Nyheter
6 juli 18:06
Ridsportplus

Jens Fredricson laddar för Falsterbo – drömmer om mästerskap

Falsterbo För åtta år sedan stod Jens Fredricson på topp med sin Lunatic. Men de senaste åren är det mest Peder i den fredricsonska familjen som det handlat om. Nu är Jens Fredricson på gång igen, och han siktar på mästerskap. I helgen laddar han vid Falsterbo Horse Show med Markans Cosmopolit.

Jens Fredricson laddar för Falsterbo – drömmer om mästerskap
Lycklig vinnare i Norrköping. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var Jens Fredricson som stod för familjens framgångar då, i början av tiotalet. Med Lunatic var han med i det svenska EM-lag som 2013 tog brons i Herning och samma år vann Jens och den bruna valacken Grand Prixen i Falsterbo.

Sedan dess har Jens mest ägnat sig åt sitt arbete som stallmästare på Strömsholm och Flyinge, ansvarig för ridkonsten, sporten och hästutbildningen på båda ställen.
– Det ligger mig varmt om hjärtat, att hästar får grundlig utbildning, liksom eleverna. Helt enkelt att föra god ridkonst vidare, säger Jens Fredricson.
– Jag är egentligen inte så tävlingsberoende. Men jag uppskattar att rida och att utveckla hästarna.

”På tok för känslig”

Det var under arbetet med nya skolhästar som Jens kom i kontakt med Cosmopolit. Han köptes in som skolhäst men ganska snart visade det sig att Cohiba-Calido-sonen inte skulle passa i verksamheten.
– Han var på tok för känslig, minns Jens Fredricson.

Cosmopolit gick Scandinavian Open i Falsterbo men kom inte i mål i någon av starterna. Det var efter det som Ing-Britt och Bosse Stefansson på Markententeriet, Markan, på Strömsholm, beslöt sig för att köpa hästen i samråd med Jens. Nu, efter fyra års utbildning av Jens, visar Markans Cosmopolit vad han kan. Han har startat i fem 1,50-Grand Prixer, vunnit fyra av dem och varit fyra i en.
– Han kan bli en av de bästa hästarna jag haft, säger Jens Fredricson och gör ingen hemlighet av att han gärna rider mästerskap igen.
– Men föst ska vi upp på 1,55-1,60-nivå. Sedan får vi se, säger han.
– Det är en rejäl häst med väldigt stor galopp Han är känslig och jag känner att det finns en dold kraft i honom.

Jens har ytterligare tre hästar, bland andra Lövsta-hingsten Karmel v/d Watering som vann GP:n i Herning och Lilleström 2020 som mest betäckt i år. Men det är endast Cosmopolit som följer med till Falsterbo. Där blir det först start i 7-Star-klasserna kommande helg och från nästa torsdag internationella klasser.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden