Sverige
25 augusti 2016 13:47

Jourveterinären svarade inte när olyckan var framme

Tänk dig att det händer en allvarlig olycka med din häst. Du ringer 112 och jourhavande veterinär, men hur du än försöker kommer du inte fram till någon veterinär. Det hände Jennifer Persson – det tog en och en halv timme innan jourhavande veterinär svarade.

Jourveterinären svarade inte när olyckan var framme
Det slutade tack och lov väl för Jennifer Persson och hennes häst, trots den långa väntan då olyckan var framme. (Trafikbilden är en arkivbild)

När Jennifer Persson skulle åka hem från en clinic hon varit på med sin häst hände det som de flesta fasar för. Hästen hoppade över bommen och när hon skjuter ifrån fastnar hon med bakbenet i mellanväggen. Hästen ligger halvvägs ut genom skötardörren och sitter fast.

Jennifer ringer 112 och får kontakt med brandkåren. Veterinär kan inte larmcentralen hjälpa till med, så hon ringer även jourhavande veterinär. Där får hon inget svar. Flera personer på plats hjälper till att jaga olika veterinärer, men ingen svarar.

Jennifers häst får panikattacker då och då. De försöker lyfta mellanväggen, och då kommer hon loss och ramlar ut. Hon ligger sedan på marken och kan inte röra sig.
– Vi trodde att hon hade brutit ett ben eller ryggen, sa Jennifer.

Efter ungefär en halvtimme kommer brandkåren och hjälper till.
– Flera av brandmännen var hästkunniga och även de hade förslag på veterinärer som vi hjälptes åt att ringa.

Efter en och en halv timme får Jennifer tag på sin vanliga husveterinär som inte har jour. Han kommer till platsen inom 20 minuter och ger hästen lugnande. De konstaterar att hon har en sträckning i bakknät och djupa skrubbsår.

När Jennifer till sist får tag på jourhavande veterinär blir hon upprörd.
– Han säger att han hade glömt sin telefon i flygplansläge, trots att han hade jour. Han var alltså inte ens ute på ett annat akutfall.

Jennifers mamma har nu skrivit till Jordbruksverket om det här fallet. Hon har ett konstruktivt förslag:
– Vi tycker att brandkåren borde få ha lugnande medel till hästar. Vår häst hade sluppit mycket lidande om brandmännen hade kunnat ge henne det.


Jennifers häst fick vänta nära två timmar på lugnande. (Arkivbild: Lottapictures)

Intresserad av mer läsning om ämnet? I nästa nummer av Ridsport som kommer ut på torsdag den 1 september kan du läsa om om hur veterinärjour fungerar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden