RyttarhälsaAtt rida med höftprotes är fullt möjligt, men det kräver både mod och försiktighet. Från lyckan att rida utan smärta till läkarnas skeptiska blickar – här är historierna om ryttare som trots allt suttit upp igen.
Kan man rida efter en höftoperation?
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ann är en av många ryttare som har opererat in en höftprotes efter alldeles för långt lidande. Med flera egna hästar fanns inte tid för en operation, så blev läget akut. Hon opererades den 9 november förra året. I mitten av januari satt hon i sadeln igen.
– Det var helt fantastiskt. Nu kan jag rida precis som tidigare. Det är underbart att kunna stå i fältsits och känna hästen jobba under mig, säger hon, men tillägger:
– Klart att jag tänker mig för och jag gör inget som kan utmana protesen. Man får känna efter. Jag ångrar bara att jag drog ut på operationen, det blir ju inte bättre med tiden.
Hon är långt ifrån ensam om att tveka inför en höftoperation. Christine började få ont 2008 och fick ny höft först tio år senare. Även hon beskriver lyckokänslan av att kunna rida utan smärta.
– Däremot har protesen börjat glappa. Först talades det om ridförbud och en ny operation, men när jag träffade läkaren sade han att det inte behövdes utan att jag skulle leva livet(!).
Hon känner själv var gränsen går och sitter till exempel aldrig ner i trav.
– Min häst rör sig stort, så det går inte. Men jag FÅR rida, och jag KAN rida.
Ökad risk vid fall
Flera läsare berättar att deras läkare inte är förtjusta i att de rider efter att ha fått
en ny höftled. Helene, som opererade båda höfterna samtidigt och snabbt kom tillbaka tack vare mycket cykelträning, säger:
– Jag gick på rehab i sex månader eftersom jag bytte hela paketet och läkarna är väl inte superförtjusta i att jag rider. De är nog rädda för att jag ska ramla av.
Hennes teori stämmer. Vid ett fall ökar risken för att något ska hända med protesen, bekräftar Per Wretenberg.
Han är professor med övergripande ansvar för forskning, utbildning och
utveckling inom ortopedisk kirurgi vid Örebro universitet och Ortopedkliniken Region Örebro Län. Han var delaktig i att bygga upp en av landets största protes-kirurgicentra vid lasarettet i Lindesberg.
– Grundaktiviteten ridning är bra, men riskerna är stora. Ramlar du av kan det bli riktigt besvärligt, men det är samma sak med andra högenergisporter som skidor och mountainbike.
De flesta ryttare han opererar går tillbaka till ridningen. Han poängterar dock att man ska vara medveten om riskerna. Sedan är det upp till var och en att avgöra.
– Är ridningen viktig för dig ska du fortsätta. Det är en bra sport. När du sitter på hästen stärker du lår och bål.
Vissa moment ska man dock vara försiktig med. Det handlar främst om upp- och avsittning.
– Du ska inte ta ut rörligheten för mycket med en protes, då finns risk att den hoppar ur led. Har du en hög häst, använd en pall så att du slipper fläka upp benet.
Om protesen skulle hoppa ur led behövs ingen operation, däremot blir patienten nedsövd för att den ska dras rätt.
Fakta
Höftledsprotes
- 2,1% av den svenska befolkningen har genomgått en höftledsoperation.
- 64% av operationerna beror på artros.
- 28% är akuta höftfrakturer, som bruten lårbenshals.
- 2021 gjordes 17 413 operationer för höftprotes.
- 56–58% som opereras är kvinnor.
- Efter tre månader finns det ofta inga gränser för vilka aktiviteter du får göra. Simning, golf, tennis, längdskidåkning, ridning och dans går utmärkt.
Källa: Svenska Ledprotesregistret, 1177.se
Håller många år
Hur länge håller en protes? Flera läsare har erfarenhet av att läkarna vill vänta med operation tills de har blivit lite äldre. Enligt Per Wretenberg finns ingen exakt livslängd.
– 95 procent av proteserna sitter kvar efter tio år, förutsatt att inget händer. När vi opererar första gången hoppas vi att allt ska gå bra, så att man slipper fler operationer. Om protesen opereras tredje, fjärde gången är det klart att risken för komplikationer ökar.
– Det finns en risk att protesen lossnar över tid, så man försöker vänta med att operera en 25-åring. Men måste det göras, måste det göras.
”Finliret har försvunnit”
Anna opererade ena höften tidigt, när hon var 45. Då hade hon redan gått med smärta i åtta år.
Hon föder upp hästar som ska gå på hög nivå, framför allt i dressyr, och känner att hon har tappat något.
– Mitt ena ben blev lite längre så finliret har försvunnit. När jag sitter upp har jag en viss rotation i kroppen som är svår att bli av med, jag har svårt att komma rakt i sadeln. Den typ av hästar som jag har är inte förlåtande för min problematik, så jag har lejt bort ridningen, säger hon och konstaterar:
– Har du gått länge med problematiken, har du också lång väg tillbaka.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på