Sport
7 december 2018 15:33
Ridsportplus

Klubbar vill att förbundet inte ska få arrangera tävlingar

MotionerSvenska Ridsportförbundet ska inte arrangera egna tävlingar och konkurrera med ridklubbarna som tävlingsarrangörer. Det kräver fem föreningar i motioner till förbundsstämman nästa år.

Klubbar vill att förbundet inte ska få arrangera tävlingar
Klubbar har lämnat in motioner gällande tävlingsregler. Arkivbild. Foto: Vagengeym Elena/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

  Fem ridklubbar som också är stora tävlingsarrangörer har snackat ihop sig och skickat in nästan identiska motioner till stämman. De kräver att Svenska Ridsportförbundet ska vara konkurrensneutralt och inte själv vara tävlingsarrangör, eller vara avtalspart med enbart vissa arrangörer, eller vissa arenor.

  Motionärerna skriver inte ut vilka arrangemang de syftar på, men Breeders Trophy är ett exempel eftersom SvRF äger hälften av Swede Horse som arrangerar tävlingen.

  De fem föreningarna kräver att förbundet med omedelbar verkan organiserar sig för att konkurrensneutralt och likvärdigt kunna stötta alla arrangörer.

  ”Dubbla stolar”

  Föreningen Runsten Equestrian, Stockholms Fältrittklubb och Malmö Civila Ryttarförening vill dessutom sätta stopp för att förbundsstyrelsens ledamöter har uppdrag som tävlingsledare eller i tävlingskommittéer.

  Tävlingsverksamheten är temat för flera motioner. Skånes Ridsportförbund vill se en fullständig och transparent redovisning av hur mycket pengar som kommer in genom häst- och ryttarlicenser, och hur dessa pengar används.
  Distriktet skriver att licenspengarna ofta är föremål för diskussion, och att många undrar hur de egentligen används.

  Stressande resultat

  De snabba publiceringarna av tävlingsresultat ifrågasätts av Stockholms läns Ridsportförbund.

  Distriktet skriver att det är både stressande och påfrestande med onlineresultat, som innebär att andra vet hur det gick innan ryttaren ens hunnit ut från banan och själv sett sitt resultat.

  Horse Rider Show Jumping Vintage
  Stockholms läns Ridsportförbund ifrågasätter  bestämmelsen att en förening måste arrangera tävlingar för att få ställa ut ryttarlicenser. Arkivbild: Istock

  Stockholms läns Ridsportförbund tycker att de tävlande själva ska få välja om deras resultat ska visas i realtid eller inte. De föreslår också att när det gäller barn och ungdomar ska bara resultat för de placerade publiceras, och det först efter att tävlingen är slut.

  Stockholmsdistriktet ifrågasätter också bestämmelsen att en förening måste arrangera tävlingar för att få ställa ut ryttarlicenser. Regeln tvingar klubbar att arrangera tävlingar, trots att deras anläggningar inte har en tillräckligt god standard för att arrangera en tävling som är säker och attraktiv för deltagarna, menar distriktet.

  Totalt har 18 motioner kommit in till Svenska Ridsportförbundets stämma som hålls 18 maj 2019 i Sundsvall.

  Länk till motionerna

   

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 116 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar

  Ridsport digital

  Nu från endast 39:-