Avelsnyheter
11 oktober 2020 12:53
Ridsportplus

”Känns sorgligt att inte kunna ha uppfödarna här”

SWB Equestrian WeeksMingla, mötas, luncha, shoppa. Det som brukar vara en stor del 
av Breeders var i stort sett obefintligt i år. Den pågående pandemin klädde arrangemanget i en helt annan kostym. Vi talar med Tomas Torgersen, rådgivare SWB, och Helén Uddefors, vd SWB, om att arrangera Breeders utan publik

”Känns sorgligt att inte kunna ha uppfödarna här”
Läktarna ekade tomma under årets Breeders Trophy. Publiken har i stället kunnat följa arrangemanget digitalt Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Arrangemang efter arrangemang har ställts in under 2020 med anledning av den pågående pandemin. Men SWB/Swede Horse bestämde sig för att arrangera SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy – utan publik. Tomas Torgersen, rådgivare SWB, och Helén Uddefors, vd SWB, reflekterar över situationen.

Tomma läktare. Hur känns det?
– Ovant, lite tomt, säger Tomas Torgersen. Vårt jobb är att skapa mötesplatser, nu ska vi skapa något där möten undviks. Det blev en lugn, stillsam stämning i hallen, nästan lite andäktigt.
– Stillsamt. Tyst. Det blev något annat, säger Helén Uddefors. Men det känns sorgligt att inte kunna ha uppfödarna här när det är deras tävling. Det får bara vara en medhjälpare per häst och i många fall behöver det vara någon annan än uppfödaren. Samtidigt är jag stolt över att vi har kunnat genomföra det, att vi har gett uppfödarna möjlighet att mäta sig mot varandra och få signaler om deras avel är på rätt väg. Det går ju även utan publik.

Vad har varit svårast i planerandet och genomförandet?
– Att vara så flexibel i tanken. Vanligtvis tar vi ett beslut och kör på det, men det har inte gått, säger Helén Uddefors.

Det var aktuellt att tillåta folksamlingar på 500 personer från den 1 oktober, lagom till Breeders i hoppning. Hur besvikna blev ni när det inte blev så?
– Väldigt. Vi hade en plan, inte för att ta in publik, men för att öppna för dem nära hästarna, säger Helén Uddefors.

Fakta

SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy 

Arrangeras av SWB-ägda Swede Horse för SWB-registrerade hästar. I år hölls Breeders i fälttävlan på Strömsholm i tidigt i september, hoppningen och dressyren gick på Flyinge den 22 september till 4 oktober. 

Pandemin och olika restriktioner kan ju finnas kvar länge än – vad tar ni med för lärdomar?
– Att inte låsa sig vid datum när vissa beslut ska vara tagna, utan lita på att den dagen när det är dags att ett beslut kommer man att känna det, säger Tomas Torgersen.
– När omvärlden vill att man ska kommunicera något vid en viss tidpunkt och man inte kan göra det, kommer vi nog att kommunicera ”att vi inte vet” i framtiden, säger Helén Uddefors.

Vad betyder publiktappet ekonomiskt?
– Vi har ju tappat intäkter samtidigt som det har blivit mer utgifter, vi har till exempel satsat mer på kommunikation. Vi tror ändå att vi kan gå plus minus noll, men är beredda på ett minus, säger Helén Uddefors.

Det blev en del reaktioner när kraven på kval togs bort. Vad tänker ni om det nu?
– Som läget var i april när vi bestämde att slopa kvalen, kunde vi inte börja sälja deltagarbevis för då fanns det inga tävlingar. Men av det jag har sett här med till exempel de många 4-åringarna blev det något positivt när vi fick se en större bredd av hästar, säger Tomas Torgersen.

Helén Uddefors tillägger:
– Fler breddryttare har varit med och det tror jag blev en stor upplevelse för dem. De har haft något att se fram mot ett år som detta.

Kan det bli fler 4-åringar även i framtiden?
– Vi gör ju alltid en utvärdering, men ja, det kan bli en öppning för att bredda Breeders, samtidigt som vi behåller toppen så klart, säger Tomas Torgersen.

Vilka signaler har ni snappat upp?
– Att alla är glada och tacksamma över att Breeders ändå blev av. Och när det gäller 3- och 4-åringarna har flera ryttare lyft att det har varit bra upplevelse för dem utan publik, säger Helén Uddefors.
– Känslan är att folk har varit glada över att få chansen att visa sina hästar. Feststämningen är borta, men kärnan i Breeders har varit densamma, säger Tomas Torgersen.

Fakta

Tomas Torgersen och Helén Uddefors

Tomas Torgersen

Gör: Rådgivare SWB

Ålder: 61 år. 

Bor: Västerås. 

Familj: Sambo, två barn, två barnbarn.

Gör: Arbetar med hästrelaterade uppdrag för SWB och Gothenburg Horse Show på heltid, B-tränare i hoppning, uppfödare.

Bästa med Breeders: Hästarna. 

Dold talang: Ivrig surfskipaddlare.

Helén Uddefors

Gör: Vd SWB

Ålder: 58 år.

Bor: Helsingborg. 

Familj: Man, hund, två katter, två hästar. 

Gör: Vd för SWB.

Bästa med Breeders: Att se alla de fantastiska unghästarna och i vanliga fall den härliga mötesplatsen med uppfödare. 

Dold talang: Konstnärlig sida, har gått på konstskola.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden