Dressyr
17 juli 2022 15:23
Ridsportplus

Kapten Jenå ryter i om Nations Cup: ”FEI måste börja satsa”

FHS 2022Årets upplaga av dressyrens Nations Cup är över. Det som skulle ha blivit en festlig final i Falsterbo blev en lite avslagen historia då inga poäng delades ut. Anledningen till detta var att för få lag startade. Nu vill Sveriges förbundskapten Bo Jenå ha en förändring: "Med högre status och mer prispengar så skulle fler länder komma," säger han.

Kapten Jenå ryter i om Nations Cup: ”FEI måste börja satsa”
Danmark vann helgens Nations Cup i Falsterbo, en tävling som dock inte fick någon betydelser i slutresultatet för serien. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Trots att Sverige tog totalsegern i dressyrens Nations Cup ser Sveriges förbundskapten Bo Jenå inte riktigt glad ut när han kommer till pressträffen efter prisutdelningen i ett soligt Falsterbo.

Serien är ett fantastiskt bra sätt att träna ett lag på. Den blir som en förberedelse för det årets mästerskap. Bo Jenå.

Det som kunde ha blivit en pampig och festlig avslutning på årets serie blev något annat då bara tre lag kom till start. Då får inga poäng delas ut.

Den avslutande küren bjöd på flera högklassiga ritter vilket till viss del räddade tillställningen men själva avslutningen på serien blev en avslagen historia.

”Mer spännande”

– Jag tycker att finalen i Nations Cup och hela serien borde höjas upp och bli mer prioriterad från Internationella Ridsportförbundets sida. Jag hade gärna velat att det skulle blivit spännande ända till slutet, säger Bo Jenå.
– FEI måste börja satsa mer och försöka få tag på en sponsor som kan ge serien lite högre status, fortsätter han.

 

Förbundskaptenen själv lobbade för att få Spanien att ta sig med ett lag till Falsterbo för att få fler startande. De kom med tre ekipage men när en av ryttarna skadade sig försvann laget från tävlingen och det var bara tre lag kvar.
– Jag hade trott det skulle komma fler länder. Falsterbo är en bra tävling med bra bana och bra framridning. Allt är bra här, säger Bo Jenå.

FalsterboFörbundskapten Bo Jenå. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Bo Jenå. Foto: Roland Thunholm

– Med högre status och mer prispengar så skulle fler länder komma, och de starka länderna skulle också prioritera serien, säger Bo Jenå som önskar att dressyrens serie skulle få samma status som hoppningens högsta liga.

Prioriterat serien

Själv har han prioriterat Nations Cup i flera år och Sverige har vunnit fyra gånger på senare år.
– Serien är ett fantastiskt bra sätt att träna ett lag på. Den blir som en förberedelse för det årets mästerskap. Vi tycker det är hög status att vinna serien och varje lagtävling har varit viktig för oss i den svenska truppen.
– Vi har till exempel inte haft samma lag någon gång i år så det är många som har fått känna på att rida i lag, säger förbundskaptenen.

Danskarna, som vann söndagens lagtävling i Falsterbo, är inne på samma linje som kapten Jenå.
– Att rida Nations Cup är ett väldigt bra sätt för oss ryttare att prova på att tävla i lag. Det är större press att rida i ett lag i stället för bara för sig själv, säger Daniel Bachmann Andersen i det danska segerlaget.

 

Den svenska laginsatsen i Falsterbo blev totalt sett blek och Sverige kom sist av de tre startande lagen. Ljusglimtarna var Patrik Kittel och Johanna Due Boje och deras kürer.

Sverige har haft lag i franska Compiégne, holländska Rotterdam och tyska Aachen i årets serie. Danmark har enbart startat i Aachen där de vann.
– Det var en fantastisk upplevelse, något av det häftigaste jag har varit med om, säger Daniel Bachmann Andersen.

Allt om årets Nations Cup på FEI:s webbplats
Totalställning inför avgörandet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden