Veterinärt
2 september 2021 20:00
Ridsportplus

Klåda kan ha djupare orsaker

Gräva djupareDet som först verkar vara klåda utlöst av knottallergi kan vara en del av ett djupare problem som är kopplat till hästens immunsystem.

Klåda kan ha djupare orsaker
Hästar med klåda kan alltså vara känsliga för en rad saker i miljön. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Allergirelaterade problem hos hästar kan ge symtom både i huden och i andningsvägarna.

– Klåda ska mer betecknas som ett multifaktorellt syndrom som kan visa sig på en rad olika sätt i andningsvägarna och huden, skriver professor Rosanna Marsella, Florida university, i en artikel i Veterinay Scienses.

– Det är viktigt att inse att detta är komplext, särskilt när vi får fram fler riktade behandlingar som kommer att hjälpa en del patienter, men inte alla. Detta beroende på att de har fler än ett problem.

Outforskat område

Hästar med klåda kan alltså vara känsliga för en rad saker i miljön och reagera med allergisk snuva och häst-astma mot till exempel olika pollen, svampsporer, damm och kvalster.

– På människa och hund är de här problemen mer utredda. Där har man kommit långt i förståelsen av vilken betydelse som skador i hudbarriären har och kunnat ta fram nya behandlingsmetoder.
– Hästars allergirelaterade problem är än så länge ett relativt outforskat område.

Atopisk dermatit, eksem som ger klåda, visar sig på hästar i huvudet, på öronen och hårlösa områden. Många eksemhästar har även insektsallergi och en del har tidigare haft kvickdrag.
– Det är viktigt att kontrollera allt som kan trigga igång klådan, för att hitta rätt behandling, poängterar Marsella. Vi har gått mot en mer holistisk syn på problemen och försöker numera att reparera istället för att trycka ner immunsystemet.

Källa: Marsella, R. Atopic Dermatitis in Domestic Animals: What Our Current Understanding Is and How This Applies to Clinical Practice. Vet. Sci. 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden