera VM i alla grenar utom körning och distans.
Känt är också Falsterbos intresseanmälan.
− Men mycket måste redas ut innan vi gör en formell ansökan, säger Jana Wannius, president för Falsterbo Horse Show som anmält intresse för att arrangera VM i dressyr och paradressyr.

Utreds

Förutsättningarna måste redas ut på tre olika områden.
− Först handlar det om de sportsliga förutsättningarna, och där är jag inte det minsta bekymrad. Vi har banor, permanenta läktare och en fungerande organisation.

− Sedan gäller det tidpunkten, och den är av stor betydelse. VM arrangeras på hösten, men vi vill kunna dra fördel av allt som byggs upp inför Falsterbo Horse Show, med stallar, tält, toaletter och duschar. De totala kostnaderna för detta är ungefär sex miljoner kronor. Bara elen innebär kostnader på 400 000 kronor.
− Därför vill vi inte ha längre än kanske tre veckor mellan Falsterbo och VM, eftersom det skulle påverka de ekonomiska förutsättningarna för mycket.

Patrikdeja2_pernillahagg
Patrik Kittel och Deja i Falsterbo. Foto: Pernilla Hägg

Räknar inte med förbundsbidrag

Det tredje området är just ekonomin.
− Falsterbo Horse Show har inget ekonomiskt skyddsnät från någon stad eller region, utan våra arrangemang måste gå ihop, publikmässigt, liksom med sponsorer och utställare.

Något bidrag från Svenska Ridsportförbundet går inte att räkna med, säger Jana Wannius.
− Förbundet lämnar inga ekonomiska garantier, utan det är upp till oss att få ihop det.

Förbundet lämnar inga ekonomiska garantier, utan det är upp till oss att få ihop det.

Nästa steg i processen är en work shop i Lausanne i Schweiz, där Internationella Ridsportförbundet FEI har sitt högkvarter. Detta sker på tisdag, 28 mars, men Jana Wannius åker inte från sitt hem i Florida för att vara med där.

− Falsterbo Horse Show representeras av event director Elisabeth von Schrowe. Hon åker på alla sådana möten under vintermånaderna, och hon känner alla i de kretsarna. Dessutom kommer vår dressage manager Emelie Brolin också att vara med. Efter det mötet tar vi ställning till om vi går vidare med en formell ansökan, säger Jana Wannius.

Länk till Italienska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden