Avelsnyheter
12 mars 2023 05:30
Ridsportplus

Hingstbloggen dressyr: ”Vill ha hästar som går att samla också”

Premiering Herning Hingstpremieringarna i Herning i Danmark är i full gång och i Hingstbloggen gångarter/hoppning kan du följa avelsexperterna Lena Nyströms (gångarter) och Lena Zeiloths (hoppning) betraktelser och reflektioner på andra sidan sundet. Nu är det dags för dressyr.

Hingstbloggen dressyr: ”Vill ha hästar som går att samla också”
Opoque är en stjärna, enligt Hingstbloggens Lena Nyström. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Då har jag sett ett gäng äldre hingstar under ryttare o jag måste be att få gratulera alla er som har dräktigt med 5-åriga Rosebank (Revolution-Dalwhinnie). Han visades upp under Betina Jaeger o det var ett sant nöje att se dem ihop. Hingsten har blivit mycket starkare både i kroppen o i sina gångarter o jag har faktiskt inget att anmärka på. Efter att ha talat med en mycket nöjd uppfödare/ägare förstod jag att han kommer att stå kvar i Dk under säsongen för att fortsätta sin utbildning tillsammans med henne.

  En annan hingst som verkligen faller mig på läppen är den ett år yngre holländske Opoque (All at Once-Davino V.O.D.). Han var 2:a på sitt holländska prov i höstas men för mig är han en stjärna, bättre än segrarna i båda proven. Han är långt ifrån så vacker som föregående hingst, men funktionaliteten är det absolut inget fel på! Galoppen är för mig suverän, men även trav o skritt håller riktigt hög kvalitet. Dock misstänker jag att han behöver ston med lite linjer.

  Även lika gamla Fifty-Fifty (Fürst Toto-Royal Classic) är en häst som tilltalar mig väldigt mycket med sin härliga attityd o sina bärande bakben i såväl trav som galopp, även om man kanske önskat att han haft lite elasticitet o kommit upp lite mer med sin bog. Skritten är lagom stor o helt ren.

  Sen har vi då Åtoftens Springtime (Springbank-Zalando), som jag nämnde igår. Tilläggas kan dock att han är fruktansvärt illa riden, av en ettrig liten man som rycker honom i munnen oavbrutet.

  Samma man rider även Elastic (Escolar-Dimaggio), en häst som tycks må bättre ju mer han får springa på i ökad trav o galopp, men som känns mer eller mindre omöjlig att ta tillbaka…

  6-åriga BH Santiano (Sezuan-BH Romanov) är en fin häst, som varit i Holland lite väl länge o därmed ligger ganska hårt i handen, det ska bli intressant att se vad superskickliga Nanna Skodborg-Merrald kan göra åt den på sikt! Den har tre fina gångarter o hon lekte lite mot samling o passage här. Den har betäckt oerhört många ston i tulipanlandet i fjol.

  Svalegardshotdriver3425
  Svalegårdens Hot Driver. Foto: Pernilla Hägg

  Helholländska BH Kingston (G. Toto Jr-Turbo Magic) har hunnit bli 8 år gammal o trots att han nu fått på sig kandar ser hans mun fortfarande bekymmersam ut, även om han mekanikmässigt är hyfsad.

  Stora Vitalos (Vitalis-De Niro) är även han 6 år gammal o han är imponerande att se i sin travmekanik, det är vackert. Även skritten är bra, medan han tyvärr kommer lite på näsan i sin galopp.

  Lika gamla Monte Carlo TC (Dream Boy-United) gör fina föl o är i god utbildning, men jag är tyvärr inte så imponerad som jag var när den var yngre.

  Sen har vi då segraren i höstens prov i Danmark, Svalegårdens Hot Driver e. H. Donkey Boy-Hotline), som är en ridbar kille med fantastisk skritt precis som sin pappa. Faktum är att han överhuvudtaget är väldigt lik sin fader i mekaniken, men han har inte de instabila hasarna. Han har alltså inte de kvickaste mest undersatta bakbenen trots sin superhäftiga mamma S. Hottie, utan är lite långsammare. Det ska bli oerhört intressant att följa hans utveckling framöver.

  So Perfect (Sezuan-Sir Donnerhall) är en häst som Andreas Helgstrand själv skattar högt. Den nu 6-årige hingsten visar fin talang för passage, men jag har aldrig direkt tilltalats av honom o tycker att hans galopp är lite övervärderad o att han kunnat ha lite mer bärkraft i sin trav, medan skritten håller normal kvalitet.

  Be Sure (Benicio-Scuderia) är en nu 5-årig hingst med bara alltför stora gångarter för min smak. Jag vet att han avlar häftiga föl med stor gång som är lätta att sälja, men han är inte vad jag söker, jag vill ha hästar som inte bara går att länga utan samla oxå!

  Den sista jag kommer att nämna idag är den 4-åriga Feinsten (Franklin-Rock Forever), en fin häst med ffa en riktigt ändamålsenlig galopp. Traven håller helt ok kvalitet, men skulle varit lite mer bärande o skritten är lite knappare.

  Lycka till med avelssäsongen!

  /Lena

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden