Dressyr
17 juli 2014 18:52

Totilas vann första ronden

Minna Telde hade inte sin bästa dag på jobbet med Santana i Aachen. Det hade inte världsettan Charlotte Dujardin heller och den individuella segern gick till Matthias Alexander Rath med Totilas. Tyskland vann lagtävlingen och Sverige slutade femma.

Totilas vann första ronden
Det var inget snack om saken - Matthias Alexander Rath och Totilas var bäst på plan i Aachens Grand Prix på torsdagen. EventingPhoto

Det är lätt att bli tagen av stundens allvar första gången det är riktigt på riktigt med ett myller av världsstjärnor i startfältet. Men det gäller inte Stockholmsryttaren Jeanna Högberg. Hon red in som första svensk i Aachens nationstävling på torsdagsmorgonen och vågade spänna bågen ordentligt. Det kostade några missar i Grand Prix-programmet – bland annat i bytet efter galoppökningen och några hopplasteg i ena piaffen.
– Jag brukar inte ha några missar. Men det blir lätt så när man vill lite mer, säger Jeanna Högberg. 

Hennes ambitiösa Darcia (sto f 2004 e Danone-Don Schufro) såg ut att stortrivas och glänste stundtals inne på arenan. Hon visade bland annat fin passage, bra skritt och bitvis en utmärkt form. Det blev till slut 68,740 procent – en bra bit från de 73 procent som ekipaget har varit upp och nosat på tidigare. 
– När jag kan rida med det här trycket utan missar blir det riktigt bra, säger Jeanna Högberg som verkade ta debuten i Aachen med ro.
– Jag är nog ganska cool tror jag. 
Är du förberedd för att rida söndagens kür om det blir aktuellt?
– Ja. Jag hade satt i hop en ny kür men sedan visade det sig att det var samma musik som Charlotte Dujardin har så det går ju inte. Men jag har en kür med mig.

Minna Telde och Santana hade inte sin bästa dag på jobbet i sommarhettan. Den svarta hingsten (f 2001 e Sandro Hit-Rubinstein) såg matt ut i piafferna, miss i ettorna och gjorde tveksamma ökningar. Minna Telde var påtagligt besviken efter sin ritt som gav 69,58 procent. Hemmaryttaren Isabell Werth hade desssförinnan fått publiken att utbrista i stort jubel efter en uppvisning som inte var utan missar men präglad av harmoni och lätthet. Hon gick upp i ledning med 79,58 procent.  Läs mer om Minna Telde i Aachen här.

Tysklands Matthias Alexander Rath och legendaren Totilas höll för trycket och levererade ett program där lite av den forna magin runt hingsten glimtade till ibland. Några höjdpunkter var piaffen och passagen. Ryttaren var riktigt glad när han red ut från arenan som ny ledare i klassen med 82,3 procent.

Patrik Kittel och Toy Story visade ett rytmiskt travprogram i fin form. Det var mjukt och följsamt med piruettarna som några ljusglimtar. Bortsett från ett par mindre missar i två galoppombyten gick det mesta ekipagets väg. Det blev 70,94 procent. 
– Jag tycker att han mattades lite efter skritten. Det kändes lite som stolpe ut för min del, säger Patrik Kittel. 

Charlotte Dujardin och Valegoro brukar ta andan ur publiken. Men inte på det sättet som de gjorde det i dag. Regerande OS- och Europamästaren har radat upp segrar och till en början såg det ut som det brukar – avspänt, exakt, mjukt. Men när det var dags för byten i vartannat stämde ingenting vilket fick publiken att utbrista i ett stort ”ååååååå”. Och sedan blev det ett jämfotahopp med bakbenen i bytet efter galoppökningen. Och därefter trasslade det till sig i ettorna. Och när världsettan sedan skruvade sig runt i båda piruetterna var sorlet på läktaren mer än ett sorl. Ekipaget slutade på 76,9 procent. 

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auirello levererade ett stabilt program på jämn hög nivå. Det blev ett litet missförstånd i början på tvåorna. 
– Jag är nöjd, även om han inte riktigt var med mig därinne. Jag vet inte om det berodde på värmen eller något annat, säger hon. 
Ekipaget slutade på 76,92 procent och tog en fin femteplats. 

Matthias Alexander Rath och Totilas vann klassen och förde Tyskland till seger i nationstävlingen. Sverige slutade femma av nio lag. Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Jeanna Högberg är bland de 30 som har gått vidare till Grand Prix Special. 

Läs mer om dressyrgiganternas kamp i Aachen

Läs vad svenske förbundskapten Bo Jenå tror om dagens Nations Cup. 

Resultat, lagtävlingen

Resultat, individuellt

Svenska starttider, Nations Cup 
9.54 Jeanna Högberg
11.48 Minna Telde
15.00 Patrik Kittel
16.21 Tinne Vilhelmson Silfvén

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden