Sverige
5 januari 13:51
Ridsportplus

Kan ett skriftligt avtal hjälpa?

HovvårdKan ett skriftligt avtal med hovslagaren vara ett sätt att känna sig säker som hästägare? Det funderade Anna-Carin Jungmark på efter avhoppen.

<strong>Kan ett skriftligt avtal hjälpa?</strong>
Kan ett skriftligt avtal hjälpa i kommunikationen mellan hovslagare och hästägare? (bilden har inget samband med texten) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vad åtar sig hovslagaren att göra för kunden? Vad gäller när det blir tappskor, och finns det någon vikarie att ringa när hovslagaren har semester?

När Anna-Carin Jungmark blev av med två hovslagare rad insåg hon behovet av ett tydligt avtal.
− Man kanske ska göra upp ett skriftligt kontrakt, funderar hon.

Flera hovslagare skriver kontrakt

Rebecca-giegold-foto-flyinge
Rebecca Giegold Foto: Flyinge

Rebecca Giegold, hovslagare och hovslagarlärare på Flyinge, vet att flera av de nyutexaminerade hovslagarna skriver kontrakt med sina kunder.
− Och varför inte? I kontraktet kan villkoren för skoningen regleras, som att det ska vara bra ljus, att hovslagaren inte ska lämnas ensam, och att det är kundens ansvar att hästen står still.

Amanda Landenmark, utbildningsledare för hovslagarutbildningen på BYS i Skara, säger att diskussioner om kontraktsskrivning förs där, men hon vet ingen som gör det.
− I och med kravet på journalföring som alla godkända hovslagare har, blir mycket dokumenterat ändå.

När en hovslagare får en ny kund tar hovslagaren reda på hästens användningsområde, vad det finns för historik, och annan fakta om hästen.
− Sedan ska hovslagaren journalföra vad som görs vid varje besök, och även föra in de konversationer som varit med kunden om hästarna.

En bra dialog är grunden

Amanda
Amanda Landenmark

Både Amanda Landenmark och Rebecca Giegold menar att dialog och förtroende mellan kund och hovslagare är grunden.
− Att vara hovslagare är att vara ett hjul med många ekrar. Kommunikation och respekt är två nyckelord, och båda begreppen ska vara ömsesidiga, säger Rebecca Giegold.
− Många hovslagare upplever att de inte möter samma respekt hos kunderna för sin yrkesskicklighet som en veterinär eller equiterapeut, och det är tungt att bli ifrågasatt, säger Amanda Landenmark.
− Det finns också många dilemman att hantera. Det finns hovslagare som sätter hästvälfärd högt och fortsätter sko hästar fastän kunderna är dåliga på att betala, och som fortsätter sko ouppfostrade hästar eftersom de inte vill lämna över dem till en kollega och utsätta kollegan för risker, säger Amanda Landenmark på BYS.

Fakta

Krav på godkända hovslagare

Alla hovslagare som är godkända av Jordbruksverket har en rad skyldigheter.

  • Journalföring: Journalen ska innehålla namn på och kontaktuppgifter till djurhållaren, hästens namn, ålder, kön och övriga identitetsuppgifter. Journalen ska kunna visas upp vid kontroll från kontrollmyndighet, och är ett viktigt underlag om hovslagaren blir anmäld till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Kunden har också rätt att se vad som står i journalen.
  • Regelbundna noteringar: Efter varje besök ska noteringar göras om vad som utförts och hästens status. I förekommande fall diagnos, anledning till behandling och typ av behandling.

Ansvaret för hästvälfärden

Det är den som äger eller har hand om en häst som ansvarar för att hästen har det bra. Det innebär bland annat att det är hästhållarens ansvar, inte hovslagarens, att hästens hovar verkas vid behov, och att hovarna skyddas med skor eller liknande om det finns behov av detta, till exempel om hästen är ömfotad.

Källa: Jordbruksverket

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden