Fälttävlan
27 oktober 2017 06:30
Ridsportplus

Jon Pitts: “Vi lyckades på kort tid”

RyttarcoachningEfter OS-silver 2012 och EM-silver i lag 2013 har svensk fälttävlan varit långt ifrån mästerskapsmedaljer. Men så kom Jon Pitts in i bilden och plötsligt blev det ett svenskt EM-brons i augusti. Själv säger han att alltihop är ryttarnas förtjänst.

Jon Pitts: “Vi lyckades på kort tid”
Jon Pitts gillar att arbeta med de svenska fälttävlansryttarna. Hans mål är att få dem att vilja växa och utvecklas på alla plan. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

 

– Jag kan ärligt säga att de svenska fälttävlansryttarnas prestationer på EM var helt och hållet deras egen förtjänst, säger Jon Pitts, som titulerar sig performance coach.
– Det enda jag har gjort har varit att försöka förstå dem som människor och hjälpa dem att få en bild av hur bra prestationer ser ut och hur man själv gör för att kunna levererar dem.

Kan du ge något mer konkret exempel på hur du har gjort de här sakerna?
– En sak är att optimera deras hemmamiljö för utveckling, eftersom det är där de tillbringar allra mest tid. Det handlar bland annat om att de ska ha en inställning om att förbättra sig något varje dag i stället för att försöka fixa till saker i sista minuten. Vi prioriterade detta när jag började arbeta med ryttarna.
– Vi lyckades på ganska kort tid skapa en inspirerande och stöttande omgivning hemma hos ryttarna. Samtidigt handlar det om att få ryttarna själva att vilja bli så bra som det bara det är möjligt.

Du pratade om att förstå dem som människor, hur då?
– Jag vill veta hur de reagerar i olika situationer, vilka känslor som styr dem och liknande. Det här behöver de själva också veta och förstå för att kunna hantera olika situationer som kan uppstå. Jag har ökat min förståelse och kunskap om dem genom samtal, iakttagelser på tävling och träning och tester.
– Jag har en unik bakgrund med studier i idrottsvetenskap, psykologi och neurovetenskap. Det gör att jag kan individanpassa verktygen som de olika ryttarna behöver för att till exempel kunna hålla fokus under en tävling. Det är väldigt olika för olika ryttare. Och jag arbetar med helheten, jag är alltså ingen mental coach som enbart fokuserar på mentala färdigheter.

Hur kom det sig att du började arbeta med det svenska fälttävlanslandslaget?
 – Jag känner Fredrik Bergendorff sedan tidigare och har respekt för honom som tränare. När han blev förbundskapten tidigare i år frågade han mig om jag ville bli mental tränare och jag tackade mer än gärna ja. Jag tyckte att det fanns möjlighet att göra något speciellt med det här laget.

Hur är de att arbeta med?
– De har varit väldigt öppna och vänliga hela tiden. Jag gillar verkligen att arbeta med dem.

Vad tror du om resultaten de närmaste åren för de svenska fälttävlansryttarna?
– Vi är realistiska med var vi befinner oss. Vi är medvetna om att det är mycket kvar att göra för att alla ska kunna nå sin fulla potential, som är målet. Får ryttarna det stöd de behöver känner jag stor entusiasm över hur bra det kan bli. Vi strävar efter att de ska klara av att göra stabila, jämna resultat på mästerskap, och att de ska komma dit med gott självförtroende och en vetskap om att de kan prestera på hög nivå även under press.

Vad är nästa steg i ditt arbete med det svenska fälttävlanslaget?
– Vi fortsätter som vi har gjort hittills. Det handlar framför allt om att få ryttarna att själva vilja växa och utvecklas på alla plan. Att de själva också är aktiva och letar efter saker att förbättra – och gör allt de själva kan för att bli så bra ryttare som det är möjligt för dem att bli. Om de bara gör det ska jag stötta dem med allt jag kan.

I detalj

Jon Pitts

Ålder: 42 år.
Bor: Sydvästra England, nära staden Taunton.
Familj: Sambo och en snart 2-årig son. 
Utbildning: Har studerat idrottsvetenskap, psykologi och neurovetenskap. 
Yrke: Performance coach inom flera idrotter, bland annat fotboll, cricket, motorsport, ridsport, golf och tennis. 
Aktuell: Performance coach för det svenska lands­laget i fälttävlan, som tog EM-brons i augusti efter att ha varit nere i en ordentlig svacka sedan 2013. 
Kuriosa: Har varit professionell fotbollsspelare.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden