Sportnytt
30 januari 2019 18:55
Ridsportplus

Klubbar bryter mot Skatteverkets regler

RegelbrottAlla ryttare som vunnit prispengar ska få en kontrolluppgift hemskickad från tävlingsarrangören. Men det är få klubbar som följer reglerna. Och de som gör det, kan riskera obehagliga överraskningar.

Klubbar bryter mot Skatteverkets regler
Både prispengar och hederspriser räknas som inkomst av tjänst enligt Skatteverket. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Har du vunnit prispengar på tävlingar under 2018? Då ska du vid det här laget ha fått en kontrolluppgift från tävlingsarrangören.

Men en koll med ett antal ryttare och ridklubbar visar att utskick av kontrolluppgifter är sällsynta, trots att Skatteverket kräver det.
− När en idrottsutövare fått ersättning är det föreningens skyldighet att skicka ut kontrolluppgifter, säger Yngve Gripple på Skatteverkets rättsavdelning.
Han säger att både premier och hederspriser ska leda till att föreningen ska skicka ut kontrolluppgifter.
− För kontanta vinster gäller 100 kr som gräns och för varuvinster och presentkort gäller 1 400 kr för att lämna kontrolluppgift.

Ryttaren är å sin sida skyldig att ta upp både premier och större hederspriser som inkomst, oavsett om ryttaren fått kontrolluppgift eller inte.
Yngve Gripple har ingen statistik på hur många föreningar som följer reglerna och skickar kontrolluppgifter.
− Vilka följderna blir om man inte gör det, beror på storleken på beloppen. Det kan åtminstone leda till ett föreläggande om att föreningen ska skicka ut kontrolluppgifter.
Skatteverket gör också revisioner även på ideella föreningar med jämna mellanrum.
− Ingen zon i samhället ska vara fri från kontroller, säger Yngve Gripple.

För mycket jobb

Ridsport har varit i kontakt med flera tävlingsarrangörer som inte skickar ut några kontrolluppgifter efter tävlingar.
− Det är mycket administration med tävlingarna som det är, och om vi skulle skicka kontrolluppgifter skulle vi få lägga en kostnad för detta på våra startavgifter, säger en stor tävlingsarrangör.

Fick oväntad utgift

Sundbyholm Horse Center Ryttarförening tillhör den lilla skara som faktiskt skickar ut kontrolluppgifter.
− Ja, vi är ju så illa tvungna, men det är rätt mycket jobb, säger Barbro Lillje, en av arrangörerna av tävlingar på Sundbyholm.
I fjol var det dessutom två ryttare som fick så mycket premier att det översteg halva basbeloppet, alltså 22 500 kronor, och då måste arrangören dessutom betala arbetsgivaravgifter på hela beloppet.
− Det hade vi inte förutsett, och det blev en utgift vi inte hade räknat med. Till nästa år behöver vi följa detta på något sätt, och dra arbetsgivaravgifterna i samband med att premierna betalas ut, om vi hamnar i samma läge, säger Barbro Lillje.

Kontrolluppgifter behöver inte skickas till ryttare som har eget företag och betalar F-skatt, eftersom de sköter sin egen bokföring. Föreningen behöver inte heller betala arbetsgivaravgifter om det är F-skattare som vunnit mer än 22 500 kronor.
− Men vilka som är F-skattare syns tyvärr inte i TDB, så det får vi kontrollera på andra sätt, konstaterar Barbro Lillje.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden