Hoppning
6 juni 2021 17:20
Ridsportplus

Kapten Ankarcrona efter segern: ”Ett styrkebesked”

Nations CupSveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona lotsade ett svenskt lag utan sina högst rankade ryttare till seger i nationshoppningen på klassisk mark i St Gallen, Schweiz. "Det här visar att vi har erfarenhet och en tillräcklig bredd för att klara oss utan våra bästa ryttare," säger han.

Kapten Ankarcrona efter segern: ”Ett styrkebesked”
Henrik Ankarcrona. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var spännande in i det sista och krävdes en omhoppning mellan Sverige och Tyskland för att utse segraren i årets första omgång av högsta ligan i Nations Cup.

Att vinna tävlingar är alltid roligt, men det viktiga är att vi gör det bästa för att ryttarna ska kunna förbereda sig till Tokyo. Förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Det var rutinerade veteranen Rolf-Göran Bengtsson och hans SM-guldmedaljör Ermindo W som fick uppdraget.

– Planen var att han skulle vara felfri och tillräckligt snabb för att sätta press på tysken. Och det höll, Kukuk var tvungen att chansa direkt och fick ett nedslag. Otroligt starkt av ”Rolf” att gå in först i omhoppningen och den hästen växer med uppgiften hela tiden, säger Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Rolf-Göran Bengtsson har ridit många nationshoppningar tidigare, men för hästen var det debut på nivån och resultatraden blev 9+4+0 fel.
– Det är inte det att hästen inte är rutinerad, men det är skillnad att gå upp på den här femstjärniga nivån, säger Henrik Ankarcrona.

Douglas Lindelöw var först ut i det svensk laget med sitt OS-hopp Casquo Blue. Då Sverige startade som nummer tre hade svensken inte mycket att gå på, och trots att varken första eller andra rundan blev helt optimala tillhörde ekipaget de tre som satte en dubbelnolla.
– Douglas går från klarhet till klarhet, och i dag arbetade han sig metodiskt genom banan, säger Henrik Ankarcrona.

Kom igen

Nummer tre i det svenska laget var Evelina Tovek med Winnetou de la Hamente Z. Ekipaget hade inte sin bästa dag på jobbet i första rundan där det blev 12 fel, men fick ett bättre flyt i andra rundan där det blev ett ner.
– Evelina kom inte riktigt in i det i första rundan, men starkt att komma igen så bra i andra rundan, säger Henrik Ankarcrona.

Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana tog sin an uppgiften som lagankare med stort självförtroende, och precis som i nationshoppningen i den lägre serien i Rom nyligen levererade det kapabla ekipaget två felfria rundor.
– Det finns inte mycket att tillägga, säger Henrik Ankarcrona.

Utan Fredricson och von Eckermann

Sveriges seger togs dessutom utan de två högst rankade svenskarna; Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.
– Det är ett styrkebesked. Det visar att vi har erfarenhet och en tillräcklig bredd för att klara oss utan våra bästa ryttare, säger Henrik Ankarcrona.

Det var första gången som Sverige vann nationshoppningen i St Gallen, som är en klassisk tävlingsplats.

OS-uppladdning

Tävlingen ingår i uppladdningen inför OS i Tokyo och alla i segerlaget tillhör dem som förbundskaptenen har sitt vakande öga över fram tills att OS-laget ska tas ut.
– Att vinna tävlingar är alltid roligt, men det viktiga är att vi gör det bästa för att ryttarna ska kunna förbereda sig till Tokyo,

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden