Blogg
31 mars 2014 21:35

Klureri 7

I två månader har jag varit insvept i premieringsdimma, textproduktion, arga hingstmusketörer och föl-hallucinationer. Nu är Avelsextra på väg till trycket och jag börjar minnas vad jag varit med om. Dags för tillbakablick 1A - KWPN i februari.

KWPN Stallion show är en gigantisk föreställning där det sorteras ut ett antal individer som den holländska motsvarigheten till AVN vill titta vidare på i flerdagarsprov. Och när det inte sorteras i ringen så marknadsförs och propageras för tidigare årgångars resultat genom att hingatarna visar upp sig disciplinvis årgång för årgång.

Du matas från morgon till kväll med underbara hästar, hingstar mest såklart, och de fortsätter strömma in i arenan i aldrig sinande ström. Det resulterade i lite över 3500 bilder, de flesta utan annat syfte än att hjälpa mig att minnas.

Under långa dagar så blir det lite ärtmos under kepsen till slut, du blir lite fnissig och börjar tänka på annat än om hingsten öppnar upp bak över hindret eller trampar in under sig helt naturligt. Det är då de knäppa spin-off effekterna samlar sig på hög och nu måste jag trycka på knappen för Klureri. Det blir som en mental detox-kur, ett renande bad och sen kan jag gå vidare och tackla några skällande bannhundar till, de brukar hålla på säsongen ut.

Så, över till bandat blandat från tulipanaland, som vanligt fria fantasier från ärtmoset under kepsen.


Holländska piskförare har en helt egen stil, för sprang de runt och klatchade hej vilt med en PET-flaska med ris som skramlade. Nu är det modernare tider och alla har gått över till den så moderna klicker-träningen. Nu är inte publiken lika inkörd på konceptet så det funkar bara sådär bra.


Elegantast av alla är den dansande Joop van Uytert som på klassiskt Let’s Dance manér har Samba-höfter och ändalyckt. Elegant, rytmiskt med god aktivitet – men vad i hela friden ska det vara bra för? tyvärr har jag efter några besök i tulipanaland inte fler ledtrådar för det.
Herr Uytert imponerade med att visa upp fyra egna hingstar i rakt nedstigande led med Krack C – United – Bordeaux och Ferdeau. Det är avel, det är avelsframsteg. Kudos!


Holländska AVN-ledamoten Frenk Jespers gjorde en bejublad uppvisning med sin egen godkända hingst Adamo(f -05 e Sandreo-Pion). Jespers, Sjak Laraakers, Johan Hamminga och AVN-kollegan Pieter Kerstan red på godkända hingstar och utmanade RABO-talangprogrammets undomar. Oldboysen vann klockrent.


Pieter Kerstan kan även tjänstgöra som testryttare på bruksprovet, här på gångartshingsten Zucchero. Det blir dubbelt så ekonomiskt om både Kerstan och Jespers får dubbeljobba.


När Valegro ska åka på turné följer Carl Hester mé och cashar in lite arvode, på något sätt måste BlueBerry betala sig. Den skicklige och humoristiske britten gör succé vart han än kommer, en fröjd att lyssna på, en fröjd att se till häst. Han framställer sig själv som ”silly and clueless” när han i själva verket är en av de vassaste knivarna i lådan med järnkoll på sitt hantverk.

Den lilla knoddiga köttbullen på framridningen är OS- och EM-medaljör i mängd. Under uppvärmningen är det ganska svårt att se 90%+ i ekipaget. Det är lite lamt och tamt, lojt och inget att stoja över, mycket av det som dressyrryttarna kallar för ”skittrav”/”B-ponny-strutt”/”tjock-tråcks-jogg”.  men vänta bara…….


”The show must go on” – när det kommer till det femte elementet atmosfär händer det något med den lille knodden som är dressyrvärldens nionde eller tionde underverk. Inför en fullsatt Brabanthalle utsågs Valegro till Årets häst i KWPN och blåbäret bjöd på magi i hallen. Valegro är en lågoddsare till VM i Normandie, tar de medaljer i guld där så blir den dynamiska duon historiska, jag börjar förbereda texten.


Apropå underverk så har vi en svensk valkyria som visar hingstar i Danmark, Holland och Tyskland med bravur, till vardags på Helgstrand Dressage. Svensk export av både tv- och fyrbenta går rätt bra.

Hell moi från tulipanaland.

KIM C LUNDIN

FRISKRIVNING: BILDER, BILDTEXTER PLUS PRATBUBBLOR ÄR TILL VISS DEL HELT OCH HÅLLET SKRIBENTENS FRIA FANTASIER OM NÅGON FINNER DET PÅ NÅGOT VIS STÖTANDE, FICTION KALLAS DET PÅ FACKSPRÅK.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden