Sverige
27 oktober 2022 14:56
Ridsportplus

Kolla klippet: Helena har tagit fram en psykisk första hjälpen-tavla

Sprida kunskapDrömmen för Helena Reje är att hennes första hjälpen-tavla för psykisk hälsa ska bli lika självklar på idrottsanläggningar, skolor, kontor och allmänna platser som den gröna tavlan som ger hjälp när olyckan är framme.

Kolla klippet: Helena har tagit fram en psykisk första hjälpen-tavla
Helena Reje brinner för ämnet psykisk hälsa - hon kallar det för livets viktigaste ämne. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För tio år sedan tog dressyrtränaren Louise ”Ludde” Crafoord-Hofmann livet av sig, 52 år gammal. Kvar i chocken och sorgen fanns bland andra dottern Helena Reje, som delade hästintresset med sin mamma.

– Jag har varit intresserad av psykisk hälsa under lång tid, men när mamma dog så blev jag väldigt engagerad. I sorgen så väcktes en drivkraft att sprida kunskapen, att en person kan vara så sjuk, till och med dödssjuk, utan att omgivningen fattar något. Att mamma inte berättade om hur dåligt hon mådde, gjorde att hon förlorade stor del av möjligheten att bli hjälpt, och vi förlorade chansen att få hjälpa till, säger Helena Reje.

Tavla_psykiskohalsa
Så här ser första hjälpen-tavlan ut.

Efter år av föreläsningar på ämnet, och en utgiven bok, så har Helena Reje startat företaget Always Mind och tagit fram en första hjälpen-tavla för psykisk hälsa.
– Tavlan är tänkt som ett stöd både för den som själv inte mår så bra eller den som misstänker att någon i sin omgivning inte mår så bra.

”Hoppas kunna utbilda medmänniskor”

Förhoppningen är tavlan ska få stor spridning, precis som den klassiska gröna första hjälpen-tavlan som ses på många ställen.
– Jag hoppas att den kan hamna där det rör sig människor, men gärna på ett lugnt ställe där folk kan läsa informationen i lugn och ro. Kanske kan den utbilda medmänniskor, i att våga ta samtalet om de ser eller misstänker att någon mår dåligt. Det ska vara nära till hands, att hitta rätt hjälp.

Förutom informationen som finns på själva tavlan går det även att söka sig vidare via QR-koden, som gör att man hamnar på hemsidan där det finns en lång rad kontaktuppgifter till aktuella organisationer och företag.

– Jag har föreläst mycket på det här ämnet och den absolut vanligaste frågan jag får är ”vad kan jag som partner/granne/vän/syster/förälder/chef/lagkamrat göra?”, konstaterar Helena Reje.

Läs mer och beställ tavlan hos Always Mind

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden