Träningstips
4 juni 2021 17:06
Ridsportplus

Kom i form med Lotta Björe

Hoppövningar, del 1Grundträningen för både häst och ryttare är i fokus i vår träningsserie med A-tränaren Lotta Björe som här visar sina favoritövningar.

Kom i form med Lotta Björe
I en ny serie ger Lotta Björe sina bästa tips till Ridsports läsare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att träna på grunder och finslipa på de där detaljerna som gör att du och hästen blir ännu bättre när det väl blir dags för tävling igen. Under 2021 kommer du regelbundet få A-tränare Lotta Björes bästa tips för att komma i form för tävling.

    Det gäller att lägga upp en individuell plan för varje ryttare och häst, och titta på vilka detaljer som behöver förbättras.
    – Det är viktigt att jobba på precisionen, att känna att man har en kontroll på hästen som inte bara innebär att man rider långsamt, utan även kan hålla fram hästen och få den lydig i olika tempon, ett måste om man ska vara bra på tävling, förklarar Lotta Björe.

    Den här hinderuppställningen är en av Lottas favoritövningar och går att variera näst intill hur mycket som helst. Hon använder den mycket till sina elever och det spelar ingen roll om de hoppar svår klass eller om det är unga hästar och/eller ryttare som ska träna.
    – Genom att anpassa hinderhöjder och hur jag sätter ihop hindren får jag olika svårighetsgrader på övningen.

    För att övningen ska få plats, krävs ett ridhus som är minst 60 meter långt.

    Kajsa-bjore-21-210107-rt
    Två studsserien med tre galoppsprång emellan ingår i Lotta Björes träningstips denna gång. Att hålla galopprytmen och vara noga med vägarna är två av målen med övningen. Foto: Roland Thunholm
    Kajsa-bjore-6-210107-rt
    Börja med travbommarna på kortsidan, de övar upp koordination och timing. Kajsa Björe rider Kereen Cobra (val f -14 e Vancouver-Warrenstown You2). Foto: Roland Thunholm
    Kajsa-bjore-23-210107-rt
    Lotta använder sig gärna av ifyllnader som grindar och vattenmattor under hindren på medellinjen. På så sätt blir ”titthinder” en naturlig del av träningen som upprepas många gånger. Foto: Roland Thunholm
    Ovn-1
    Öva takt och timing

    1. Öva takt och timing

    Börja gärna med travbommar, som är en bra koordinationsträning för hästen där den är tvungen att samla sig och bibehålla takten.
    – Travbommar är lite underskattat som övning, ryttaren måste jobba på sin timing och kan även jobba med sin sits, säger Lotta Björe.

    Att rida hindren på medellinjen som serpentinbågar är en evighetsövning som också är bra att börja med. Även den mindre rutinerade hästen kan göra den övningen, men då i första hand i trav, något som också är lämpligt för lite hetare hästar. För ett mer rutinerat ekipage kan det vara nyttigt att göra övningen utan stigbyglar för att träna ryttarens sits och balans, men då ska hindren inte vara för höga så att man kan vara mjuk och följsam hela tiden.

    Ovn-2
    Håll galopprytmen

    2. Håll galopprytmen

    Att träna på att använda böjt spår i anridningen till hinder är alltid bra. Genom att jobba hästarna på böjt spår och vara noggrann med att de följer ryttaren runt den inre skänkeln, får man dem att lägga mer vikt på sina bakben och inte hamna i framvikt och lägga sig på bettet. Målet är att kunna genomföra övningen med samma galopprytm från start till mål. Bomkorridorerna framför och bakom det sista hindret är för att träna rakriktning.
    – Jag vill att ryttarna ska göra halt mellan bommarna efter sista hindret. Det är viktigt att ha framförhållning och veta hur man ska rida på hindret för att lättare få hästen att stanna efteråt, säger Lotta Björe.

    Ovn-3
    Längre bana ger flås

    3. Längre bana ger flås

    Den här banan är längre, vilket är bra träning för både häst och ryttare.
    – De flesta klarar av att rida en bana på 45 sekunder, men om man dubblar ridtiden är det lätt att tappa fokus i slutet av övningen när hästarna blir lite hetare och starkare, säger Lotta Björe.

    En lång övning är också viktig för att stärka hästarnas grundkondition. Här gäller det att hela tiden hålla en jämn rytm där hästen är såväl avspänd som i balans och följer med ryttarens hjälper. Det gäller att jobba med vägarna så att hästarna inte får ”stjäla väg” i kurvorna och hoppa hindren snett.

    Fakta

    Lotta Björe

    Lotta-bjore-6-210130-rt
    Lotta Björe Foto: Roland Thunholm

    Lotta Björe är en av Sveriges mest meriterade tränare med ett stort antal SM-medaljörer bland sina elever.

    Hon har själv ett förflutet som landslagsryttare i hoppning, med många framgångar både nationellt och internationellt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden