AvelskrönikaRidsports avelskrönikör Kim C Lundin reflekterar kring att ridprov numera inte krävs för att få diplom vid unghästtest. Vad får det för konsekvenser för aveln – och för hästutbildningen?
Kim C Lundin: ”Det går en dominoeffekt genom hela systemet”
När det är säsong för unghäst- och ridhästtester är det många parters intressen som ska tillgodoses. För SWB och landets uppfödare har unghästtesterna ett större syfte. Det handlar om att säkra information kring förärvning och att verifiera att det är ridhästar som föds upp. För en del är det början på en försäljning.
I våras reformerade SWB mycket hastigt och närmast panikartat delar av unghästtestreglementet. De tog bort kopplingen till höstens unghästfinaler som ridprovet haft, genom att slopa krav på godkänt ridprov för diplomhästar.
Nu går det som en dominoeffekt genom hela systemet, allt färre genomför ridprov. Vad som orsakade paniken kan vi lämna därhän.
Faktum är att i många år har det krävts allt annat än regelrätt unghästridning för att vinna Rikssto och 3-årsfinalen. Det är bra att finalen görs om när inte domarna kan skilja agnarna från vetet utan att premiera broilerhanterade 3-åringar.
Beslutet att slopa kravet på ridprov har fått långtgående konsekvenser
Beslutet att slopa kravet på ridprov för att få diplom har däremot fått långtgående konsekvenser. Från tidigare snitt på 80 procent genomförda ridprov är siffrorna nu halverade. Det var ett mycket prematurt beslut av SWB, det slår över både hopp- och dressyrhästar trots att det bara varit ridning i dressyrfinalen. Senast så lågt deltagande noterades var när ridprovet betygssattes på försök 2015.
Det är inte för höga krav som ställs på 3-åringarna vid ridprov; gas, broms och styrning ska fungera i tre gångarter. Det är allt och det kräver inte många uppsittningar på en normal 3-åring.
Att skapa en finalvinnare var en helt annan sak, så bra att det formatet är borta.
En gång i tiden infördes ridprov för att en alldeles för stor del av landets sto-population inte var riden, hur lång tid tar det innan vi backat utvecklingen dit?
Om vi ska ha hästar till ridning är det vetenskapligt bevisat att tidig utbildning och hantering är till gagn för hästens skelett-, muskel-, led- och broskutveckling. Dessutom förbereder hantering av den unga hästen den mentalt och det hjälper hästen genom hela livet.
Utvecklingen denna vår har delvis gått bakåt genom SWB-släggan i kvalreglerna, trots att hästvälfärd sägs vara i förgrunden.
Forskningen rekommenderar kontinuerlig utbildning och hantering under hästens uppväxt – ingen växande individ mår bra av att bara vegetera, så rid in era unghästar!
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på