Boktips
11 december 2014 09:00

Julklappsböcker för hästtokiga

Så här innan jul kan alla behöva ett julklappstips eller två. En bok är alltid en klassisk klapp som brukar gå hem. Ridsport tipsar här om några böcker som har hästar och stall som gemensamt tema.

Julklappsböcker för hästtokiga

”Du, jag och vi” av Pia Hagmar

Alla minns säkert hur man slukade hästböcker som liten. Och det fanns ju en hel uppsjö av dem! Riktigt lika vanligt är det inte med skönlitterära hästböcker för vuxna men Pia Hagmar har gett sig in på det spåret. ”Du, jag och vi” är hennes första roman för vuxna och handlingen tar en självklar plats i stallgången. Ovanligt men spännande för alla oss hästintresserade!

Ellen, Lisbeth, Linn och Annika har sina hästar i samma stall. Fyra kvinnor, i ungefär samma ålder, med hästar som det gemensamma intresset. Många fler likheter än så finns det inte, i alla fall inte till en början. Här varvas vardagsproblem och hästliv med hemligheter från det förflutna.

Det finns flera saker som många nog kan känna igen sig i. Vänskaper och relationer som förmodligen aldrig uppstått om det inte vore för hästarna. De vardagliga problemen som tiden som inte räcker till för både familj, jobb och stallet. Och att allt, och alla, inte är som det verkar på ytan är. ”Du, jag och vi” är en roman om relationer och vänskap. Om livet och om passion för hästar.

”Du, jag och Vi” av Pia Hagmar ges ut av Damm förlag.

”Veterinären” av Gertrud Hellbrand

Hästar och hästmiljöer har en central plats i handlingen i Gertrud Hellbrands ”Veterinären”. Läsaren kastas direkt in i hästvärlden. När du bläddrat förbi hoppbilden på första uppslaget startar det första kapitlet med att stoet Marbella ska begravas. Kristin, dottern som flyttat till storstaden, återvänder hem till landet för att göra ett radioreportage, där hästvärlden och hästfolk får en självklar plats. En familjeberättelse över generationer, om uppväxt, där hästarna hänger med genom hela boken. ”Veterinären” är i första hand en skildring av landsbygden, inte enbart för den inbitna hästnörden utan en roman för alla. Men med inslag av hästar, avel, hopptävlingar och en skildring av ridsporten och dess folk blir den här boken till en väldigt spännande läsupplevelse.

”Veterinären” är Getrud Hellbrands tredje roman. Skickligt skriven med känsla. Med ett driv som tar läsaren framåt. En väldigt läsvärd bok som dessutom ser väldigt snygg ut i bokhyllan.

”Veterinären” av Gertrud Hellbrand ges ut av Albert Bonniers förlag

”Lejontämjaren” av Camilla Läckberg

Läckbergs deckarserie om Erika Falck är omåttligt populär. Den nya boken ”Lejontämjaren” är efterlängtad, det dröjde nämligen tre år sedan den senaste boken gavs ut. Handlingen utspelar sig delvis på en ridskola. Den unga hästtjejen Victoria har varit försvunnen i några månader. När hon dyker upp igen, utanför stallet, visar det sig att hon gått ett hemskt öde till mötes.

Boken är skriven för allmänheten så den som hoppas på en riktigt hästnördig bok hoppas på lite väl mycket. Miljön är i vilket fall igenkännbar för oss hästmänniskor. Det är inte bara den hästiga miljön som känns nytt i den här boken. Läckberg har tagit ett steg mot det råare hållet. Det vänds upp och ner i magsäcken ett par gånger, så varning för känsliga! I övrigt är boken lättläst, spännande och underhållande. Perfekt för sträckläsning med andra ord. ”Lejontämjaren” kanske inte är någonting för finsmakaren vad gäller språket eller uppbyggandet av intriger, men kan du bortse från det så har du en underhållande bok, som behandlar familjerelationer lika mycket som mordgåtor.

”Lejontämjaren” ges ut av Bokförlaget Forum.

”Nellies hästvärld” av Nellie Berntsson

Hon är 14 år gammal. Bloggstjärna, känd från SVT:s Ponnyakuten och dessutom en satsande ryttare. Som grädde på moset kan hon nu även kalla sig författare. Nellie Berntsson hinner med förvånansvärt mycket. För den som gillar Nellie har vi här en perfekt julklapp!

Boken innehåller en mix av det mesta men det blir mycket häst, precis som titeln utlovar. Personliga bitar om Nellie själv, bilder från arkivet och mer nytagna bilder, både i hästsammanhang, från röda mattan och klassiska outfit-bilder från bloggen. Faktadelar om färger, raser och hästars skötsel varvas med lättare delar där Nellie själv tipsar om vad hon föredrar för ridkläder. Nellie själv tipsar om hur du bäst planerar en tävlingsdag. Lisen Bratt Fredricson, Stephanie Holmén och Peder Fredricson är några av de ryttare som dyker upp för att svara på frågor och därmed ge sina bästa råd till läsarna. När det även dyker upp några recept på slutet, ja då börjar i alla fall jag fundera på om det är något boken inte hunnit avverka.

Boken är estetiskt tilltalande, varvad med bilder och tecknade illustrationer. Lättläst, luftig och trevlig att bläddra i. Ett riktigt Nellie Berntsson-fan lär hurra över att få den här i julklapp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden