Dressyr
17 juli 2022 10:13

Dansk dynamit i nationstävlingen

FHS 2022Det var danskarnas dag när det reds nationstävling i dressyr i Falsterbo på söndagen.

Dansk dynamit i nationstävlingen
Nanna Skodborg Merrald lotsade Blue Hors St. Schufro fint genom sin kür. Foto: Roland Thunholm

I dag, söndag, avgjordes årets Nations Cup i dressyr i Falsterbo. Fast ändå inte.

Då Spanien strukit sig på grund av en skadad ryttare var det inte tillräckligt med lag för att dela ut poäng.

Sverige ledde serien inför avgörandet och det innebär att Sverige också vinner totalt. Söndagens tävling blev därmed mer av en ”vanlig” lagtävling där Danmark tog hand om både lagsegern och den individuella segern.

 

Tävlingen började med Grand Prix Special för två ekipage i varje lag av de tre startande klockan 10. Två timmar senare börjar küren.

Svenska lagets Tinne Vilhelmson Silfvén var först ut med Devanto. Valacken var mer avspänd än i lördagens Grand Prix då det blev en del misstag. Dessvärre kom några misstag även i Grand Prix Special: skritten satt inte som den skulle, bytet mellan galoppslutorna fungerade inte heller och i ettorna blev det jämfotahopp bak.

”Stängde in sig”

Den rutinerade ryttaren kämpade dock på och avslutningen med piaff och passage på medellinjen höll fin klass. Det blev 67,468 procent.

Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 4 220716 Rt
Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto. Foto: Roland Thunholm

– Det var så klart en runda man inte vill ha. Han stängde in sig och lyssnade inte på mig. Det är det som är svårt med honom, och det är det jag jobbar med, sa Tinne Vilhelmson Silfvén till SVT efter sin ritt.

 

Danmarks första ekipage Nadja Aaboe Sloth och 9-årige Favour Gersdorf bjöd på ett mjukt och fint program utan missar. Det blev 72,936 procent och personligt rekord för ekipaget.

Nederländernas Mirelle Kemenade-Witlox/Siebenstein blandade och gav. Den avslutande halten blev till exempel jättefin, galoppen var lite hackig i bland. Det blev också galoppinslag i en travökning och lite stor piruett. Det blev 71,234 procent.

Judith Ribbels/Fun Fun EB, Nederländerna, fick 70,192 procent.

Danmarks Daniel Bachmann Andersen/Zippo M.I. bjöd på ett mjukt och harmoniskt program. Det blev några små misstag i galoppdelen, bland annat i en övergång och i en sluta. Det blev 73,723 procent.
– Jag hade lite problem med de enklare sakerna, sa han till SVT efter sin ritt.

Missar

Malin Wahlkamp Nilsson och Moegelbjergs Romeo bjöd på mycket som var bra. Det blev något jämfotaskutt i en piruett, inte heller alla byten satt perfekt. Det blev 70,553 procent.

I küren började Spaniens Pablo Gomez Molina, som alltså inte ingick i något lag då Spanien bara hade två ryttare som kunde starta. Det blev 73,485 procent.

Johannadueboje_mazy
Johanna Due Boje levererade en härlig ökad galopp i sin kür. Foto: Roland Thunholm

Nyblivna nordiska mästaren Johanna DueBoje och Mazy Klövenhöj började starkt med sin fina piaff och passage i ett händelserikt program. Ekipaget visade svårigheter som att gå direkt in i en sluta från piruett.

Ettorna flöt på jättefint medan det blev ett litet jämfotahopp i tvåorna. Ekipaget visade också flera fina piruetter och en härlig ökad galopp. På slutet blev det en snygg avslutning med passage i enhandsfattning. Det blev 76,550 procent – nytt personbästa för ekipaget.

– Det var lite revansch från igår. Vi känner oss trygga i vår kür, Mazy gillar sin musik, sa ryttaren till SVT efter sin ritt.

Anna Kasprzak
Anna Kasprzak levererade ett riktigt högklassigt program. Foto: Roland Thunholm

33-åriga danskan Anna Kasprzak inledde starkt och pampigt i galopp och visade efter det en piaff som var som tagen ur skolboken. Hennes Addict de Massa hängde med fint i programmet som hade allra högsta svårighetsgrad med bland annat kombinationen piruett-sluta-sluta-piruett. Hon gick också direkt från ettor på en diagonal till tvåor på böjt spår och sedan ettor på en diagonal igen. Skritten var avslappnad och hästen kostade på sig ett litet frustande. Det blev 78,950 procent och en klar ledning.
– Jag är riktigt tillfreds. Det är min OS-kür som Addict har fått låna, så det är stora skor att fylla, sa Anna Kasprzak till SVT efter sin ritt.
– Jag är speciellt nöjd med att jag fick till bytena på slutet.

Nederländernas Remy Bastings visade en energisk Ambassador i bland annat piaffpiruett. Ekipaget ville mycket men kunde inte riktigt hålla ihop det i alla rörelser. Det blev 72,6 procent.

När tre ekipage i varje lag hade gjort sitt ledde Danmark stort och Sverige låg kvar på sista plats.

Blue Hors St. Schufro
Nanna Skodborg Merrald lotsade Blue Hors St. Schufro fint genom sin kür. Foto: Roland Thunholm

Nanna Skodborg Merrald gick ut sist för Danmark med elegante och följsamme Blue Hors St. Schufro som debuterade i internationell kür. Ekipaget gick bland annat direkt från byten till en väl undersatt piruett och direkt därifrån till samlad skritt. Programmet innehöll höjdpunkt efter höjdpunkt, till exempel var slutorna underbart mjuka och schwungfulla. Det blev 81,08 procent.

Kittel_zepter
Patrik Kittel och Blue Hors Zepter. Foto: Roland Thunholm

Patrik Kittel och Blue Hors Zepter visade en följsam och fin kür där framförallt flera övergångar flöt fint. Ekipaget visade också fin piaff och piaffpiruetter. Däremot blev det dyra missar i både ettorna och tvåorna som kom i kombination med piruetter.

Ekipaget slutade på 80,865 procent.
– Det började så magiskt fint men han blev väldigt het och jag missade båda serierna. En miss hade jag kunde jag ha gjort och ändå vunnit men inte två. Men det är magisk häst, det var ryttarmissar så jag är lite ”pissed off” på mig själv, sa Patrik Kittel till SVT efteråt.

Sist ut var Nederländernas Kirsten Brouwer och pampige Foundation som visade flera saker. Det blev 77,845 procent.

Danmark vann lagtävlingen och danska Nanna Skodborg Merrald vann före Patrik Kittel.

Nederländerna tog hand om andraplatsen i lagtävlingen och Sverige kom sist.

 

Svenska ekipagens starttider

10.00 Tinne Vilhelmson Silfvén/Devanto
10.45 Malin Wahlkamp Nilsson/Moegelbjergs Romeo
12.09 Johanna DueBoje/Mazy Klövenhöj
12.54 Patrik Kittel/ Blue Hors Zepter

Liveresultat, Grand Prix Special
Liveresultat, kür
Lagresultat
Start- och resultatlistor
SVT Play sänder direkt
Livesändning ClipMyHorse
Arrangörens webbplats
Allt om årets Nations Cup på FEI:s webbplats
Totalställning inför avgörandet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden