Dressyr
6 juni 2016 13:16

Junior-SM avgjort

SM-finalen var långtifrån avgjord innan den började - även om publik på plats inte direkt fick någon information om dramatiken. Lovisa Jendland gick ut hårt först och tog sig in på en bronsplats. Evelina Söderström hade greppet om guldet ändå och Jennifer Lindvall avancerade till silver.

Junior-SM avgjort
En glad trio, Silver-Jennifer, Guld-Evelina och Brons-Lovisa. Photographer Roland Thunholm

SM för juniorer över tre klasser med final i programmet  FEI Kür för Juniorer, sedan räknas samtliga resultat samman och bäst i längden vinner. Formatet gör att det ofta går att hämta upp en svag början om küren sitter som den ska och resultatet förbättras rejält. I domarkurerna tjänstgjorde Lena Svensson, Annette Fransén Iacobaeus, Gustaf Svalling, Peter Storr och Wiveca Schenholm.

Klassens femton startande genomförde sina kürprogram genomgående fint även om en del var besvikna på sin insats.

Lovisa Jendland  med Grevens Rex (DWB Valack f -99 e Blue Hors Romancier – Pik Koenig, uppf Svend Skov Poulsen och Dorit Greve , äg Annacarin Jendland) inledde juniorfinalen med ett musikprogram med mycket dramatiska effekter och trummor. Grevens Rex har härlig galopp och den gillar Lovisa också som går in på sitt sista junior-år.
– Idag gjorde vi fina travöppnor och bra galoppombyten, det kändes bra, menade Lovisa som satsar mot YR-klasser. 71,875 procent i dagens klass.

Cornelia T Pettersson på stilige Final Cut (Hann Valack f -04 e Federweisser – Carismo,  uppf Martin Bergmann, äg Pether Markne) har gjort en rekordresa sedan hon fick ta över hästen. Nu red hon kür till soft soul på temat ”Cherish” och började sitt program med skrittpiruetterna. Galoppdelen är till mer svängig soul som passar hästen fint i takten. Hennes mönster är svårt, serpentiner i galopp med byten inlagda. Final Cut har härlig trav och Cornelia rider mjukt, ännu lite yvigt, och avslutar med en ökning in i halten.
– Det är en helt otrolig resa och jag hade aldrig tro att det kunde gå så här bra. Jag behöver bli lite starkare men det är otroligt roligt, sa en lätt överväldiga Cornelia efter sin första SM-final, 68,90 procent.

Med Blue Boy (DWB Valack f -01 e Blue Hors Don Schufro – Chromico,  uppf Dan Christiansen, äg Evajo AB)  har Catherine Kleberg en erfaren partner då valacken tidigare reds av danska mästerskapsryttaren Carina Nevermann Torup. I år sitter samarbetet ännu bättre än i SM-debuten på Hammarö och de har mer att slipa på, idag preliminärt 68,106 procent.

Inför dagens final låg Jennifer Lindvall och Jazzmatazz (DWB Valack f -01 e Jazz – Alibi, uppf Stutteri Mosebo, äg Mia Lindvall) på tredje plats sammanlagt. Hon hade chansen att både säkra och avancera i resultatlistan. Hon rider till Beatles-toner, ”Penny Lane” strömmade ut ur högtalarna när Jennifer och Jazzmatazz travdansade i fin takt till musiken. De hade härligt flyt i sina travskolor och bra takt i ökningarna, mer frimodiga i final än i kval. I galoppen ökade svårighetsgraden med byten och förvänd galopp på mittvolt. Jennifer gör så nära serier på diagonalen det går att komma utan att tumma på reglerna, totalt 71,3 procent.
– Vi fick ihop formen bra idag och gjorde ett bra program som helhet, det har gått riktigt bra och jag har gjort vad jag kan för att kunna få en medalj, sa Jennifer.

Ledande Evelina Söderström på Weihenstephaner (SWB Valack f – 98  e Warsteiner –Dwight, uppf Tomas Blomgren, äg Trions Dressyr AB) fick rådet av tränare Mads Hendeliowitz att ta tre djupa andetag innan hon red in och ha roligt! Hon börjar med travprogrammet till pampig musik med en del stråkar. ”Weine” och Evelina är fint samspelta, det flyter enkelt och de visar riktigt fin skritt. Galoppen är frejdig och Evelina visar fin lydnad när hon gör en övergång till skritt och gör en piruett innan ny linje i galopp. Totalt 71,125 procent idag.
–  Jag var jätteglad för hur han gått här, idag var han lite trött men det har gått bra, vi har ganska hög svårighetsgrad med det klarar vi bra, menade Evelina som har flera år kvar i junioklass.

Beatrice Ivarsson med Bomerang (SWB Valack f -00 e Bolero – Anart, uppf/äg BrittMarie HenningssonIvarsson ) var nöjd med sin avslutningdag efter en svår start i SM:et och ett jobbigt andra kval med sin andra häst Charles.
– Bomerang tyckte det var kul på banan, det är det viktigaste för mig och ni går vi vidare mot YR-klasser, detta är mitt sista J-SM, berättade Beatrice, klok som en bok.

Vendela Eriksdotter Rubin på store och ståtlige Chock (SWB Valack f -03  e Chapman -Master , uppf Birgitta Kjellin AB, äg  Lennart Nilsson) rider till Back Street Boys toner. Hon har ett fint samarbete med sin häst, och Vendela kunde göra en kaxig uppridning i galopp på en hand som avslutning.

Primavera (SWB Sto f – 03 e Don Primero – Figaro L , uppf Anine Eskebäk, äg Cecilia Bergåkra Berglund) och hennes ryttare Cecilia Bergåkra Berglund startade med dans till Celine Dion och ”I’m alive”. Lite extra passande då Cecilia har lite lätt lunginflammation att tampas med. Det syntes inte på ritten. Elegant sida och spänstiga ökningar till ”Titanium” följdes av skritt med piruett tajt längs staketet, hög svårighetsgrad. Cecilia gjorde även linjen förvänd galopp på volt – enkelt byte – förvänd galopp på ny volt. Sen avslutade hon med uppridning i trav på en hand. Resultat 71,375 procent.
–  Jag får orken från PrimaVeras energi, vi älskar båda kür. Idag gick det bäst av alla dagarna, kanske för att det är så roligt med kür, sa en blek men glad Cecilia som ni bara får lov att göra ”absolut ingenting” – det innebär titta på hoppning.

Stefan Jansson assisterade tillfälligt  Esther Kotton med hennes fine Warendorf (KWPN Valack f -03 e Skydancer – Welt Hit II, uppf H.M. Bakker , äg Esther Kotton), ett stiligt ekipage med härlig siluett. Musiken är 70-80-talsklassiker som nog tilltalar domarna bra. Deras galopp-program var riktigt starkt  men Warendorf hade lite soppatorsk efter flera dagars tävlande.

Filippa Norrman med sin lilla fina Candela (SWB Sto f -98  e Electro – First Consul, uppf Katarina Lundgren, äg Kattis Ridcenter AB) rider till filmmusik från ”The Holliday” i början av sitt travprogram. Candela har riktigt fin skritt, en otroligt viktig gångart för en häst i juniorklasser. Filippa visade hög svårighetsgrad med förvänd galopp på volt och Candela gör expressiva fina byten. De avslutar fint och såg lika fräscha ut som om det var första dagen.
– Vi är lika gamla jag och Candela, nu är det sista junior-året men vi satsar vidare mot young rider, Candela tröttnar aldrig på att träna, sa en glad Filippa.

Sist ut var Felicia Brännström med Pay Back TP (SWB Valack f -00 e Come Back II – Bernstein, uppf Team Piaff, äg  Lotta Brännström) och äntligen kom någon som verkligen red till sin egen generations musik. Felicia satsade med ”Good Feeling” och det passade bra till Pay Backs expressiva trav. Deras galopp-program var fullt av kluriga vändningar  men tyvärr tog musiken slut lite snöpligt och Felicia gjorde snabbt halt.
–  Äsch allt blev inte jättebra, lite besviken är jag, vi hade vår bästa ritt första dagen men jag är nöjd med Pay Back. Jag rider Mathilde Hannells kür, jag köpte den av henne, jag har två år kvar som junior så det är bara att köra vidare, sa Felicia.

Resultat kürklass
Resultat i Junior-SM 

Manuellt framräknad ställning i J-SM
Guld Evelina Söderström / Weihenstephaner 214,288 %
Silver Jennifer Lindvall / Jazzmatazz 210,638 %
Brons Lovisa Jendland / Grevens Rex 209,162 %

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden