Ridsport Play
21 november 05:55

Kolla klippet: Årets föl lämnar Lojsta hed

UtflyttDe viltgående russen på Lojsta hed på Gotland lockar varje år många besökare. Nyligen skildes årets föl av från flocken, där de flesta fått nya ägare. Här kan du se hur hela processen kring fölskiljningen går till.

Kolla klippet: Årets föl lämnar Lojsta hed
Nu har de flesta av årets föl lämnat Lojsta hed. Foto: Anna Ericsson

Flocken består av cirka 50 ston, som strövar över ett 650 hektar stort inhägnat område. Förra våren fick flocken besök av avelshingsten Matteus 683 (f -11, e Metod 590, u Dådra 4123, uppf Barbro och Dan Andersson, Millomgården, Falköping, äg Maria Stangeryd), vilket resulterade i 20 föl.

I helgen var det dags för fölen att skiljas från stona och flytta hem till sina nya ägare. Endast ett stoföl, med namnet Maj, återvände till flocken i år tillsammans med två osålda hingstföl.

De ohanterade fölen drevs in i fållor för att få grimma på sig och ett individuellt nummer, och transporterades sedan till en gård i närheten för frysmärkning, id-kontroll och chipmärkning – allt för att kunna få godkända hästpass.

 Film/foto: Anna Ericsson

Läs mer om russen på Lojsta hed

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden