Distansritt
24 februari 2015 16:35

Kjell Westerback avgår

Det blev en kort comeback som ordförande i Ridsportförbundets distanskommitté. Efter att ha misslyckats med att komma överens med Ridsportförbundets sportchef i främst frågan om landslagens förutsättningar väljer Kjell Westerback att avgå.

Kjell Westerback avgår
Kjell Westerback väljer att avgå som ordförande i distanskommittéen.

– En viktig målsättning med mitt ordförandeskap var att få en långsiktig strategi och värderingar på plats för att utveckla svensk elit och landslag och därmed nå sportsliga framgångar. Jag känner nu att jag inte har förutsättningarna för att lyckas med det och väljer därför att avgå, säger Kjell Westerback till Ridsport.
 
Sedan över ett år tillbaka har det varit känt att det förekommit delade meningar och kritik från vissa ryttare inom landslagen och satsande elitryttare med landslagspotential om hur den gruppen hanterats. Kritiken har främst riktats mot bristande kommunikation, flexibilitet, transparens och olämpliga kvalkrav till mästerskap. Kvalkrav som varit högre än de kvalkrav FEI satt upp för mästerskapen.  
–  I samband med att jag tillträdde var jag var mycket tydlig med mina värderingar och hur jag ville utveckla en långsiktig strategi, säger Kjell Westerback.

Det som nu inträffat har också fått följdeffekter. Av distanskommittéens åtta ledamöter är nu bara fyra kvar. Vice ordförande Marianne Eriksson är tills vidare åter tillförordnad ordförande. Att det fanns en olöst knäckfråga var också känt. I distanskommittéens protokoll från den 20/1 2015 står det angående landslagsledning ”Svenska Ridsportförbundets sportchef söker en lösning på distansridningens landslagslösning. Distanskommitténs ordförande är involverad i frågan och man räknar med att komma fram till en lösning inom en inte alltför lång tid”. Men så blev det alltså inte.
– Jag försökte verkligen hitta lösningar tillsammans med sportchefen men det misslyckades tyvärr. Klart att jag är väldigt besviken, säger Kjell Westerback, som har en lång ledarbakgrund som vd från ett mycket stort företag i sitt cv.

Några elitryttare har lagt sin landslagssatsning på is, en skrev inte på landslagskontraktet för 2014 på grund av ett visst beslut, och flera har reagerat över olika händelser som inträffat. Det som kanske upprört mest har varit ett brev till Ridsportförbundet med olika synpunkter och förslag med underskrifter från flera namngiva elitryttare. Ett brev som förbundet inte ansåg att man kunde behandla eftersom det var skickat med e-post och därmed inte var underskrivet med personliga namnteckningar i original. Svenska distansryttare har heller inte på många år haft en landslagstränare.

I september avgörs EM i Slovakien, men Sverige har varken en landslagsgrupp eller spetsgrupp på plats i år. Som grädde på moset har svensk distansritts enda sponsor på senare år inte förlängt kontraktet för 2015.

Ridsport har sökt Ridsportförbundets sportchef Wiveka Lundh för en kommentar utan framgång.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden