Debatt
20 oktober 2017 11:18

Kära tävlingsyttare: ”Läs på vad som gäller och visa respekt för arrangören”

Tävlingskunnande"De senaste åren har önskningarna från ryttarna gällande starttider ökat markant". Överdomaren och tävlingsarrangören Cerrie Hedin ser att många dressyrryttare inte kan sitt tävlingsreglemente. Nu uppmanar hon alla tävlingsryttare att läsa kring på vad som egentligen gäller.

Kära tävlingsyttare: ”Läs på vad som gäller och visa respekt för arrangören”
Cerrie Hedin, tävlingsledare och överdomare, reagerar på att allt fler tävlingsryttare tycks okunniga om reglerna i TR och TDB. Här syns hon i färd med att kontrollera nosgrimman på Royalist inför en tävling i somras. Foto: Kim C Lundin

Jag har under flera decennier administrerat ryttartävlingar inom flera olika discipliner och på olika nivåer. Är även mycket ute som överdomare inom både hoppning och dressyr.
TR har, i avseende på anmälning, strykning, startordning, inte förändrats mer än den anpassningen som krävts för att fungera mot TDB, ändå tycks framförallt dressyrryttare inte veta vad som gäller enligt TR:

Tävling skall vara på lika villkor

 1. All anmälan (inklusive häst/ryttarbyte) skall göras och BETALAS via TDB (om inte annat anges i proposition). Pengar skall finnas på kontot senast på betaldag annars behandlas anmälan som efteranmäld i avseende på startordning den dag betalning sker.
 2. Avanmälan skall göras via TDB fram till första tävlingsdag och för att kunna avanmäla måste anmälan vara betald. Obetald anmälan räknas INTE AUTOMATISKT som struken utan kan faktureras med påslag av administrativ avgift.
  Ej struken start SKALL debiteras ryttaren med en avgift på 150kr/start (plus ev obetald anmälningsavgift och faktureringsavgift).
 3.  Startordning LOTTAS! I TR står inget om att ryttaren har rätt att önska starttid.

Som arrangör vill man att ryttare skall komma och tävla på bra tävling och tillgodoser gärna önskningar där det är motiverat och MÖJLIGT! Dock skall det inte ges någon fördel som man inte kan ge till andra – tävling skall vara på lika villkor.

Mina kommentarer till punkterna ovan:

 1.  Obetald på TDB: Det finns tydligen de som satt i system att inte ha pengar på kontot för att sedan be arrangören sätta in dem sist i klassen – fick följande meddelande från en obetald anmälare: ”Kan inte hitta mig i startlistan men det beror troligen på att ni inte kunnat dra pengar. Då kan ni väl sätta in mig sist i klassen – det brukar andra arrangörer göra
 2. Ej avanmält: Okollegialt mot sina medryttare och nonchalant mot administratör av tävlingen (ofta person som jobbar ideellt) att inte återta/avanmäla så snart man vet att man inte kan starta. Det förhindrar att eventuella reserver (dvs ryttarkollegor) får veta att de får plats samt försvårar/försenar arbetet med startlistorna. En obetald anmälan ligger ”blåstruken” i tävlingsprogrammet och syns inte när man gör tidskontroll för hur långt/kort ryttare har mellan sina starter.
 3. De senaste åren har önskningarna från ryttarna gällande starttider ökat markant. Mer i vissa områden än i andra. Av de tävlingarna jag administrerat var det 10, 20 respektive 30% av anmälarna som hade önskemål om sen starttid. I en klass var det nästan hälften som önskat sen starttid.

Motiveringen i önskningarna blir jag ofta förvånad över och här följer några exempel:

 • Lång resväg (man kollar adress och ser att bostadsadressen är ca 1 timme bort – stallet troligen inte alltför långt därifrån, kanske t o m närmare tävlingsplatsen)
 • Hästen klarar inte att stå i transporten (nähä, då får man ha den utanför)
 •  Kan inte åka från stallet så tidigt (varför inte???)
 •  Har ingen medhjälpare (inte arrangörens sak)

När man anmäler till tävlingen bör man redan veta hur långt bort tävlingsplatsen ligger – man har genom att anmäla sig till tävlingen accepterat att köra dit lagom till sin starttid.

Är man inte beredd att starta först bör man kanske fråga sig om man överhuvudtaget skall anmäla

Oftast kan man i propositionen läsa ut när första klassen preliminärt startar – är man inte beredd att starta först bör man kanske fråga sig om man överhuvudtaget skall anmäla. Alla kan inte få starta sist.

Anmäler man sig till tävling är det självklart att man är tillräckligt förberedd och har de medhjälpare man behöver. Arrangören har ingen som helst skyldighet att ta hänsyn till för få medhjälpare, häst som inte kan stå i transport, samma utrustning till flera hästar mm.

Självklart kan man i ”Meddelande till arrangör” skriva önskningar men de bör vara relevanta. Har man glömt att skriva in sin önskning i samband med att man gjorde anmälan går anmälan att redigera och kompletteras med meddelande till arrangör. Man kan dock aldrig kräva att arrangör skall tillgodose önskningar.

Att komma med önskningar gällande starttid först när startlistorna är publicerade är oförskämt om inte något speciellt har inträffat.
Vad har en arrangör för anledning till att ändra för alla andra bara för att DU vill ha det annorlunda? För det är faktiskt det som händer såvida man inte kan utnyttja en sen strykning. Om en arrangör tillgodoser en persons önskan om t ex sen starttid måste den ju också tillgodose de andras önskningar om samma sak.

Visa respekt för dina ryttarkollegor och avanmäl så snart du vet att du inte tänker delta.

Kära ryttare.

 • Läs på i TR vad som gäller
  Läs även igenom propositionen för den tävling du tänker anmäla till.
 • Kan du inte hantera anmälan i TDB – ta hjälp av någon som kan.
 • Se till att du har tillräckligt med pengar på ditt TDB-konto. Se även till att dina kontaktuppgifter (telefon och e-post) på ditt TDB-konto är korrekta.
 • Visa respekt för dina ryttarkollegor och återta/avanmäl så snart du vet att du inte tänker delta.
 • Visa respekt för arrangören och den tid som flera personer lägger för att DU skall ha en tävling att åka till.

Väl mött på tävlingar runt om i Sverige

/Cerrie Hedin
Tävlingsadministratör, överdomare dressyr, hoppning och sportkörning, A-domare hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden