Sverige
12 april 2016 17:15

Kolla vad gentestet innehåller

Trenden att testa sina gener för att se om man eventuellt bär på en ärftlig sjukdom har spridit sig även till hästvärlden. Det är dock klokt att tänka igenom vad man söker och kontrollera vad man får för pengarna innan man låter testa sin häst.

I dagarna har det lanserats ett grupptest, DNA Horse Control Sensor, där hästen genom ett salivprov testas för 13 ärftliga sjukdomsgener. Som svar får hästägaren ett häfte på engelska med information om ärftliga sjukdomar samt fakta kring utfodring, träning och medicinering.

Det här testet lider dock av en mängd barnsjukdomar. En genomgång av de olika tester som ingår, visar att det måste vara svårt att hitta någon häst som det passar för, eftersom de 13 gentesterna handlar om olika hästraser:

* fem rör sjukdomar hos quarterhästar
* tre rör sjukdomar hos araber
* två handlar om tigrerade hästar
* en testar för en sjukdom hos Fell- och Dalesponnyer
* en för en sjukdom hos belgiska kallblod
Endast ett test gäller delvis varmblod: WFFS (warmblood fragile foal syndrome type 1) handlar om en mycket ovanligt sjukdom där föl föds utan hud och päls på vissa partier av kroppen.

Priset är på nästan 11 000 kronor, med lägre introduktionspris.

Som konsument har man ett visst ansvar att kontrollera det man köper.
Gällande gentestet ovan finns det möjlighet att göra det genom att noga läsa igenom de 139 sidor på engelska som svarshäftet består av och som finns på försäljningssidans hemsida. Då upptäcker man fler svagheter, bland annat att kapitlet om foder är mycket krångligt och att flera fodermedel som beskrivs inte finns i Sverige, till exempel har vi bara tre av de nio grovfoder som räknas upp. Bermudahö, bomullsfrö och majsensilage verkar mer höra hemma i USA.

När det gäller träningsråden kan man konstatera att de inte är så detaljerade som ryttaren kanske förväntat sig, tvärtom mycket generella och till och med lågt satta: en normalhäst bör arbetas minst 30 minuter tre gånger i veckan, helst dubbelt så mycket och med ett par vilodagar, medan den med onormala värden inte ska arbeta hårt eller tävlas.

Ridsport har ringt upp Lars-Göran Fröjd på Sjöhagen Wear som lanserar testet som en världsnyhet.

Varför har ni tagit fram det här testet?
Jag har sett hur det på humansidan bland idrottare har fungerat fantastiskt bra att de har fått sina gener kartlagda och därmed kunnat specialsy kost och träning efter det.
För flera år sedan bad jag ett laboratorium i Österrike att dammsuga branschen kring DNA-test på hästar så att vi kunde sätta samman ett liknande koncept. Det har de gjort nu.

Har ni sålt något ännu
?

Vi har förhandlingar med flera uppfödare och veterinärkedjor och hoppas på att det ska resultera i order. Framför allt har kompendiet fått ett fint mottagande.

Vad säger du om att DNA-testerna gäller olika hästraser och att det finns många fodermedel uppräknade som vi inte har
?

Angående fodret kommer vi att arbeta om kompendiet efter hand så att det stämmer för respektive land där det marknadsförs. Eftersom det forskas på många ställen i världen kring DNA på hästar, kan vi plocka in andra gentester längre fram. Jag tror att det här är starten på något som kan hjälpa hästägare, veterinärer och fodertillverkare att kunna prestationsanpassa foder och träning för varje häst.

Det finns fler möjligheter att gentesta hästar. SLU, Uppsala och olika laboratorier runt om i världen erbjuder tester för enstaka sjukdomar, färganlag med mera. Det finns även olika testpaket speciellt för de raser som dras med flera ärftliga sjukdomar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden