Träningstips
6 juni 2021 10:48
Ridsportplus

Styrka, teknik och variation

Hoppövningar, del 2Att kunna variera längden på hästens galoppsprång är en förutsättning för att rida högre klasser. Lotta Björe visar en övning som gör hästen lydigare och galoppen starkare.

Styrka, teknik och variation
Py Jägerdén och Jackyl (val f-14 e Numero Uno-Concorde, äg Christin Andersson) visar hur Lotta Björes styrkeövning ska utföras. Py har en stadig skänkel och bra position, vilket gör det enklare för Jackyl att korta galoppen, sätta under sig ordentligt och få plats med det extra galoppsprånget mellan hindren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lotta Björe har byggt upp tre hinder i rad med samma avstånd mellan alla. Inomhus har hon gärna 16,5 meter, som när hindren är max en meter blir fyra ganska normala språng vid träning. Men som en styrke- och teknikövning får hennes elever även jobba med att rida ett extra språng mellan varje hinder.
    – Här måste ryttaren bli medveten om sitt kroppsspråk. Det gäller att komma nära sadeln och hålla om med skänkeln, ha en låg och känslig hand och ett stadigt överliv för att hjälpa hästen att komma tillbaka i en kort och samlad galopp, förklarar Lotta Björe.

    Oftast går det bra att rida på fem språng mellan första och andra hindret, men sedan blir det lätt att hästen hoppar iväg för långt på mittenhindret och då blir det svårt att få in fem språng till det tredje hindret utan att det blir dragkamp.
    – Det gäller att våga vara lugn och gå ner en växel i tempo för att lyckas. Om hästen rusar iväg och blir stark får man göra halt efter andra hindret för att få den att lära sig att vänta.

    Ovning-1
    Börja med bågar

    1. Börja med bågar

    En bra framridningsövning är att använda sig av låga hinder och mjuka bågar.
    – Jag tycker det är bra när det är lite längre mellan hindren i början, så att ryttaren får tid på sig att organisera både sin sits och känna att det går att bibehålla kommunikationen med hästen mellan hindren, säger Lotta Björe.

    Att vara tvungen att runda andra hinder är också bra, då blir det mer naturligt för hästen att forma sig runt innerskänkeln för att inte få innersidan för rak.

    Lotta börjar med låga hinder och målet är att kunna rida alla hinder i samma tempo och rytm.
    – Fokus ska ligga på att få hästen avspänd i hoppningen och vara följsam för ryttarens hjälper. För ryttaren gäller det att vara noggrann med vägarna och verkligen rida mitt på hinden så att hästen inte hoppar snett.

    Py-jagerden-jackyl-2-210205-rt
    Träna på att rida mjuka bågar. Foto: Roland Thunholm
    Ovning-2
    Styrketräning

    2.Styrketräning

    De tre hindren på långsidan blir en bra styrketräning för hästen och teknikträning för ryttaren genom att rida på fem språng mellan varje hinder (mot normalt fyra).

    För yngre hästar och mindre rutinerade ryttare är det svårt nog att få fyra jämna språng mellan de båda hindren, och det här är därför en övning för ekipage som kommit längre i sin utbildning.
    – För ryttaren gäller det att kunna rida ihop hästen i kortare galoppsprång med skänkel och säte och inte bara försöka korta den för handen, förklarar Lotta.

    Övningen ska göras med relativt låga hinder. Gör gärna en avsaktning till skritt eller en halt på kortsidan efter hindren, vänd och gör övningen direkt igen åt andra hållet. Upprepa gärna ett par gånger tills hästen lyssnar ordentligt och väntar mellan hindren.

    Ovning-3
    Hoppa banan

    3. Hoppa banan

    Här har Lotta satt ihop de olika delarna till en bana. Om ekipaget hoppar på högre nivå (från 1,20 och uppåt) ska långsidan ridas med fyra språng mellan, det kommer ändå att krävas att hästen lyssnar och väntar för att det inte ska bli trångt på fyra språng. Det kommer också att vara enklare att rida linjen som 5, 6 och 7 än som 12, 13 och 14, eftersom såväl häst som ryttare säkert börjar bli lite trötta och det krävs mycket fokus från båda för att kunna bibehålla kommunikationen ända till slutet.

    I början av banan gäller det, precis som i framhoppningsövningen, att få hästen att vara formad runt innerskänkeln och att träna på att använda bågarna för att få en så jämn ridning som möjligt.

    Py-jagerden-jackyl-5-210205-rt
    Avsluta med att hoppa hela banan. Foto: Roland Thunholm

    Fakta

    Lotta Björe

    Lotta-bjore-6-210130-rt
    Lotta Björe Foto: Roland Thunholm

    Lotta Björe är en av Sveriges mest meriterade tränare med ett stort antal SM-medaljörer bland sina elever.

    Hon har själv ett förflutet som landslagsryttare i hoppning, med många framgångar både nationellt och internationellt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden