Hoppning
17 juli 2022 08:56
Ridsportplus

Evelina Tovek: ”Bra att ha Janika som bollplank”

FHS 2022Med en häst kort på den högsta nivån har A-truppens Evelina Tovek hamnat lite vid sidan av det senaste. Nu är hon dock på gång igen och på söndagen rider hon Falsterbo Grand Prix. "Förhoppningsvis ska det se lite annorlunda ut nästa år", säger Evelina Tovek som ägnat tid åt att bygga underifrån.

Evelina Tovek: ”Bra att ha Janika som bollplank”
Evelina Tovek i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är fem år sedan Evelina Tovek fick chansen att hoppa in i Nations Cup-laget i Falsterbo. Samma år flyttade hon till tränaren och mentorn Henrik von Eckermann och hans bas i Tyskland. Och idag finns hon hos Henrik och hans fästmö Janika Sprunger på deras nya anläggning i Nederländerna.
– Tiden går snabbt, ibland känns det som två år, säger Evelina Tovek när hon räknar efter.

Hon är glad över att vara hemma i Sverige och tävla – och efter att ha blivit bästa svensk med en femteplats i GP-kvalet på lördagen rider hon prestigefyllda Falsterbo Grand Prix på söndagen. Hästen som gjorde jobbet för dagen var Cortina (sto f-09 e Contendro I-Wachter).
– Det är faktiskt den hästen som jag har haft längst. Henrik red henne innan och när jag flyttade ner tog jag över. Så det är en häst som vi båda har haft, säger Evelina.
– Det är inte den största hästen, men hon har ett jättestort hjärta och hon kämpar alltid. Vi kallar henne vår krigare.

En häst kort

Hur ser det ut i stallet just nu?
–  Jag håller på och bygger upp lite nya hästar. Jag har haft lite otur, min bästa häst Dalila har varit skadad. Det har blivit mycket press på Winnetou som har gjort bra ifrån sig ändå, men det har varit lite svårt med bara en häst på den nivån. Nu börjar Dalila komma tillbaka och det ser bra ut, och om någon vecka ska vi ut på vår första tävling, säger Evelina.

Med Winnetou de La Hamente Z (ZANG val f-10 e Winningmood-Socrate de Chivre, uppf Emmanuel Wera, äg Susanne Tovek) är nog årets topp hittills andraplatsen i den avslutande Grand Prix-hoppningen i Doha i februari. Det var två tuffa 1,60-rundor plus omhoppning innan klassen var avgjord. Förra året blev de femma i samma klass.

Det är fin häst som kommer underifrån och som om ett tag också kommer att kunna hoppa Grand Prix.

2019 var det Dalila de la Pomme (SBS sto f-09 e Taran de la Pomme-Diamant de Semilly, uppf Haras De La Pomme, äg Susanne Tovek) som gjorde ungefär samma trick i Sharjah. Den gången blev stallkamraten Janika Sprunger trea med Bacardi VDL. I Doha var det Henrik som red in på femteplatsen med King Edward.

Evelina är också sedan länge en del av LGCT-cirkusen där hon blott 24 år gammal tog en skrällseger i LGCT Grand Prix of Rome, då med Castello. På senare tid har Moeboetoe v/d Roshoeve (BWP val f-12 Der Senaat-Poleander, uppf Roshoeve NV) varit en av hennes hästar den globala superserien.
– Det är fin häst som kommer underifrån och som om ett tag också kommer att kunna hoppa Grand Prix, säger Evelina.
– Cortina som jag red idag är min speedhäst i 1,50. När det är en lite större bana så passar det henne perfekt. Hon är väldigt värdefull.

Bygger underifrån

Evelina har totalt sju hästar i stallet just nu, varav en egenuppfödd 6-åring som heter Harley. Den är efter Hemerald och undan Evelinas young rider-häst Optik I (sto f-99 e Acorado-Lord Calando, uppf Friedrich Dehn, äg Susanne Tovek).
– Den håller jag på och utbildar själv, vilket är väldigt kul. Den påminner lite om sin mamma, säger Evelina.

Toveks har även tagit flera föl på Evelinas andra young rider-häst Soleda K (f-99 e Zadok-Voltaire, uppf S. Kaczmarczyk), efter Diamant de Semilly respektive Chacfly. Unghästarna går hemma på familjens gård utanför Varberg.
– Ibland när jag har plats tar jag ner någon och rider lite. Antingen säljer jag eller så behåller jag den ett tag. Det är enkelt att utbilda och tävla i Holland, det är lite kul att göra det också, säger Evelina.

Det är omöjligt att köpa en häst som är helt redo.

I fjol var Evelina EM-reserv och som en del av A-truppen hör hon till den skara som kan vara aktuella för mästerskap. Men med en häst kort har hon hamnat lite vid sidan av.
– Det har varit svårt nu när min bästa häst har varit skadad. Jag har också valt att ge henne en lite längre paus för att det förhoppningsvis ska gå bra. Winnetou har ändå varit med och gått i Global Champions League, men jag har också lagt fokus på att ta upp lite andra hästar. Förhoppningsvis ska det se lite annorlunda ut nästa år, säger Evelina.

I en tidningsintervju har hon sagt att det långsiktiga målet är Paris 2024.
– Det är omöjligt att köpa en häst som är helt redo, men nästa år hoppas jag kunna ha lite fler hästar att variera mellan. Så får vi se sedan.

Att se vad ryttarna i OS-guldlaget har åstadkommit och hur de hela tiden fortsätter att leverera är inspirerande.
– Det är väldigt motiverande, säger Evelina.

En av dem ser hon dessutom i vardagen.
– Man ser vad som krävs för att vara i toppen och hur mycket han sliter och kämpar. Det krävs att man har flera hästar som man kan variera mellan, och nu har han flera bra hästar. Att se den biten är också väldigt nyttigt.

Lyft med dubbla Sprunger

Hur är det att träna för Henrik – är han tuff?
– Ja, det är han, men han vill ju mitt bästa också, säger Evelina.

Att Janika Sprunger har kommit in i bilden är en stor bonus.
– Det är bra att ha Janika som bollplank. Jag ser ju inte ut som Henrik i kroppen och kan inte ta efter allt som han gör, säger Evelina som identifierar sig lite med Janika.

Dominique Sprunger, Janikas mamma som också bor på anläggningen, är ytterligare ett plus.
– Hon är väldigt bra när det gäller markarbete och sits och position. Det har blivit lite att jag gör det med henne och Janika och så är det hoppning och teknik för Henrik, säger Evelina.

– Innan var det bara Henrik men med Janika har det blivit ett extra lyft. Sedan måste man hitta sin egen väg också.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden