Hoppning
26 april 2016 12:02

”Knappast en optimal situation”

Flera ryttare har reagerat starkt på att förbundet sparkar hoppningens förbundskapten och sagt att det stör den viktiga OS-uppladdningen. Den mentala coachen Andy Swärd förstår dem: ”Förhoppningsvis blir ryttarna lämnade i fred för att på bästa vis kunna förbereda sig under de givna förutsättningarna tills situationen förhoppningsvis återigen får en positiv vändning”.

”Knappast en optimal situation”
Andy Swärd konstaterar att situationen är lång ifrån optimal.

Ryttarna är tydliga med att nyheten om att förbundskapten Sylve Söderstrand sparkas bara några månader innan OS påverkar dem. ”Djupt olyckligt att göra detta några månader före årets viktigaste tävling” säger Rolf-Göran Bengtsson om beslutet. ”Det här stör uppladdningen och vi får lägga mycket energi på oroligheter” konstaterar Henrik von Eckermann.
Andy Swärd har arbetat med en lång rad ryttare på landslagsnivå och var bland annat med det svenska ponnylaget på EM i somras som mental coach. Han förstår att landslagsryttarna reagerar på chockbeskedet att Söderstrand försvinner mitt under uppladdningen inför den viktigaste tävlingen på flera år.
– Även om ryttarna besitter den rutin och de erfarenheter som krävs för att optimalt förbereda sig för de stundande utmaningarna kommer de självklart att reagera på nyheten, konstigt vore annars. Ryttarna har fram tills idag arbetat konsekvent med en tydlig förberedande plan och den har med största sannolikt arbetats fram i samförstånd med landslagsledningen. Nu är tiden då dessa pusselbitarna förväntas smälta samman och mynna ut i en lugn och fokuserad uppladdning i alla dess former, säger Andy till Ridsport.

Lämna i fred
Det är svårt att säga generellt hur landslagsryttarna påverkas av beslutet, men det står det klart att situationen inte gynnar någon.
– Hur denna situation initialt kan komma att påverka ryttarna och gruppen i sin helhet är rena spekulationer även om det så här tätt inpå OS knappast är en optimal situation för vare sig ryttarna, förbundet eller varumärket svensk ridsport. Förhoppningsvis blir ryttarna lämnade i fred för att på bästa vis  kunna förbereda sig under de givna förutsättningarna tills situationen förhoppningsvis återigen får en positiv vändning, säger Swärd.

Sylve Söderstrand själv var inställd på att sluta först efter OS och sa bland annat till Henrik von Eckermann senast i lördags att han såg fram emot att avrunda på bästa sätt med OS. Vägen mot OS har pågått länge.
– Ur ett ledarperspektiv bygger en förberedelse inför ett OS på ett långsiktigt arbete där flertalet parametrar skall komma väl på plats vid en given tidpunkt. Med detta i åtanke är det trots allt förvånade att förbundet inte lyckats nå en förnuftig överenskommelse mellan parterna så här nära in på OS, säger Swärd.

Mindre bra situation
Slutspurten mot Rio pågår för fullt på de flesta håll. Andy Swärd förklarar att en bra plan är viktigt just nu för att arbetet som pågått hittills inte ska gå till spillo.
– Nu, då de flesta länderna trappar upp förberedelserna, hamnar det svenska laget i en mindre bra situation ur flera perspektiv. Jag utgår från att förbundet haft en transparent dialog med SOK i ämnet samt att beslutet är väl förankrat. Om så är fallet bör det även finnas en tydlig plan på om och hur en eventuell överlämning ska ske då det ligger ett massivt arbete som på kort tid skall avhandlas, överlämnas och förvaltas på bästa vis – om nu verkligen sista ordet är sagt i frågan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden