Sverige
17 mars 2017 12:08

Jas-plan skrämde hästar i hage

När jas-planen kom flygande skrämdes några hästar i hagen hos Jokkmokks ridklubb och värst var det för en häst som försökte ta sig ut i panik. ”Det hade kunnat gå riktigt illa, så vi hade tur i oturen”, säger Anna-Lena Holmqvist på klubben.

Jas-plan skrämde hästar i hage
Hästarna i Jokkmokk skärmdes av planen. (Arkivbild)

Som NSD skriver skrämdes några hästar på Jokkmokks ridklubb när jas-plan från F21 flög över området. Resultatet blev en söndersparkad staketstolpe, skrapsår och stressade hästar. En häst försökte ta sig ut ur hagen i panik, medan en annan också blev riktigt skärrad.
– Det här hände på morgonen och vid 13-tiden var hon fortfarande väldigt uppstressad, säger Anna-Lena Holmqvist på klubben.

Hon har själv hört ljudet vid tidigare flygningar och vet hur det låter.
– Först kommer ljudet av planet och sedan blir det som en smäll till. Det hade kunnat gå riktigt illa när hästarna blev så rädda, så vi hade tur i oturen. Om de hade lyckats ta sig ut vet jag inte vad som hade hänt.

Enligt NSD flög planen lågt men inte på lägsta höjd. Anna-Lena önskar att ridklubben hade fått information innan så att de kunde ha behållit hästarna inne.
– Det hade varit bra om vi hade kunnat samarbeta på så vis. Då hade vi sluppit skador på både hästar och staket.

Ingen information innan vanlig flygning
Louise Levin, informationschef på F21, berättar att F21 har ett stort övningsområde som sträcker sig från Lycksele till Kiruna och att de inte har möjlighet att ta kontakt med samtliga hästägare vid flygövningar.
Vilken typ av information går ut innan flygningar?
– Om det är exempelvis en särskild övning på annorlunda tider annonserar vi förväg. Det här var däremot en del av den dagliga vanliga verksamheten.

Ni säger att ni har bland annat hästar i åtanke vid flygningar och undviker lågflygning där det finns hästgårdar. Var det något som missades här?
– Eftersom vi inte har fått ett bullerklagomål eller anspråk från ridklubben pågår det ingen handläggning och det är svårt att kommentera det specifika fallet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden