Blogg
5 december 2013 06:44

Klureri 5

Globen gav intryck, många oförglömliga, andra otryckbara och en del sånt som bara dyker upp när skrivarens hjärna går på övervarv. Kameran gick inte så varm som den brukar så ridsports fotografer har bidragit med material.

Globen-helgen inleddes med ryttargala dit undertecknad halkade in akkurat som på ett bananskal. Redan i foajen strömmade prat-bubblorna till när sportens stjärnor och fotfolk kom risslade till tänderna, luktade gott och var allmänt omöjliga att känna igen. Men det är väl med en fest som med talesättet om Las Vegas. Det som händer på Ryttargalan – stannar på Ryttargalan. Möjligen med undantag för galamiddagen som lär ha gått i snabbretur för en hel del av gästerna på spridda ställen i kungliga huvudstaden.

Tävlingarna är trots allt det folk vallfärdar till i Globen. Nej, det var visst också fel. Det är shoppingen som lockar sådana stora skaror. Det kan jag inte uttala mig om, själv kom jag inte i närheten av Annexet.

Så vi tar väl en rundtur runt tävlingen, häng med.


Sverige har en dressyrdrottning och det är Tinne, jag tror jag våga satsa på att inget efternamn behövs. Vi är alla Tinne med ryttaren som tindrar ikapp med stjärnorna.


Hennes lagankar-kamrat Patrik Kittel stod vid ringside och coachade med stor framgång. Nog tycker vår Candyman att det är roligare att rida själv? Det tror jag, det hoppas jag.


Det var skuggbedömning av våra två internationella domare. Magnus Ringmark satt på höger sida om Susanne Baarup och Lars Andersson till vänster.


Bo Jenå har med Olof Axelsson skapat ett nytt mycket underhållande shownummer. Den annars så milde förbundskaptenen blir Generalissimo Jenå med visselpiapa och allt . Lyd, och gör det snabbt, så blir det riktigt fint.


Samme man demonstrerade frihetsdressyr med den äran. Vem behöver Pignon liksom? Nästa år blir det Bosse och Olof i vita trikåer med Flyinges skolhästar.


Kjell Enhager är underhållande men efter det långa passet kunde vi bokstavligt sett se visualiseringssynerna sväva över huvudet på adepterna från landslaget.


Philippe Lejeune är son till en WEG-vinnare, han jobbar som speaker och är av det personliga slaget, tänk Harry Bronett fast för hoppning. Mezzzta möjliga viskade mellantid kommer då och då.


Funktionärerna konfererar innan start. Hur var det nu de gjorde?


Marcus Ehning får handfasta tips från Henrik von Eckermann, nickar artigt men är inte riktigt överens.


När toppryttarna går banan så pratar de inte alltid om hinder, hästar och tävlingar. Ibland blir det lite tvär-kulturellt. Även toppryttare som Christian Ahlmann och Gerco Schröder måste tänka på en karriär efter hopplivet.


Om Stephanie Holmén regerade i Flyinge så var det definitivt chefens tur att skina i Globen. Chefen det är guldgossen Peder Fredricson och hans maka Lisen Bratt-Fredricson vars tävlingshästar unga Steffi rider. Många råd blev det längs vägen.


Peder hade en strålande helg, bara segrar. Fram till den klass som Cash In deklarerade som plocka-hem-troférna-klass. Cash In gillar bommar och Peder, ja  han gillar bilar.


Peder Fredricson, här med sin huvudsponsrare Astrid Ohlin, ordnade fyra Du gamla du Fria.


Järnmannen Ulf Rosengren håller hårt i flytten till Friends. Anders Mellberg är proffs-handskakare i sin roll som förbundsordförande. Gerco Schöder vinner priser med Callahan på löpande band.


Åsså var det lite körning med guldgossen Thomas Eriksson i täten. Mannen med de löddrigaste förlöparna i Globens historia. Någon som minns Lux tvålreklam i urtiden? Det bästa löddret – det kan  Eriksson leverera i spann.

Så nu blir det Ajöken till fröken Globen med hopp, hej och en överaskning till nästa år, tack för fina år i dina katakomber. 

/Kim C Lundin

Friskrivning: Bilder plus pratbubblor är helt och hållet skribentens fria fantasier om någon finner det på något vis stötande, fiction kallas det på fackspråk.
Bilder från Peter Zachrisson, Anna-Lena Bergqvist och Kim C Lundin 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden