Hästägartips
7 december 2022 10:50
Ridsportplus

Juristens tips kring medryttare

Läs på ordentligtMedryttare kan bli en tillgång för hästägare med lite tid eller pengar. Och för medryttaren blir arrangemanget ett sätt att testa att ha egen häst. Men det kan också gå fel – juristen menar att vi alltid bör skriva avtal.

Juristens tips kring medryttare
Att vara medryttare betyder både delad glädje och delat ansvar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För Elisabeth Nilsson började hästägeriet med att vara medryttare.

    VallentunaElisabeth Nilsson Med Alicia.Photo: Roland ThunholmCode: 718 35
    När det inte gav mer att rida på ridskola, sökte Elisabeth Nilsson efter en medryttarhäst. Foto: Roland Thunholm

    – Jag kom till ett vägskäl där det inte gav mer att gå på ridskola, så jag sökte mig till att vara medryttare. Det var jättekul, men också ett stort ansvar, ”gör jag rätt, hoppas att det inte händer något med hästen”. Men jag fick en bra introduktion och det funkade med hästägaren, säger Elisabeth Nilsson.

    När medryttarhästen hade fått somna in kom möjligheten att köpa egen häst.

    – Det hänger ihop med jobb och pengar och att den rätta hästen dyker upp. Aldrig någonsin har jag ångrat det beslutet, det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv.

    Nu har det gått 13 år sedan Alicia (f -97 e Landlord-Maraton) kom in i Elisabeth Nilssons liv. Inte förrän nyligen har hon skaffat sig en medryttare själv.

    – Jag har känt att jag velat ha kontrollen själv på min häst, och velat skaffa mitt band med henne.

    VallentunaElisabeth Nilsson Med Alicia.Photo: Roland ThunholmCode: 718 35
    Elisabeth Nilsson har haft egen häst i 14 år, innan dess var hon medryttare. Foto: Roland Thunholm

    Gick på rekommendationer

    Men när en häst skulle bli två skaffade Elisabeth Nilsson en medryttare.

    – Jag hittade henne genom rekommendation. Hon är jättetrevlig och verkar vara lite som jag var, hon vill ha något mer av hästlivet. Hon är väldigt noggrann och frågar om hon är osäker, och gör det vi kommit överens om.

    Från början hade medryttaren en dag i veckan men när Vaquero (f -16 e Quintero-Zambezi) kom till stallet blev det tre dagar i veckan. Majoriteten av tiden rider hon och hästägaren tillsammans. För tre dagar i veckan betalar medryttaren 2.500 kronor i månaden.

    – Jag gjorde en ovetenskaplig marknadsundersökning, och det verkar vara 1.000 kronor per dag i veckan som gäller i Stockholms län, säger Elisabeth Nilsson.

    Bråk och tvister

    Ibland går det så klart fel mellan hästägare och medryttare. Eftersom det oftast inte handlar om större summor att ha eller vara medryttare är det inte vanligt att tvister går till domstol. Men det betyder inte att det inte blir bråk, berättar hästjuristen Carina Alfvén.

    – Ofta handlar det om vänner som nu blivit ovänner, och det finns inget skriftligt avtal. Jag skulle kunna sitta och prata i flera veckor om affärer som gjorts upp mellan vänner, ibland är det så att håret reser sig när man hör om vad som kan hända, säger Carina Alfvén.

    Det kan låta ”görtråkigt” som Carina Alfvén uttrycker det, men en hästägare och en medryttare bör absolut skriva ett avtal.

    – Skriv ner vilka dagar det gäller, vem som betalar vad, vem som står för kostnaderna om hästen skadas när medryttaren rider, och så vidare.

    Ett exempel Carina Alfvén stött på är när medryttaren varit ute och ridit i skogen och blivit jagad av en hund – som bet hästen.

    – Då ansåg hästägaren att medryttaren skulle stå för veterinärkostnaderna.

    Ett annat exempel gäller en ung medryttare som var ute och ”flängred”. Hästägaren ville bli av med medryttaren, som dock tyckte att de hade ett (muntligt) avtal som gällde i flera månader.

    – Det är så mycket bättre att skriva ner ett avtal. Eller avtal, det kan låta tråkigt – skriv helt enkelt ner vad som gäller.

    Cecilia Boija-agnes Asp-pinoccio 2 220118 Rt
    Cecilia Boija och hennes medryttare Agnes Asp. Foto: Roland Thunholm

    Föräldrarna behövs

    Cecilia Boija äger två hästar, varav den ena är en mindre svensk ridponny, Pinocchio.

    – Han hade en lite brokig bakgrund med bland annat fång och det är lätt att de små får byta hem ofta. När min dotter hade växt ur honom kände jag att vi skulle ha kvar Pinnen ett tag. Det lilla taget har blivit tio år, säger Cecilia Boija.

    För att Pinnen ska få motion har hon haft olika medryttare, som mest två samtidigt.

    – En liten häst ställer krav på att föräldrarna till ryttaren är insatta. Ibland skulle jag önska att det fanns en kurs när det gäller säkerhetstänket, lite som för grönt kort. Det är så många saker att tänka på, att inte lämna hästar ensamma i hagen, hur man leder och ställer upp.

    Att hitta rätt medryttarfamilj har inte alltid varit så lätt.

    – Det bästa är att hitta dem genom personliga nätverk. Vid annonsering är det lätt att det blir andra typer av svar, där föräldrarna tänker att de kör dit barnet en gång i veckan. Jag står i ett litet stall och det kräver mycket introduktion av medryttarna. Men när man väl hittar rätt känns det nästan som att ha en nära vän, på samma sätt som jag tänker på hästens bästa gör medryttarfamiljen det, säger Cecilia Boija.

    Bidrar efter egen förmåga

    Cecilia Boija 3 220118 Rt
    ”På samma sätt som jag tänker på hästens bästa gör medryttarfamiljen det”, säger Cecilia Boija. Foto: Roland Thunholm

    Hon tar inte ut någon månadsavgift, utan familjerna brukar bidra på olika sätt.

    – Ofta vill de kanske köpa grejor till hästen. Annars kanske de köper foder någon gång eller strö någon gång. Jag har känt att det handlar väldigt mycket om att jag vill ha det verkliga engagemanget, att de inte ska betala och åka dit och rida och sedan är det klart. Det här är ett gemensamt projekt. Jag förstår om en del vill ha ersättning, det är ju ganska dyrt att ha häst men jag har inte varit i det riktigt.

    Enligt juristen Carina Alfvén är det upp till hästägaren och medryttaren att komma överens om ifall det ska finnas avgifter.

    – Det beror helt på vad parterna tycker är rimligt. Det är som att köpa ett hus, det är värt vad köparen anser att det är värt. En del hästägare är glada att få hjälp, de kanske inte hinner rida, andra anser att det kostar mycket att ha häst och vill ha hjälp att betala, säger Carina Alfvén.

    Inte lika låst

    Annelie Hälleberg är medryttare på den 22-åriga araben Acce sedan tre års tid. Hon har tidigare haft egen häst, som dock fick somna in på grund av hälta.

    – Det var jättekul att äga en häst, men det måste finnas rätt förutsättningar och i Stockholmsområdet är det så fruktansvärt dyrt att ha en häst, säger Annelie Hälleberg.

    Hon menar att det bästa med att vara medryttare är att inte bli lika låst.

    – Men det gäller att hitta en bra hästägare och en bra häst. Jag har bekanta som haft hästägare som inte sett till hästens bästa i första hand. I många fall kan det vara en ekonomisk fråga, hästägare blundar om hästen behöver hjälp eftersom det innebär en kostnad. Eller så släpper hästägaren ansvaret när det kommer in en medryttare i bilden.

    VallentunaAnnelie Hälleberg Med Acce.Photo: Roland ThunholmCode: 718 35
    Annelie Hälleberg har varit medryttare i tre år. Tidigare har hon haft egen häst. Här med araben Acce. Foto: Roland Thunholm

    Annelie Hälleberg betalar 1.000 kronor i månaden, och i samförstånd med hästägaren anlitar hon en equiterapeut med jämna mellanrum.

    – Jag blir så otroligt engagerad och vill att hästen ska må bra. Jag rider tre gånger i veckan men jag vill jag ta hand om hästen och träna oftare har det aldrig varit något problem. Jag har tur som har en hästägare som ger mig förtroendet att göra olika saker med hästen, som att träna för instruktör och uteritter.

    Om medryttare ska betala eller inte är en ständig diskussionsfråga.

    – Vissa tycker att medryttaren hjälper hästägaren genom att ta hand om hästen. Men det handlar om ett givande och tagande. I mitt fall får jag göra det jag vill med hästen bara den mår bra, medan en del har begränsningar och kanske inte får träna på banan för det vill hästägaren göra själv.

    Acce har varit frisk under de tre år som Annelie Hälleberg varit medryttare.

    – Om det skulle hända något som gör att hästen inte kan ridas under en lång period skulle jag kunna tänka mig att hästägare och medryttare gör en kompromiss. En häst måste fortfarande tas om hand och i min värld är ridningen inte huvuddelen, det är den sociala samvaron och myset om man får uttrycka sig på det sättet.

    Skriv avtal för medryttaren

    Avtalet bör innehålla följande

    • Vilka parterna är.

    • Vilken häst det gäller.

    • Vilka dagar medryttaren ska rida.

    • Vilka eventuella sysslor som medryttaren ska sköta.

    • Vilken eventuell kostnad medryttaren ska stå för.

    • Vem som betalar om hästen skadar sig.

    • Hur hästen får ridas (till exempel om medryttaren får hoppa).

    • Om/hur hästen är försäkrad.

    • Vad som händer om hästen är skadad eller sjuk – ska medryttaren fortsätta betala?

    • Hur överenskommelsen ska sägas upp och vilken uppsägningstid som finns.

    • Om medryttaren tävlar, vem ska få eventuella prispengar, plaketter och rosetter?

    Expandera

    Försäkringen gäller

    Om hästen är försäkrad gäller försäkringen oavsett vem som rider eller hanterar hästen.

    Den som står för försäkringen ansvarar för att betala för veterinärvårdsfakturorna – men det går också att låta medryttaren stå för försäkring när det gäller vård.

    – En medryttare kan inte livförsäkra en häst, men om hästens ägare och medryttare kommit överens om att medryttaren ska betala veterinärvårdsfakturorna kan medryttare teckna veterinärvårdsförsäkring, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef på Agria.

    I de fall det ingår olycksfallsförsäkring för människor i hästens försäkring gäller den för alla som hanterar hästen. Det senare kallas hos Agria för Agria incident och ingår i alla företagets hästförsäkringar.

    I Svelands försäkring Personolycksfall häst kan försäkringen lämna ersättning för skador som hästen orsakat på andra personer än ägaren.

    Hos If ingår försäkring för människa om kunden har både häst och stor hemförsäkring hos bolaget.

    – Om någon skadas vid ett olycksfall som din i If försäkrade häst orsakar får den personen ersättning för tandskador, rese- och behandlingskostnader, medicinsk invaliditet och dödsfall enligt Ifs försäkringsvillkor, säger Kristian Hultqvist, kommunikationschef på If.

    Hos Dina försäkringar ingår ingen försäkring för personolycksfall.

    – Jag vill poängtera lite extra vad gäller de personolycksfall som ingår hos en hel del konkurrenter att det ofta handlar om mycket låga belopp medan många tror att det är ett fullgott försäkringsskydd, säger Anita Moliis Larsson, chef djurskador på Dina försäkringar.

    Vem som ska betala självrisken bör avgöras genom en överenskommelse mellan hästägare och medryttare, menar hon.

    – Överlag bör man ha ett avtal även som medryttare – det har nog ytterst få i dag, säger Anita Moliis Larsson.

    Om medryttaren vägrar betala är det ägaren som får slanta upp.

    – Rent försäkringstekniskt är det försäkringstagaren, ägaren, som betalar självrisken, säger Ursula Lige Berglund, produktansvarig på Sveland djurförsäkringar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden