Sverige
15 januari 2016 14:10

Jordbruksverket JO-anmäldes

Den nya EU-förordningen om tilläggsregistrering av hästar med utländska pass och den tolkning av den som svenska Jordbruksverket har gjort har upprört många. En vanlig synpunkt är att stora kostnader och besvär hamnar på hästägarna, som inte själva har någon direkt fördel av detta. För Ingela Ekelund blev det för mycket. Efter en mailväxling med Jordbruksverket valde hon att JO-anmäla dem.

– När folk började prata om detta var allt så rörigt. Folk missförstod och blandade ihop, och det kom ut en hel del missledande information, berättar hon. Jag bestämde mig för att gå till botten med det hela och satte mig och läste förordningen.

Ingela är ekonom och rätt van vid att läsa lagtexter. När hon läste förordningen fastnade hon speciellt vid övergångsbestämmelserna i artikel 43. Där står det bland annat att hästar som har pass enligt tidigare gällande passförordning ska anses vara identifierade och att de olika ländernas avelsförbund ska samarbeta i arbetet med kartläggning av hästar i unionen.

– Ju mer jag läste, desto mer insåg jag att jag tolkade förordningen på ett helt annat sätt än Jordbruksverket har gjort, säger Ingela. Efter en mailväxling där jag inte tycker att jag fick något bra svar bestämde jag mig för att JO-anmäla. Det finns ju inga garantier för att JO tar upp ärendet, men jag hoppas de gör det så frågan kan prövas av en utomstående.

Ingela anser att den nya förordningen bara borde gälla hästar födda efter 1 januari 2016. Dessutom anser hon att det inte borde behövas en ny ID-kontroll. Dessutom är hon kritisk till att man inte först sett till att få igång den nya gemensamma hästdatabasen och i samband med det satt upp en gemensam portal för tilläggsregistreringar för att göra det enkelt och lika för hästägarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 113 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-