Ponny
5 augusti 2016 18:40

Klart för rafflande SM-final i hoppning

Omgång två på SM för ponny och children blev en tuff uppgift för många. Nu har de 20-talet främsta ekipagen i varje kategori sållats ut och gör upp i finaler i morgon.

Klart för rafflande SM-final i hoppning
Michelle Cranning Hillgren har medaljkänning med noll fel med sig in i finalen. LottaPictures AB

Kategori B
20 till final, 16 felfria inför finalen.
B-ponnyerna var först ut när finalfältet skulle ta form genom omgång två på SM i Malmö. Medelsvår B-banan signerad Jonas Holmberg resulterade i att 16 ekipage fick med sig ännu en nolla till sitt sedan innan felfria facit och blev finalklara med råge.

Med så många som 16 felfria i en rafflande finalkamp kan inverkanspoängen från igår ha en betydelse, särskilt om det bär ända till omhoppning efter finalrundan. Ryttaren med bäst inverkanspoäng, i det här fallet Jump Club RF:s Hanna Lif på Axner, startar sist i finalen (omgång tre) då flera ryttare ligger på samma antal fel som alltså är noll.


Beata Hermelin är en av de dubbelt felfria B-ponnyryttarna. Hon red dessutom in två hästar på helt felfritt protokoll i children-klassen.

Kategori C
21 till final, 4 felfria inför finalen.
För kategori C låg hindren på medelsvår B+ och bara en handfull av de 36 i andra omgången klarade banan felfritt. Den bjöd på det mesta i form av exempelvis många maxade hinder, tekniska utmaningar, flera för många kluriga distanser, vatten, trekombination och rejäl trippelbarr.

Mathilda Bohlin, Mimmi Skoglund, Michelle Cranning Hillgren och Philip Svitzer har skaffat sig guldläge genom dubbelt felfria protokoll efter två dagars hoppning.


Hela pall-trion från inverkans-SM hoppar vidare i final: Michelle Cranning Hillgren, Philip Svitzer och Kajsa Björe.

Bland dem startar gårdagens inverkans-guldmedaljör Philip på Snow Flake sist i finalen och har nu rejäl medaljkänning.
– Jag ville gärna komma så långt som möjligt och är såklart väldigt glad nu. Det bästa vore ju att nolla igen och jag hoppas åtminstone på så lite fel som möjligt, säger Philip.
Han har ett maffigt mästerskaps-CV och redan många medaljer. Imorgon vet han vad som gäller.
– Visst är det lite pressat att starta sist i en SM-final. När jag väl kommer in på banan går jag helt in i min och Snow Flakes bubbla och försöker komma felfritt i mål.

Kategori D
22 till final, 3 felfria inför finalen.
Även bland D-ponnyerna märktes det att SM-bana två satte ekipagen på prov. Fyra av 56 klarade den felfritt och bara tre stycken har noll fel med sig in i finalen. Det är Gini Buhre Roupé, Cora Sidney Hirn och slutligen inverkans-klassvinnaren Kajsa Björe som därmed får starta sist med Bright Eyes. (Läs mer om Kajsa här.)

Kajsa och Bright Eyes är sist ut i finalen.

Children
20 till final, 11 felfria inför finalen.
Av de 33 ekipagen till start i omgång två av children-SM klarade 17 dagens 1,15-bana utan några fel. Elva av dem hade en nolla med sig från igår och ligger därmed fint till inför avgörandet. Sist ut i finalen går Klara Zacharoff som hade bäst inverkanspoäng med Gentano.


Klara Zacharoff fixade 0+0 fel och högst inverkanspoäng.

Start- och resultatlistor

Foto: Lottapictures
Text: Madeleine von Koch

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden