Avelsnyheter, Ridsport Play
12 mars 21:01
Ridsportplus

Kolla klippet: Hingstbloggen hoppning från Herning

Premiering HerningHingstpremieringarna i Herning i Danmark är i full gång och i Hingstbloggen gångarter/hoppning kan du följa avelsexperterna Lena Nyströms (gångarter) och Lena Zeiloths (hoppning) betraktelser och reflektioner på andra sidan sundet. Nu är det dags för hoppning.

Kolla klippet: Hingstbloggen hoppning från Herning
Vassini Ask, "en mycket komplett hingst" enligt Hingstbloggen. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under fredagens presentationsklass för de färdigkårade hingstarna visades de sex nykårade 4-åriga hingstarna upp sig i hoppning. Moderne Vasco Ask e Verdi TN som häromdagen utsågs till segerhingst i DV visade fin reglerbara galopp, lätt modern hoppning och fin överblick, Oreo Brownie H e Diarado var en ganska typisk Diarado, lite kort både i ryggen och galoppen men kompenserade det genom fin inställning, Dolympic e Dominator var harmonisk och uppmärksam, Svårklasshingsten Action Man Ask hade två flotta söner, Airborn Lox och A’int He Special hoppade trevligt och hade båda fin galopp och siste 4-åring var Unik V e Syvhøjegårds Unforgetable en ädel och mjuk hingst men för dagen ganska spänd.

Bøgegårdens Gladiola (utsedd till Årets Hingst i DV 2022) är far till 5-åriga Genesis som var segerhingst i fjol, han är i min smak lite för kort och kompakt i kroppen men visade fin inställning och reglerbar galopp och kommer säkert att bli en matnyttig hopphäst. 5-årige Avatar Lox e Action Man Ask är helbror till nygodkände 4-årige Airborn Lox, Teglovnens Zir-Oculus e Zirocco Blue är en stor och kapabelt individ som ger ett något långsamt intryck.

Ende 6-åring var Gracieux H.A.P. e Grim St. Clair som inte gjorde något bestående intryck på mig. Äldst var 8-årige Syvhøjegårds Unforgetable S DWB e. Untouchable en maskulin kille som har ett starkt avstamp och väldigt trevlig galopp, han har redan visat fin förärvning bla flera söner i årets kull av treårshingstar och har även representerat Danmark i UVM.

Topptrion i DWB Unghästchampionat i hoppning efter att de 20 bästa testridits av Rolf Göran Bengtsson under fredag och lördag var tre ganska olika hästar

Segrare blev MB Rockvaro DWB e. Rockland-Calvaro Z en stor scoopig fux som fick 10 i kapacitet och 9 för ridbarhet av Rolf-Göran som också gav beröm till ryttaren för att hästen var väl framme för sin ålder

På andra plats sattes Skavhøjs Cohen e. Cornet Obolensky-Coronado som stundtals blev lite stark och kändes lite mattare i testridningen än med egen ryttare där han ju erhöll fina 10 för sin ridbarhet

På tredje plats kom det eleganta stoet Vicky Ask e. Todt Un Prince Ask-Larimar, värt att notera att hon som treåring utsågs till Bästa hoppsto i DV med guldmedalj.

Jag skrev lite i mitt förra inlägg om att danskarna gjort om systemet och tagit bort det korta bruksprovet som 3-åring så de nygodkända 3-åringarna efter godkänt ridprov med egen ryttare får betäcka innevarande säsong, därefter skall de för fortsatt godkännande inför 4-årssäsongen visas upp i två uppvisningklasser i hoppning under Herning nästa vår. De som gör det med gott omdöme från avelsvärderingsnämnden får då betäcka även som 4-åringar. Under hösten som 4-åringar skall de sedan genomföra ett 20 dagars bruksprov med testryttare med minimi 800 p för att få slutligt godkännande och kunna betäcka vidare från 5 års ålder.

Premiehingsten Vassini Ask löshoppar.

Söndag em presenterade de godkända 3-åriga hopphingstarna och jag tar dem i katalogordning:

Mundbergs Cavani e Carerra VDL 170 hög ädel ännu något smal hoppade noggrant och med fin benteknik och kapacitet, Cartel du Forezan Z var något så ovanligt som en son till OS hingsten Carthago och med Erik Lamazes fina tävlingsto sto Coriana v Klapscheut, som bäst på 29 plats på världsrankingen. Han mätte 167 cm och var lite lågställd med bred rak hals och var i lite högt hull, han hoppade med god benteknik både fram och bak och rättade sig fint.

Cassado II 170 cm hög e Casall blev den förste av dagens tre likaplacerade Premiehingstar, han är helbror med svårklasshingsten Cassado Ask. Casssado II är en välutvecklad maskulin vacker hingst med mjuk genomsläpplig hoppning, stor kapacitet kombinerat med ganska mycket nerv. Han kommer dock att tas omhand väl eftersom han under helgen såldes till Ludger Beerbaum.

Cartoon Hero Rv-4507
Smidige Cartoon Hero RV.


Cassis U e Casall mäter 168 cm hade svag hingstkaraktär och var åt det lågställda hållet Han hoppade med bra överblick men jag har ett frågetecken på kapacitet, Clear Heart e Casall Sem var 172 cm hög och begåvad med ett vackert huvud och en flott sida men ännu smal i bålen, han hoppade lite framåt och med svagt avstamp. Dagens andre Premiehingst blev Cartoon Hero RV e Chacoon Blue, han mätte 170 cm och var en smidig hingst med vackert huvud och trevlig sporthäst modell, i hoppningen var han stundtals något forcerad framförallt första dagen men kompenserade det med fin överblick och snabba reflexer.

Fire Gul e Favorit Ask mätte 172 cm. En välutvecklad högställd individ med välbalanserad galopp som hoppade med scoop men ännu något öppen frambensteknik. Bögegårdens Unstoppable e Synhöjegårds Unforgetable mätte 168 välutvecklad och muskulös, ganska kortlinjerad med fin elasticitet i både trav o galopp, i hoppningen var han stundtals lite nonchalant men visade några riktigt fina språng.

Dagens tredje Premiehingst var van Gogh-sonen Vassini Ask, en mycket komplett hingst 174 cm hög med flott sida, rörlig och fin i både trav o galopp med fin balans och överblick i hoppningen Han imponerade vid alla sina visningar med sin coola intresserade mentalitet och satte inte en fot fel i löshoppningen trots sin storlek. Sist ut av de godkända var Bögegården Zion 172 cm hög e J Bögegårdens Zidane, en hingst av lite grövre modell som hoppade med trevlig rytm men saknade det riktiga trycket i avsprånget.

/Lena Z

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden