Hoppning
8 december 2022 15:00
Ridsportplus

Karriären över för Dalila de la Pomme

PensionerasEfter fem år tillsammans är tävlingskarriären nu över för Dalila de la Pomme, stoet som tagit Evelina Tovek till flera fina segrar och placeringar. Blott 13 år gammal sätter en skada stopp för fortsatt hoppning. "Det är så synd, hon kändes fräschare än någonsin", säger Evelina Tovek.

Karriären över för Dalila de la Pomme
Dalila de la Pommes tävlingskarriär är nu över. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Dalila de la Pomme (SBS sto f -09, e Taran de la Pomme-Diamant de Semilly, uppf Haras De La Pomme, äg Susanne Tovek) kom till Evelina Tovek som 8-åring i november 2017 hade hon gjort en start i 1,60 och hade en lång rad av 1,40-och 1,50-klasser bakom sig. Ekipaget blev snabbt samspelt och gav sig ut på tävlingsbanorna, fick landslagsuppdrag och hoppade hem fina placeringar.

Någon mästerskapsstart hann det inte bli för ekipaget innan stoet skadade sig i ett ben sommaren 2021. Efter en lång konvalescens var stoet tillbaka i tävlingsform i augusti i år, men inför avresan till Prag i november insåg Evelina att något återigen var fel.

– Hon har känts jättebra, nästan i bättre form än någonsin. Men samma dag som vi skulle åka till Prag så var hon inte bra, från ingenstans. Det är samma skada som spökar igen, säger Evelina Tovek och fortsätter:
– Det är tråkigt, vi gav henne en väldigt lång paus och försökte med allt vad vi kunde.

Godkänd hingst bland avkommorna

Tävlingskarriären är därmed över för det 13-åriga stoet.
– Dalila är en fantastisk häst, och vi har gjort väldigt mycket ihop. Det är en häst som alltid försöker sitt bästa, hon har all kapacitet i världen och jättetrevlig attityd. Sådana hästar växer ju inte på träd, konstaterar Evelina.

Istället blir det nu avelsboxen för Dalila, som redan har ett par avkommor – bland annat godkände hingsten Bachelor van het Hulgenrode Z (ZANG f -15, e Bamako de Muze) som tillverkades genom embryotransfer. Om stoet ska vara kvar hos Evelina eller flytta hem till familjens gård utanför Varberg är ännu inte klart.

– Vi har tagit en del avkommor efter mina juniorhästar som vi har hemma, så nu ska vi bestämma hur vi ska göra. Men det blir absolut avel för Dalila.

Framtidshoppen kliver fram

Moeboetoe v/d Roshoeve (BWP val f -12, e Der Senaat-Poleander, uppf Roshoeve NV, äg Gregor Tovek) och Herrald (KWPN val f -12, e Emerald-Quick Star, uppf A.C. Smolders, äg Susanne Tovek) är framtidshoppen som nu får hjälpa stallets stjärna Winnetou de la Hamente Z (ZANG val f -10, e Winningmood-Socrate de Chivre, uppf Emmanuel Wera, äg Susanne Tovek).

– Det är två väldigt fina hästar, men man får låta det ta tid. Jag försöker bygga upp dem och inte skynda för mycket, förhoppningsvis kan de göra lite mer nästa år och backa upp Winnetou.

Team Scandinavian Vikings - Evelina Tovek (swe) On Dalila De La Pomme
Evelina Tovek och Dalila de la Pomme under en av GCL-tävlingarna 2018. Foto: Stefano Grasso/GCL


Vad rankar du som dina största framgångar med Dalila?
– Vinsten i nationshoppningen i Aachen 2019 var jättecoolt, hon hoppade så bra på den banan. Vi var även sjua i Rolex Grand Prix i Spruce Meadows samma år, det är också en sådan häftig tävling. Med henne kändes det enkelt.

Här kan du se ekipagets första runda under nationshoppningen i Aachen 2019:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden